Мартин Камбуров е футболистът, отбелязал най-много попадения във вратата Левски в мачове за първенство. Факт, който БЛИЦ подробно отбеляза вчера.

Настоящата звезда на Берое обаче има по-малко голове от Петър Жеков в синята врата като цяло.

Марто е с 20 гола за първенство и с още два за Купата на България. Отбелязва ги през есента на 2003 година с екипа на Локомотив (Пловдив). Тогава „черно-белите” отстраняват Левски след 1:1 и 3:0, а Камбуров забива по един гол в двата двубоя. 

Така че, общият брой на попаденията му е 22 - 20 за първенство и 2 за Купата.

Жеката е вкарал 24 гола във вратата на „сините” като футболист на Димитровград, на Берое и на ЦСКА. За димитровградчани той има един гол за Купата, за старозагорци е реализирал 12 попадения от които 5 за Купата, а с екипа на „армейците” е вкарал 11 гола срещу Левски, като два от тях са за Купата.

Казано в резюме: Петър Жеков е вкарал 16 гола в левскарската врата за първенство и 8 за Купата, което общо прави 24.

При това Вълшебния стрелец от 60-те и 70 те години на миналия век на практика приключва кариерата си след една контузия през пролетта на 1974 г., няколко месеца преди да навърши 30 години.

Паметни ще останат хеттрикът на Жеков за Берое срещу Левски през пролетта на 1968 г. в полуфинала за Купата, победният гол за ЦСКА, вкаран в последната минута почти от центъра, в мача за първенство през пролетта на 1973 г., победният гол за ЦСКА две минути преди края на  финала за Купата през 1969 г.

Макар, че вече е на 38 години Мартин Камбуров изглежда в добра кондиция и защитниците на Левски има от какво да се притесняват когато Марто е на терена.

Вероятно и Жеков можеше да има по-продължителна кариера, защото, след като беше изваден от състава на ЦСКА през есента на 1974 година, той пълнеше мрежите в тренировъчните мачове на Димитровград и разказваше, че сънува невкараните си голове. И със сигурност една голяма част от тях са били срещу Левски.
Валентин ВАСИЛЕВ