Изминалият 17-и кръг в родната “А” група за първи път от доста време насам изглеждаше като сбъдната мечта. Сериозни издънки на част от водещите отбори, интрига, резултатност и всичко, което по принцип не е типично за родната действителност. Само че...Един зализан съдия развали всичко. Реферът Ангел Ангелов не позволи мечтата да продължи. Намеси се неадекватно в последните секунди на мача Левски – Миньор и подари победата на “сините”.

Тук не става въпрос дали Левски е заслужавал да стигне до трите точки или не. А за това, че съдията посмя и даде дузпа, която дори самият той не видя. Каква смелост. Неприсъща за родните рефери, особено в последните минути на мачовете. Тогава гледат да добутат края и да надуят свирката. Да, но Ангел Ангелов направи точно обратното. Наду свирката в полза на Левски. Без да се замисля какво го чака от тук нататък. Всъщност какво го чака? Нищо. Писъци от страна на Миньор след края на мача, евентуално наказание за един или два кръга и после пак познат сценарий. Българските рефери продължават да правят каквото си поискат. В много случаи и каквото им кажат, защото Ангелчо и в този случай сигурно е направил услуга. Не е ясно на кого, но е ясно, че по този начин върна Левски в борбата за титлата. Помощ, от която “сините” нямат нужда, но така е по-сигурно. С дузпа накрая, каквато едва ли български съдия ще даде против Левски в последната минута.

Дори и Господ обаче нямаше как да помогне на ЦСКА срещу Берое. “Червените” играха слабо, безидейно и изключително дефанзивно. С трима опорни полузащитници и с човек повече на терена май Андоне обърка работата. “Армейците” не създадоха нито едно чисто голово положение през второто полувреме срещу старозагорци и се изложиха тотално. В защита пробойните блеснаха за пореден път. Митрески и Виданов се движат като тролеи от столичния градски транспорт и добре, че теренът беше калпав, а нападателите на Берое бавни. Ако на мястото на Георги Андонов беше по-опитен голаджия, положението през първото полувреме щеше да е сигурен гол във вратата на ЦСКА. За първи път от години насам отборът излезе с трима опорни халфове – Тодор Янчев, Коста Янев и Борис Галчев. Само Андоне си знае каква идея е имал, но със сигурност не е била мачът да завърши 0:0.

Лошото е, че румънецът натири куп играчи, а остави петима опорни халфове – Тошко Янчев, Светльо Петров, Мороз, Коста Янев и Галчев. Каква работа ще вършат всички, не се знае. Видно е обаче, че в ЦСКА продължава да съществува големият проблем – отборът няма типичен централен нападател, тип таран и ляв защитник. В отбрана нещата са почти трагични, след като Виданов не става и за дублиращия отбор, а алтернатива на резервната скамейка няма. В атака се разчита на леки нападатели като Руи Мигел и Панку, а резерва им е “снажният” Спас Делев. И после защо няма голове и отборът се мъчи. Платини е единствената надежда, но и той прави един мач, след който 6 почива.

Лидерът Литекс се срина и увехна като ловешки люляк срещу Пирин. Отборът катастрофира с 1:4 и това показа, че няма как “оранжевите” да станат шампиони, ако първенството ни е честно. Хората на Червенков не играят нищо, но са на върха само защото ЦСКА и Левски продължават с постоянните си издънки в шампионата. Още в следващия кръг Литекс може съвсем да сдаде багажа и да се стопи комфортният им аванс на върха. Отборът приема Левски и двубоят може да даде доста отговори за класирането.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ