На днешния ден, 5 май, през 1982 година Аржентина и България играят приятелски мач в Буенос Айрес, завършил 2:1. В тази връзка в рубриката ни „БЛИЦ Архив“ ще разкажем на нашите читатели за двубоя.

„Гаучосите“ тогава са настоящи световни шампиони, след като четири години по-рано печелят първата си титла на шампионата в родината им. Контролата с нашите е генерална репетиция за тях преди Мондиал 82 в Испания.

В състава на Аржентина е суперзвездата Диего Марадона, който тогава все още няма навършени 22 години и тепърва ще превзема света. Въпреки това Диего, който не е част от състава на Мондиал 78, вече е любимец на милионите фенове в южноамериканската страна.

БЛИЦ уточнява, че това не е първият мач на Марадона срещу България. Общият брой на срещите му срещу нашите национали е четири (бр. - вижте статистиката най-долу).

Контролата започва отлично за нас. Още във втората минута звездата на ЦСКА Стойчо Младенов отбелязва приказен гол, с който изненадващо откриваме резултата. Нападателят брилянтно с левачката прехвърля отдалеч вратаря Убалдо Фильол. С това си изпълнение той засенчва даже гениалния Марадона.

След това обаче Диего с феноменален пас подава на Рамон Диас, който изравнява. По-късно Даниел Пасарела, вдигнал първи като капитан световната купа през 1978 година, се разписва след изпълнение на пряк свободен удар.

1000 лв. Нов начален Онлайн Казино Бонус от efbet

БЛИЦ потърси Стойчо Младенов за коментар. Легендата на ЦСКА и българския футбол разказа пред нашата агенция спомените си от въпросния мач, игран на 5 май 1982 година.

„Когато излязохме да загряваме, ни направи впечатление, че аржентинците са деветима. Двама липсваха. Нямаше го Марадона, който вече беше станал известен. Разцъкваме си ние на терена и след миг стадионът изригна. Направо ни пропищяха ушите! Обръщаме се и виждаме, че Диего се е появил на игрището. Публиката полудя. Започна да скандира „Диеегооо, Диегоооо, Маррррадонна, Маррадонна“.

Вижте, малко нескромно е да твърдите, че съм засенчил Марадона. Да, вкарах наистина много хубав гол, но Диего е феномен. Казвам ви с ръка на сърцето, че съм играл срещу много известни в цял свят футболисти, но такъв като него не съм виждал и едва ли ще видя.

Помня отлично няколко негови отигравания, повечето от които ги няма на записа, който предлагате на вашите читатели. При едно от тях топката излизаше в тъч. Беше невъзможно човек да я стигне. Марадона обаче направи нещо като странична ножица и успя да я закове на тъчлинията. Стадионът пак изригна.

След това навърза четирима-петима от нашия отбор в типичния си слалом по подобие на втория му гол срещу Англия на световното в Мексико през 1986 година. Стадионът полудя.

А веднъж му подадоха пак невъзможна за спиране топка. Той буквално я залепи за главата си и публиката ревна пак мощно. Имах чувството, че имаше лепило на челото си.

Това беше първият ми мач срещу Марадона. Вторият беше на световното в Мексико, когато паднахме с 0:2, а впоследствие Диего стана световен шампион. Тогава Аржентина спечели втората си титла. Истината е, че Диего нямаше кой да го спре. Имахме чувството, че целият отбор да му бяхме влезли в краката, пак щеше да се измъкне“, разказа Стойчо пред БЛИЦ.
Румен ИЛИЕВ, Веселин РУСИНОВ/БЛИЦ СПОРТ
Заб. Всички снимки са на Марадона от мача с България на Мондиал 86 в Мексико.

5 май 1982 г., контрола
АРЖЕНТИНА – БЪЛГАРИЯ 2:1

0:1 Стойчо Младенов (2), 1:1 Рамон Диас (24), 2:1 Даниел Пасарела (44)
Аржентина: Убалдо Фильол, Даниел Пасарела, Алберто Тарантини, Америко Галего, Рубен Галван, Хорхе Олгин, Освалдо Ардилес, Марио Кемпес (48-Сантяго Сантамария), Хорхе Валдано (80-Патрисио Ернандес), Диего Марадона, Рамон Диас (72-Хосе Валенсия)
Селекционер: Сесар Луис Меноти

България: Георги Велинов, Пламен Николов, Веселин Балевски, Благой Блангев, Иван Илиев, Красимир Безински, Цветан Йончев (64-Костадин Костадинов), Стойчо Младенов, Михаил Вълчев, Григор Григоров (18-Иван Илчев), Радослав Здравков
Селекционер: Атанас Пържелов
Буенос Айрес, „Хосе Амалтифани“ - 37 000 зрители
Съдия: Хуан Карлос Лоустау

ДРУГИТЕ МАЧОВЕ НА МАРАДОНА СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ
25 април 1979 г., Аржентина – България 2:1

Марадона играе цял мач

9 октомври 1980 г., Аржентина – България 2:0
Марадона играе цял мач
* Тук първият гол някои статистици го дават на Марадона, а други на Сантамария

10 юни 1986 г., Аржентина – България 2:0
Марадона играе цял мач