Преди 15 години на "Градския стадион" в Ловеч местният Литекс нанася най-голямата загуба в историята на ЦСКА. "Оранжевите" футболисти на Ферарио Спасов бележат 8 гола във вратата на селекцията на Димитър Пенев.

В тима на Литекс личат имената на настоящия треньор на "оранжевите" Златомир Загорчич, както и на настоящи футболни ръководители като Росен Кирилов, Радостин Кишишев, Драголюб Симонович, Стойчо Стоилов и други. Някои вече не са свързани с футбола, изборайки частния бизнес... Къде са те сега?

Играчите: 
Витомир Вутов – в момента е треньор на вратарите в ДЮШ на Литекс. Дългучът е роден на 22 ноември 1971 г. Пазил е на Искър (Роман) и Локо (Мездра). Витята е най-голямата вратарска легенда на Литекс. Двуметровият страж е пазил в почти всички европейски участия на отбора и човекът с най-много срещи в Европа - 35 (8 за КЕШ и 27 за Купата на УЕФА). Вутов е и играчът с най-много мачове за отбора в "А" група - 206. За националния отбор има 1 мач. През 2004 г. Вутов обявява оттеглянето си от активния футбол, но заради вратарската криза в Литекс бива убеден от ръководството да се завърне под рамката. През сезона 2005/2006 прави едни от най-силните мачове в кариерата си, включително и в турнира за Купата на УЕФА, където “оранжевите” достигат 1/16 финал не без негова помощ. Определен е за спортист на Ловеч за 2005 г.

Росен Кирилов – сега е помощник-треньор на Славия. Роден е на 4 януари 1973 г. Ритал е за родния Бдин (Видин), ЦСКА, Спартак (Плевен), Аданаспор, АПОП (Кипър) и Васлуй (Румъния). 

Димитър Карадалиев – занимава се с бизнес. Има заложна къща в родния Петрич. Роден е на 29 април 1971 г. Играл е и за Беласица и Черно море (Вн). В “А” група има 132 мача и 8 гола. Шампион е два пъти с Литекс, носител на Купата на страната през 2001 г. 

Стефан Колев – треньор на юношите младша възраст на "Левски" (набор 1998 г.), база “Герена”. Беше старши треньор на Спартак (Плевен). Известният със зловещото прозвище Доктор Менгеле юноша на “Левски” е роден на 11 октомври 1966 г. Стефан става шампион пет пъти с четири различни отбора! Един-единствен е и вероятно няма да бъде надминат никога. Бил е пръв с “Левски”, ЦСКА, Славия и Литекс (два пъти). Ритал е също за Янтра (Габрово) и Шумен. 

3латомир 3агорчич – в момента е старши треньор на Литекс. Роденият на 15 юни 1971 г. специалист започва кариерата си в Нови Сад. После рита в Аданаспор и Лугано. През 2004 г. приключва кариерата си в родния Нови Сад. Беше и български национал – 23 мача. Беше треньор на Нови Сад и помощник-треньор в Литекс, както и шеф на ДЮШ в сръбския клуб.

Радостин Кишишев – в момента е мениджър на Черноморец. Тинката е роден на 30 юли 1974 г. Играл е в Черноморец, Нефтохимик, Бурсаспор, Литекс, Чарлтън, Лийдс, Лестър, Брайтън. От 1996 до 2009 година Кишишев е основна фигура в националния отбор на България, капитан е в 17 мача, общо е изиграл 88 мача и е вкарал 1 гол.

Драголюб Симонович – в момента никой не знае с какво се занимава. Живее в родината си. Стои си в село Радково. Дуци се прочу с "треньорските си умения" в България. След като се издъни в ролята си на наставник в Литекс, Сливен и Спартак (Варна), Симонович се пръкна в ЦСКА. Първо като директор, а сетне и като треньор. Накрая го изгониха като мръсен котарак от Борисовата градина, макар че го раздаваше човек на Гърнетата.

Мариян Тодоров – живее в Русе. Беше треньор на деца в града, има частен бизнес. Занимава се със земеделие. Роден е на 25 август 1970 г. Юноша на Локомотив (Русе). Играл е за Янтра, Корабостроител, Дунав, Раковски, Шумен, Черноморец, Литекс, Спартак (Варна), ЦСКА, “Ботев” (Пд), Марек, Родопа, Бней Сахнин и в Кипър. В "А" група има 177 мача и 28 гола. Шампион на България през 1998 и 1999 с Литекс и вицешампион през 2001 г. с ЦСКА. Бил е е старши треньор на Дунав.

Васил Киров – все още играе в Рилски спортист (Самоков). Легендата на самоковския футбол е роден на 7 декември 1975 г. Ритал е за Рилски спортист, пернишките Металург и Миньор, Берое, Славия, Марек, казахстанския Атърау, гръцкия Докса, Локо (Мездра) и “Ботев” (Криводол).

Стойчо Стоилов – главен мениджър на Литекс. Роден е на 15 октомври 1971 г. Играл е в Пирин (Бл), ЦСКА, Добруджа, Литекс и немския Нюрнберг. Любопитно е, че в Германия играе с двоен паспорт и под името Стойкас Стоилас. Обяснението е, че баба му е била родена в Гърция. Налага се като лидер в отбора и е с основен принос за влизането в Бундеслигата. През 2002 г. се връща в „Литекс“ и подписва 3-годишен договор. След тежък инцидент, при който едва не губи живота си, Стойчо прекратява футболната си кариера. Пенсионираният Симеон Мечев прострелва няколко пъти Стоилов на 14 ноември 2002 година в Благоевград. Софийският апелативен съд намали присъдата на убиеца от 10 на 8 години, които той вече излежа.

Албан Буши
– живее в Албания. Занимава се с футболен мениджмънт. В момента е тийм-мениджър на националния отбор на Албания. 
Буши е роден на 20 август 1973 г. Ритал е за близо 20 отбора – Тирана, Сегет, Ремшайд, Флямуртари, Аполон (Смирна), Аданаспор, Истанбулспор, Партизани (Тирана), Левадиакос, Аполон (Каламария). 

Димчо Беляков – работи в детско-юношеската школа на “Ботев” (Пд). Води децата до 12 години на “канарчетата”. Беляков е роден на 26 октомври 1971 г. Играл е в Пирин (Гоце Делчев), Пирин (Блг), Беласица, Газиантепспор, Нюрнберг, Оберхаузен и Брестник. От 2008 до 2013 г. е в ръководството на Брестник.

Стефан Юруков - Роденият на 16 юни 1972 г. футболист е юноша е на “Левски”, играл е още за “Черно море”, “Хасково”, “Етър”, “Литекс”, турския “Газиантепспор”, “Спартак” (Варна), китайския “Ляонин”, “Родопа” (Смолян) и гръцкия “Тиела”. Юруков е истинска легенда на “Литекс”. Водач е във вечната ранглиста на голмайсторите на ловешкия клуб. В “А” група има общо 69 гола. Два пъти е шампион на България и два пъти е носител на Купата. От два месеца прочутият голаджия вече е... полицай . Чики завърши школата в Пазарджик. Отделно от това завършва образованието си в НСА.

Треньорите: 
Ферарио Спасов – в момента е безработен. Бившият треньор на “Литекс” и дългогодишен шеф на детско-юношеската академия към клуба изпадна в немилост пред собственика Гриша Ганчев. Причината е решението на Феро да поеме “Ботев” (Пд) през юни миналата година. С Ферарио е свързван възходът на Литекс в края на 90-те години. Той извежда тима до "А" група, а по-късно става шампион и печели Купата на България. Мустакатият спец води също така и ЦСКА, Олимпик (Тетевен), Спартак (Вн) и Дунав (Русе). Бил е селекционер на юношеския национален отбор, родени 1994 г. За разлика от повечето футболисти, треньори и деятели Спасов не понася чалга. Слуша хард рок и метъл, като любимата му група са “Рамщайн”. Твърди, че докато ги слуша, си почива. Предпочитана форма на релакс за него е и риболовът. Роден е на 20 февруари 1962 г. в Дупница. Играл е за Литекс и Спартак (Плевен). 

Здравко Букарица
 – сега е треньор на вратарите в Литекс. Сърбинът три или четири пъти се завръща в любимия Ловеч. За последно това се случи на 11 януари 2010 г., когато стана част от екипа на Ангел Червенков. Здравко бе в Литекс при престоя на Люпко Петрович начело на Литекс, когато тимът стигна до 1/32-финалите в турнира за Купата на УЕФА.

Георги Дерменджиев
 – сега е помощник-треньор на българския евробоец Лудогорец. Пловдивчанинът е роден на 4 януари 1955 г. Ритал е за Спартак (Пд), Славия, Янтра (Габрово). Вечната втора цигулка на треньорската скамейка е работил в Литекс и Сливен. Скучноват и семпъл за пред хората, Дерменджиев предпочита да стои в сянката на водещия се на книга старши. Георги по принцип винаги е избягвал светлината на прожекторите. Така беше и при Дуци Симонович в Града на стоте войводи, така е и в Лудогорец, първо при Ивайло Петев, а сега и при Стойчо Стоев.