Португалската звезда Кристиано Роналдо спечели наградата на ФИФА за най-добър футболист за 2017 година. Треньорът му в Реал (Мадрид) Зинедин Зидан беше обявен за №1 при наставниците. Селекционерката на националния отбор на Холандия при жените Сарина Вигман стана най-добрият треньор в женския футбол за годината, а халфът на „лалетата“ Лийке Мартенс е най-добрата футболистка за 2017 г.

Мнозина си задават въпроса как гласуваха българските представители в анкетата на ФИФА. По право в нея имат право да участват селекционерите на националните отбори за мъже и жени, капитаните на двата тима, а има и журналистически вот.

От изнесената статистика на гласуването на ФИФА става ясно, че националните селекционери Петър Хубчев (мъже) и Троян Радулов (жени) не са гласували. Същото се отнася и за капитаните на представителните ни мъжки и женски отбори. Защо това е така, отговор може да даде БФС, както и селекционерите и капитаните. Със сигурност не сме лишени от правото на глас, тъй като двете наказани федерации са тези на Гватемала и Кувейт.

България се задоволи само с медийния вот. В мъжките анкети гласът е на Боян Бойчев, а за женския футбол е гласувал Ефрем Ефремов.

ВОТЪТ ЗА НАЙ-ДОБЪР ФУТБОЛИСТ ЗА 2017 ГОДИНА


ВОТЪТ ЗА НАЙ-ДОБЪР ТРЕНЬОР ЗА 2017 ГОДИНА


ВОТЪТ ЗА НАЙ-ДОБРА ФУТБОЛИСТКА ЗА 2017 ГОДИНА


ВОТЪТ ЗА НАЙ-ДОБЪР ТРЕНЬОР В ЖЕНСКИЯ ФУТБОЛ ЗА 2017 ГОДИНА