На днешния ден, 22 декември, през 1985 година за първи път Левски и ЦСКА излизат един срещу друг на „Герена“. В рубриката ни „БЛИЦ Архив“ ще ви разкажем за дербито и за случилото се преди него.

Двубоят трябва да се играе през пролетта на 1986-а, но заради участието на националния отбор на световното първенство в Мексико е изтеглен за по-рано.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Лоша новина застига двата лагера преди дългоочаквания мач. Най-добрият футболист на Левски Божидар Искренов катастрофира с личния си автомобил близо до „Орлов мост“ в малките часове, връщайки се от купон.

Заедно с него в колата са двама от най-силните играчи на ЦСКА – Лъчезар Танев и Георги Славков. Белята става заради управлявана от жена кола, която засича неправилно Гибона, но се говори, че при разследването е установено наличието на алкохол в кръвта на Искренов. Той и Славков се отървават само с уплаха, но Лъчо е със счупена ръка, която го вади за половин година от терена и реално му пречи да бъде част от националите за Мондиала.

Ръководството на Левски наказва дисциплинарно Гиби, отстранявайки за два месеца от състава заради неспазване на спортния режим и дисциплината.

Поради всичко това Искренов и Танев не взимат участие в мача. Георги Славков обаче излиза като титуляр за „червените“ и остава на терена до 60-ата минута.

ЦСКА, воден от Димитър Пенев, печели с 3:1 на „Герена“. Успехът над големия съперник е същинският старт на голямата треньорска кариера на Пената.

Това е и първият изключително силен мач на племенника на Пенев – Любослав, който заедно със Стойчо Младенов са най-добрите на терена. Първо Любо открива резултата в 6-ата минута, а пет по-късно подава на Екзекутора на Ливърпул, който е точен за 0:2.

Стойчо прави каквото си поиска с личния си пазач Калин Банков и принуждава смяната на защитника още на полувремето. Преди неговия край Младенов вкарва още един гол. Любо Пенев е съборен от вратаря Владо Делчев и в 41-ата минута е отсъдена дузпа. Стойчо я отбелязва и оформя крайното 1:3.

През второто полувреме чистите голови ситуации липсват и ЦСКА се поздравява с напълно заслужена победа. Това е първият успех на „червените“ на „Герена“. Вторият става факт на 26 февруари 2011 година със същия резултат.

22 декември 1985, „А“ група
Левски – ЦСКА 1:3

0:1 Любослав Пенев (6), 0:2 Стойчо Младенов (11), 1:2 Руси Гочев (32), 1:3 Стойчо Младенов (41 – дузпа)
Левски: Вл. Делчев, К. Банков (46 – А. Здравков), Кр. Коев, П. Петров, Н. Илиев (57 – А. Аспарухов), Д. Марков, Р. Гочев, Пл. Цветков, М. Вълчев, Г. Йорданов, Н. Тодоров. Треньор – Кирил Ивков.
ЦСКА: Г. Велинов, Н. Младенов, Р. Здравков, Кр. Безински, Г. Димитров, К. Янчев, Ал. Чавдаров, Г. Славков (60 – М. Томанов), Л. Пенев, Р. Керимов, Ст. Младенов. Треньор – Димитър Пенев.
Съдия: Величко Цончев
Стадион „Герена“ – 25 000 зрители