ЦСКА записа първа победа за новия сезон. "Червените" разбиха с 6:2 над Ботев като гост в среща от 3-ия кръг на Първа лига. Успехът е първи за "армейците" при визита на този съперник от цели 8 години (повече ТУК).

Иначе днес над всички в мача беше нападателят на столичани Фернандо Каранга, който се отличи с хеттрик. Освен това той беше с голяма заслуга и за дебютния гол на Тиаго Родригес. Последните две попадение за ЦСКА бяха дело на влезлия като резерва Кирил Десподов. За "жълто-черните" точни бяха Лъчезар Балтанов и Омар Косоко

Играчите на двата тима се вкопчиха в здрава битка още в началните минути. Стигна се до няколко по-остри влизания, които принудиха главния съдия Валентин Железов да вземе мерки и да декорира в жълто някои от футболистите.

Първата добра ситуация за гол дойде в 9-ата минута, когато Алваро от Ботев напредна и стреля от движение, но топката мина покрай вратата на Черниаускас. Отговорът на ЦСКА не закъсня. В 13-ата минута Манолев проби по дясното крило и центрира в наказателното поле на домакините. Пламен Димов отклони топката и тя попадна в Каранга, който мигновено я прати във вратата на Чворович - 0:1.

Секунди по-късно нападателят на "армейците" се възползва от неумела проява на вратаря на "жълто-черните" и реализира второто си попадение. То обаче бе отменено заради засада. Повторенията показаха, че решението на съдиите е било правилно.

ЦСКА продължи с по-активните си действия и в 22-ата минута Дюлгеров можеше да покачи. След силния му удар от дистанция обаче, топката се отби в напречната греда. Малко по-късно Каранга за трети път порази целта, но голът му пак не бе зачетен заради засада. Логичното се случи в 29-ата минута, когато бразилският таран се пребори с двамата бранители на Ботев в наказателното поле и отклони към Тиаго. Последният не се поколеба и с мощен шут от въздуха не остави шансове на Чворович - 2:0 за гостите. 

Голът подейства мотивиращо на Ботев, който започна да атакува по-често. Виана и Крум Стоянов бяха близо до попадения, но пропуснаха. Така се стигна до 39-ата минута, когато все пак домакините намалиха изоставането си. След центриране от корнер се стигна до страхотно разбъркване във вратарското поле. Последва шут, който беше отразен от Черниаускас, но при добавката Балтанов реализира. При попадението обаче останаха сериозни съмнения за нарушение срещу защитника на "червените" Антон Недялков, който беше повален на земята с няколко бойни прийома.

В самия край на първата част се стигна до ново спорно положение. Каранга бе изпуснат от бранителите на Ботев, които го повалиха в собственото наказателно поле. Главният съдия обаче не намери основание да свири дузпа и мачът продължи.

ЦСКА наложи натиск в началните минути на второто полувреме и положенията пред вратата на Чворович зачестиха. Каранга и Енрике обаче пропуснаха да увеличат преднината на "червените". В 54-ата минута пък Ботев остана в намален състав, след като Минев бе изгонен за два жълти картона. Това оказа влияние и в 61-ата минута се стигна до нов гол във вратата на домакините. Каранга бе точен от дузпа, отсъдена за фаул срещу Манолев. Само 8 минути по-късно той оформи хеттрика си, възползвайки се от груба грешка на Пламен Димов. При попадението бразилецът получи схващане и беше заменен. 

В 75-ата минута Омар Косоко наказа бившия си отбор и намали на 2:4. Той се разписа, след като Виана го изведе на празна врата и таранът не сбърка. 

До края на срещата влезлият като резерва за ЦСКА Кирил Десподов реализира още 2 гола. В 84-ата той вкара от движение след пас на Манолев, а в последните секунди оформи крайния резултат с удар от малък ъгъл.

След този мач ЦСКА е с актив от 4 точки, докато Ботев - с 3. В следващия кръг "червените" приемат Локомотив (Пловдив), а "канарчетата" ще играят срещу новака Септември. Преди това обаче на "жълто-черните" им предстои реванш с Маритимо в Лига Европа. 

БОТЕВ - ЦСКА 2:6
0:1 Каранга (13), 0:2 Тиаго (29), 1:2 Балтанов (39), 1:3 Каранга (61-д), 1:4 Каранга (69), 2:4 Косоко (75), 2:5 Десподов (84), 2:6 Десподов (90)

Резултат с изображениеБотев: 92. Иван Чворович, 2. Цветомир Панов, 18. Радослав Терзиев, 70. Пламен Димов , 23. Йордан Минев , 6. Алваро Юлиано, 14. Яя Меледже (49Taсев), 17. Лъчезар Балтанов  , 7. Фелипе Бризола (68Марин), 25. Крум Стоянов  (49Косоко ), 9. Фернандо Виана     
Резерви: 22. Даниел Кайзер, 4. Виктор Генев , 10. Серкан Юсеин, 11. Тони Тасев, 20. Омар Косоко, 24. Лазар Марин, 26. Радослав Апостолов     
Tреньор: Николай Киров

Резултат с изображениеЦСКА: 30. Витаутас Черниаускас, 3. Антон Недялков, 4. Божидар Чорбаджийски (к), 5. Николай Бодуров, 6. Рубен Пинто (84Колев), 9. Фернандо Каранга    (72Кубемба), 11. Станислав Манолев, 15. Кристиян Малинов , 17. Енрике Рафаел (66Десподов  ), 20. Тиаго Родригез , 23. Александър Дюлгеров         
Резерви: 12. Георги Китанов, 21. Кевин Кубемба, 19. Кирил Десподов, 18. Александър Георгиев, 26. Густаво Кулма, 29. Милчо Ангелов, 22. Никола Колев    
Tреньор: Стамен Белчев

Легенда: гол , автогол , жълт картон , втори жълт картон , червен картон , смяна , опасна ситуация 

Срещата по минути:
1 - Начало на мача! 
5 - Първите минути на срещата са изключително нервни. Играчите на двата отбора на няколко пъти влязоха в остри сблъсъци, което породи искри между тях.
10 -  Алваро от Ботев напредна в половината на ЦСКА и отправи шут, след който топката профуча покрай вратата Черниаускас.
13 -  ГОООЛ ЗА ЦСКА! Манолев проби отдясно и центрира в наказателното поле на Ботев. Пламен Димов протегна крак и отклони, топката попадна в Каранга, който я прати във вратата.
15 - Каранга отново праща топката във вратата на Чворович, но попадението му правилно е отменено заради засада. 

16 Родригес се възползва от грешка в защитата и отправи силен удар, насочен към долния десен ъгъл, но топката профуча покрай гредата.
20 - Продължават грубите прояви на играчите на двата отбора. След поредното такова отново прехвърчаха искри. В крайна сметка Виктор Генев, който е на резервната скамейка, получи жълт картон.
22 -  Греда! Дюлгеров от ЦСКА стреля от дистанция, но топката срещна напречната греда на вратата на Чворович. 
25 -  Алваро изпълни пряк свободен удар и затрудни вратаря на ЦСКА Черниаускас. Топката тупна точно пред него, но той успя да избие.
26 - Каранга отново вкарва, но попадението му е отменено заради засада. Повторенията показаха, че такава има.
29 -
 ГОООЛ ЗА ЦСКА! Пинто изпрати дълго подаване към Каранга, който свали към Тиаго. Последният не се поколеба и от въздуха прати топката във вратата на Чворович.
34 Бризола получи топката на няколко метра от вратата, но не успя да нанесе добър удар и Черниаускас се намеси.
39 -  ГОООЛ ЗА БОТЕВ! След центриране от корнер в наказателното поле на ЦСКА се стигна до разбръкване. Най-съобразителен се оказа Лъчезар Балтанов, който отблизо опуна мрежата на "червената" врата.
45 -  Каранга засече с глава центриране на Манолев, но топката минава покрай вратата.
45+2 - Край на първото полувреме!
------------------------------------- 
46 - Начало на втората част! 
50 - ЦСКА е по-активният отбор след почивката, но не съумява да материализира превъзходството си.
54 -  Йордан Минев фаулира Малонев и съдията му показа жълт картон. Последва реплика на защитника, за която той получи отново бе декориран и съответно изгонен.
61 -  ГОООЛ ЗА ЦСКА! Каранга се разписва от дузпа, отсъдена за нарушение срещу Станислав Манолев.
69 -
 ГОООЛ ЗА ЦСКА! Грешка на Пламен Димов, топката попадна в Каранга, който я пусна покрай Чворович.
75 -
 ГОООЛ ЗА БОТЕВ! Защитата на ЦСКА се пропука и Виана успя да изведе Косоко на опразнена врата и нападателят без никакви проблеми вкара.
84 -
 ГОООЛ ЗА ЦСКА! Манолев намери по страхотен начин Десподов в наказателното поле и влезлият като резерва футболист с удар от движение се разписа.
90 -
ГОООЛ ЗА ЦСКА! Десподов вкара втория си гол след серия от финтове в наказателното поле.
90+3 - Край на мача!

Следете с БЛИЦ СПОРТ: Първа лига - трансфери и подготовка
Първа лига, сезон 2017/2018 - телевизионна програма