Изминаха 13 кръга от новия сезон в „А“ група. Първата част от първенството приключи и е време за равносметка. Не кой знае колко важна, но все пак е наложителна. Според новия формат на шампионата следва още една част от 13 кръга и после плейофи, в които отборите ще бъдат разделени на две групи от по седем.

Не защото „Левски“ катастрофира срещу ЦСКА с 0:3, акцентът пада върху „сините“. Представянето им от началото на сезона е трагедия! Нито игра, нито резултати – нищо. „Синя“ тишина в 13 епизода. И с новите футболисти положението е същото като и с отстранените четирима по-рано. Наско Сираков беше използван и употребен, а после напусна. Не оставиха Славиша Йоканович да работи и го уволниха, сега временно положението спасяват триото Тони Здравков, Топузаков и Мариян Христов. И те отиват към уволнение, едва ли ще изкарат много. Обстановката на „Герена“ е потресаваща, всеки един момент може да гръмне поредната бомба. Събличането на Ивайло Петев беше най-грозният момент не само за „Левски“, а за целия български футбол не само от началото на есента, а за години назад. Седмото място на „сините“ е срамно. Още по-срамно е, че идва в навечерието на стогодишнината на клуба.

3_4.jpg

Лудогорец и Литекс заслужено са на върха след първите 13 кръга. Именно двата отбора играха помежду си в последния кръг. „Оранжевите“ сразиха шампионите насред Разград с 4:2 и заслужено са на върха. Някак си между другото отборът от Ловеч започва да връща позициите си, позагубени миналата година. Литекс трупа точки и като нищо може да се превърне в скрит фаворит за първото място. Лудогорец със сигурност отстъпи леко като игра, що се отнася до „А“ група. Разградчани натрупаха самочувствие заради блестящите мачове в евротурнирите и мислят, че само със самочувствие и опит ще минават през съперниците си в родния шампионат. Да, ама Лудогорец вече записа три загуби и то само за 13 кръга! А през миналата година тимът за цял сезон имаше само две поражения. Няма спор, че отборът от Разград притежава със сигурност най-стойностният отбор, Стойчо Стоев разполага с две равностойни единадесеторки. Треньорът смени Петев в началото на сезона и вкара Лудогорец в красива европейска история. Ако не беше загубата от Литекс в неделя, почти нямаше за какво да бъде упрекнат Стоев, но последната издънка загорча.

4_2.jpg

За ЦСКА се изписаха тонове мастило. Отборът възкръсна под ръководството на Стойчо Младенов. През юни и юли, та и в началото на август „червените“ бяха с единия крак в гроба, а в събота сразиха „Левски“ с 3:0. И са на трето място на две точки от лидерите. С отбор правен в движение, без подготовка, с оскъдни финанси и с какви ли не проблеми ЦСКА е жив. Докога – времето ще покаже, но със сигурност, който го подцени, ще страда.

„Ботев“ (Пловдив) разочарова. Не само заради петото място, разликата с лидерите не е голяма. Разочарова, защото „Ботев“ е най-стабилният и организиран клуб в България. Пари, селекция, база – всичко е на шест. И пето място не отговаря на условията. Приказките на Мъри и Сашо Кривия, че градят отбор и не гонят титла, са за наивници. Когато имаш подобна организация по-ниско класиране от първото, е провал. А това, че в Пловдив се правят на умрели лисици, за да се застраховат от евентуално лошо класиране, е стар хитър номер.

2_9.jpg

Приятната изненада в първите 13 кръга е Локомотив Пловдив. Коко Динев се върна и с Александър Станков положиха основите на чисто нов отбор. Станков като Стойчо Младенов правеше състав в движение. Всеки ден пристигаха нови и нови футболисти, които едва в края на 13-те кръга започнаха да се обиграват като колектив. Първите мачове – равен с ЦСКА и победа срещу „Левски“ в София загатнаха за нещо сериозно, което Локо може да постигне. Черно море също влиза в графата на прилично представящите се. Не е онзи Черно море при Никола Спасов, който игра в Европа, но не са и тези пари в клуба. Георги Иванов-Гонзо беше пред уволнение след колебливия старт, но след това положението се стабилизира.

Локомотив (Сф) заслужава да бъде по-напред заради футболистите, с които разполага. Николай Гигов отново дава доста средства, а резултати доскоро липсваха. Последната победа срещу „Ботев“ Пловдив беше върхът на усилията, които полагат в „Надежда“ в последните месеци. Стефан Генов разполага с добри и много опитни футболисти за българските стандарти, така че вмъкване в първата „седмица“ няма да бъде нелогично, въпросът е кой от там ще изгори?

Славия за пореден път разочарова. Асен Букарев подаде оставка, а сега начело на отбора е Милен Радуканов. „Белите“ явно са орисани да страдат и едва ли скоро ще видят бял ден. Срамно е тимът да е сред изпадащите. В дъното на класирането са Нефтохимик и Пирин Гоце Делчев. Рано е да се правят заключения, но чудо може да спаси двата отбора от изпадане. Някогашното страшилище за софийските грандове – Нефтохимик, е отчайваща гледка. Явлението, създадено в началото на 90-те от Христо Порточанов, сега е развалина.

КОИ СЕ ОТКРОИХА?
Добри индивидуални оценки след първата част от първенството заслужават няколко футболисти. Над тях е Мартин Камбуров. Нападателят бе отхвърлен от ЦСКА и се върна в Локомотив Пловдив. От началото на сезона има вече 10 гола и отново е лидер при стрелците. Маркиньос е безспорният №1 за Локомотив София. Не само заради деветте си гола. Бразилецът буквално носи на гърба си целия отбор и донесе повече от половината точки с головете си. Той вече стана чужденецът с най-много голове в България – 41. На фона на вялото и слабо представяне на Славия заслужава да отличим Атанас Курдов. Скандален, критикуван и отричан нападателят се върна в правия път. Младокът от Литекс Симеон Славчев не случайно хвана окото на Любослав Пенев и скочи в националния отбор. Халфът е бъдещето на родния футбол и със сигурност Гриша Ганчев потрива доволно ръце. Върджил Мисиджан е над всички в Лудогорец. Изпълненията му показват страхотен потенциал, а головете му са прекрасно доказателство за уменията му.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ