Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙM 2!

Треньорът на Черноморец (Бургас) Димитър Димитров заяви, че и през новия сезон очаква удари под кръста. "Акулите" стартират в "А" група с гостуване на "Левски", което е тази събота от 20:00 часа на стадион "Георги Аспарухов". Херо даде обширно интервю за "Тема спорт" в навечерието на започващия нов шампионат.

- Г-н Димитров, какви са очакванията ви за новото първенство?
- Тази година шампионатът отново ще бъде много оспорван и равностоен както миналия. За това ще допринесат и отборите, които влязоха в "А" група като "Ботев" (Пловдив) и Етър, които имат добър потенциал в игрови план, а и са със сериозни финансови възможности. Смятам, че борбата за титлата отново ще се води между отборите, които завършиха през миналия сезон в тройката - Лудогорец, ЦСКА и "Левски", а към тях мога да прибавя и Литекс. На нас ще ни бъде трудно да се борим за челните позиции в класирането, защото през лятото се разделихме с основни футболисти като Лоривал Асис и Аатиф Шаешу. А на тях няма да им намерим лесно заместници.

- Представихте се неубидително в контролите. Тези резултати показателни ли са за състоянието на тима ви?
- Колкото и да не са показателни приятелските срещи, те все пак са фактор за нашето състояние и за потенциала на състава ни в момента. След като се разделихме с четирима основни играчи само за 6 месеца и не можахме да им намерим сериозни заместници, ще бъдем под нивото от миналия сезон. Или ако го направим, ще бъде доста трудно. Просто нямаме потенциала и играчите, които аз искам и каквито имахме миналата година. Ще ни бъде тежко да се представим на високо ниво, признавам.

- През това лято изпробвахте доста футболисти. В крайна сметка кои останаха в отбора?
- Така е почти всяка година и това много ми пречи да проведа нормална подготовка. Защото с толкова хора на проби трудно се води тренировъчен процес и трудно се изгражда стил и облик на състава. Но и критериите при нас са занижени. Много трудно е да се намерят млади футболисти с качества, с по-малки заплати. Може би съм превъртял през отбора повече от 30-40 човека. От тях останаха само трима - Амара, Гаял и Митсуф.

- Сдобихте се и с двама български играчи, идващи от "Левски" - Лъчезар Балтанов и Даниел Младенов.
- Да, след Балтанов и Младенов също се присъедини към нас. Проблемът при последния е, че е пропуснал почти цялата подготовка. Има доста да наваксва във физическо и кондиционно състояние. Все пак мисля, че ще влезе във форма.

- Какви наблюдения имате върху играта на "Левски"?
- Впечатленията, които имам от тях, са единствено от мачовете им в Лига Европа срещу Сараево. Не сме ги разузнавали по-специално. Въпреки слабото им представяне дотук "Левски" е отбор с огромни финансови възможности, с добри футболисти. В никакъв случай не може да говорим, че те в момента са в криза или нещо подобно. "Левски" направи добра селекция. Мисля, че след време ще изградят силен отбор не само за първенството, но и за европейските турнири. При тях сега напрежението е по-голямо, затова и пожелавам успех на Илиан Илиев.

- През миналото първенство победихте "сините" в Бургас и завършихте наравно в София. Може ли да ги спънете отново още на старта на "А" група?
- Можем, разбира се. Естествено, "Левски" е фаворит в двубоя. Но нивото ни в сравнение със срещите срещу тях миналата година е значително занижено. А и в момента все още не сме готови за шампионата. Защото много футболисти, които взехме, основно чужденци, се адаптират доста бавно и все още не са сработени с останалите. От тази гледна точка равенство на "Герена" също ни устройва.

- Ако не е тайна, кога за последен път получихте покана да поемете "Левски"?
- Няма смисъл да коментирам този въпрос. "Левски" вече си има старши треньор. Така че би било некоректно. Имал съм предложения, но това е минало.

- Очаквате ли удари под кръста и през новото първенство? Смятате ли, че ще има положителна промяна след последните решения на Изпълкома?
- Нищо не се е променило. Ако си мислим, че има някаква промяна и че в цялата държава има корупция, а във футбола - не, и всичко е чисто, значи сме абсолютни лаици. Отново ще има удари под кръста и мисля, че това скоро няма да се промени. Като всеки нормален човек се надявам да има положителна промяна със смяната на шеда на съдиите. Но ако говорим, че няма да има такива неща, просто е несериозно.

- ЦСКА недоволства от наказанието, което им беше наложено зарадио вашите искове към тях, да не картотекират нови футболисти.
- БФС трябва да бъде арбитър в такива спорове, а не да узаконява беззаконието във футбола. Явно в ЦСКА са се надявали точно това да стане. След като има едни правила, те също са длъжни да ги спазват.

- Защо нашите отбори се провалиха в Европа?
- Това си беше закономерно. Когато в България играеш приятелски и уредени мачове, когато си свикнал да ти помагат съдиите, след това излизаш в турнирите и падаш от Сараево и Мура, които играят по-истински мачове от нас.

- В началото се върнахте в България, за да се лекувате, и поехте Черноморец. Сега след като вече сте по-добре здравословно, докога смятата да останете в Бургас?
- Все още не мога да кажа, че съм напълно оздравял. Болестта не отминава толкова лесно. Продължавам да се боря с нея. Това, че съм в ремисия, не значи, че съм преодолял заболяването си напълно. Но се надявам всичко да се оправи. Не мога да кажа още колко ще остана в Черноморец.

- Чужбина вариант ли е за вас?
- С оглед на здравословното ми състояние ще ми бъде трудно да работя в чужбина, защото продължавам да правя доста изследвания. А това е трудно за съчетаване с треньорската работа, когато става въпрос за чуждестранен клуб. Ако всичко е наред, живот и здраве, може и това да стане. Но засега ми е добре в България.

- Скоро получихме добра вест и за Стилиян Петров, който също е започнал да се оправя и също като вас вече е в ремисия.
- Изключително много се радвам за него. Но това не значи, че проблемът е преодолян напълно. Битката продължава и сме длъжни да я водим докрай.