Футболният сезон 2012/13 се подновява днес, навръх Баба Марта. Часове преди рестартирането на първенството скандалът с Мирослав Антонов, Славия, Лудогорец и БФС нажежи обстановката до червено. Със сигурност още днес, когато играят Славия и "Ботев" (Пловдив), ще продължи сипенето на закани, обиди и декларации.

Какво ни очаква от тук до края на първенството, което приключва около 25 май? Със сигурност много от познатите клишета: “играем мач за мач”, “съдията ни отряза главите”, “играем 11 срещу 14” и т.н. Както и подобни скандали като гореспоменатия, заплахи със съдебни процеси, приказки за слугуване на комисиите, затваряне на очите, полягане, приклякане и тем подобни. А, и да не забравим, непременно ще има няколко искания за оставката на шефа на съдиите.

Отново ще има боричкане за титлата, нищо, че през юни-юли евробойците ни мятат кърпата и се резилят. И през пролетта се очаква надбягване на лидерите Лудогорец и “Левски”. Двата тима са в челото на класирането, съответно с 38 и 37 точки. Лудогорец не направи гръмка селекция, но запази целия си състав. “Левски” този път отново заложи на мащабна покупко-продажба. Клубът се раздели с няколко футболисти и привлече цели седем! Първо бяха петима българи, а след това дойде ред на купуването на Рене Михелич и Гари Родригес. Илиан Илиев няма право на оправдание и недоволство от дадените му условия за селекция. Босовете на Лудогорец и “Левски” Кирил Домусчиев и Тодор Батков отново ще бъдат център на вниманието. Един ден се карат, на следващия се подкрепят. Вече са заедно и в общ проект, който сложи ръка върху излъчването на мачовете по телевизията. Хем отборите им спорят за титлата, хем имат бизнес отношения и работят заедно, странна работа...

0000000000000000000000000000000000000000000004.jpg

Литекс на Христо Стоичков. Който продължава да подценява младите момчета от Ловеч, жестоко се е объркал. И през есента “оранжевите” играха без капка напрежение и очаквания. Затова постигнаха успехи, защото третото място с този състав е повече от успех. В Литекс задържаха звездата Георги Миланов, привлякоха и двама бразилци. Камата ще продължи да бъде фигурата, с която всички трябва да се съобразяват.

В ЦСКА батакът е всекидневен. Добрата новина е завръщането на отбора на стадион “Българска армия”. И тази зима, както във всичките трансферни периоди в последните няколко години, “червените” направиха солидна селекция. Трансферите в Борисовата градина са като пролетен дъжд. В отбора бяха привлечени не лоши футболисти, каквито безспорно са Мартин Камбуров, младокът Ивайло Чочев, Игнасио Варела и Спас Делев. Ако влязат в нужната форма, новите могат да помогнат на отбора. ЦСКА е и с нов треньор – Миодраг Йешич, който трябва да наследи легендата Стойчо Младенов и да спечели доверието на феновете. Часове преди мача с Литекс имаше традиционните проблеми за “червените” – изтекли лицензи на треньори, липса на картотеки, жълти карти и т.н. За ЦСКА като че ли по-важно ще бъде за поредна пролет да изчисти дълговете и да вземе лиценз, а не спечелването на отличие. На този етап титлата изглежда мираж, а в четвъртфинала за Купата срещу Локо София всичко може да се случи.

000000000000000000000000000000000000000000000000000000000006.jpg

Станимир Стоилов се завръща в българския клубен футбол, начело на “Ботев” (Пловдив). Отборът има амбиции за евроучастие, а Мъри също направи солидна селекция. В Пловдив акостираха опитните Веселин Минев, бившият защитник на ЦСКА Сивард Спрокел, Борис Галчев, както и чужденците Луис Педро и Марлон Перейра. Като че ли реалните шансове на “Ботев” са за третото място и борба с ЦСКА и Литекс. Отборът отпадна за Купата на България от Славия.

00000000000000000000000000000000000000000000000005.jpg

Черноморец на Димитър Димитров-Херо отново ще бъде загадка. Или по-скоро пристан за нови звезди, опитният треньор доказа, че от нищо прави нещо. Георги Иванов-Гонзо пое Черно море. Присъствието на легендарния футболист със сигурност ще направи първенството по-интересно. 100-годишната Славия е в средата на таблицата. Амбицията и желанието на клуба е да атакува Купата, за да отпразнува юбилея с трофей. Това е постижима цел, преследване на призово място в първенството е по-скоро нереално.

Четири отбора трябва да изпаднат в края на сезона заради решението да бъде намалена “А” група. Етър е почти сигурен за втора дивизия, останалите обаче таят надежди, че ще се спасят. В последния момент стана ясно, че Миньор ще съществува, но шансовете му да се спаси изглеждат малки. Монтана и “Ботев” Враца също трябва да се борят за запазване на елитния си статут, докато Локомотив София сглоби прекрасен отбор. Няма начин “железничарите” да останат на сегашното си 14-то място в класирането.

За първи път от доста време насам българските клубове не осъществиха по-сериозен трансферен удар. Нямаше запомняща се продажба в чужбина, няма и футболист, който да взриви родната общественост, пристигнал в някои от клубовете. Отборите от втората половина на таблицата завъртяха едни и същи футболисти. ЦСКА заложи на вече известни имена, единствено “Левски” и Лудогорец взеха по двама нови чужденци, но имената им все още не карат футболната общественост да възкликне от удивление.

16 кръг
01.03 (петък), 15:30 часа
Славия - Ботев Пд (ТВ7)

02.03 (събота), 15:00 часа
ЦСКА - Литекс (ТВ7)

02.03 (събота), 15:30 часа

Етър 1924 - Монтана
Ботев Враца - Берое
Миньор Пк - Пирин ГД
Локомотив Пд - Локомотив Сф

03.03 (неделя), 16:00 часа
Черноморец - Левски (БНТ)

03.03 (неделя), 18:00 часа
Лудогорец - Черно море (ВВТ)

СЛЕДЕТЕ С БЛИЦ: "А" ГРУПА - ТРАНСФЕРИ И ПОДГОТОВКА


"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ