Хепатит стресна варненския Черно море, разбра БЛИЦ. Докторът Петко Атев е заразен с хепатит “А”, след като е бил на сватба преди около месец. Тържеството е било на щерката на един от ВИП нотариусите във Варна – Янчо Несторов, довериха присъстващи. За щастие младоженците са били подминати от вируса, но той не пожалил съпругата на Несторов – Галя, която е била първата хоспитализирана.

„Към момента имаме 8 души в инфекциозно отделение, които са хоспитализирани с обичайното протичане на хепатит „А”. Касае се за чревна инфекция. Нямаме данни за останалите сватбари, тъй като те вероятно са атакували личните си лекари с искане да бъдат насочени за изследвания”, заяви пред БЛИЦ шефката на инфекциозното отделение към Университетската болница „Света Марина” д-р Диана Радкова. Тя не счита, че има опасност за епидемия в града, а по-скоро за евентуални „мини взривове в семействата”.

Все още не е ясно дали целият отбор на Черно море е под карантина заради контактите с д-р Петко Атев. Не е изключено утрешният мач срещу Локомотив (София), който трябва да се играе на стадион „Тича” да бъде отложен, ако се окаже, че още някой от домакинския състав е пипнал вируса.

Както вече писахме, Регионалната здравна инфекция първа изнесе данни пред БЛИЦ за случаите на хепатит „А” след баровската сватба. В момента текат проверки и от Агенцията за безопасност на храните. Шефката на РЗИ – Варна, д-р Божанка Георгиева обясни пред БЛИЦ, че все още не е ясен източникът на вируса. Той би могъл да идва от някой от персонала на крайбрежното заведение, тъй като е установено, че готвачът както и сервитьор, също са с хепатит „А”. Тържеството се е състояло на 15 септември, като са минали повече от 30 дни от инкубационния период, преди да станат известни първите случаи на заразени.
Орлин Филиповски, БЛИЦ

ОЩЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА СЛУЧАЯ С ХЕПАТИТ ВЪВ ВАРНА - ТУК