Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Черноморец се представи страхотно през миналия сезон в “А” група, завърши на четвърто място, като едва в последните два кръга изпусна третата позиция, даваща право на участие в евротурнирите. След края на шампионата обаче договорите на част от по-опитните играчи бяха прекратени, за да се намалят разходите за заплати. Треньорът на тима Димитър Димитров - Херо говори пред БЛИЦ за стратегията му за новия сезон, селекцията в тима и разочарованието от пропуснатото участие в Лига Европа.

- Г-н Димитров, през миналото лято сглобявахте отбора в движение, по време на подготовката. Сега наясно ли сте с попълненията за новото първенство?
- Не, на този етап нямаме ясни нови попълнения. И това лято ще подходим както през миналата година. Ще събираме играчи на проби, ще ги гледаме и когато преценим, че някой от тях има качества - ще му предложим договор.

- Миналата година тази тактика Ви донесе голям успех. Събрахте чужденци, които бързо се превърнаха във водещи фигури в тима ви. Има ли интерес от други отбори към тях?
- Да, има интерес. И към Асис и към Шаешу и към другите. Имаме доста запитвания.

- Говореше се, че "Левски" иска Шаешу. От България ли са запитванията?
- Става дума за оферти от чужбина. От мен ако зависи няма да продам нито един играч в България. Тук отборите са некоректни. Започвате преговори и накрая излиза, че те искат не само да им дадеш своя футболист, но и да си платиш, че го взимат. Казал съм това и на ръководството ни. Българските отбори да забравят за нашите чужденци.

- През миналия сезон до последно бяхте в зоната за класиране в Евротурнирите. Какво не ви достигна?
- Вижте, цял сезон играхме според наредбата на БФС. В нея беше записано, че при дубъл на шампиона в Европа влиза четвъртият в класирането. Е, ние станахме четвърти, но не ни допуснаха до Лига Европа. Ето това не ни достигна - липсата на принципи в БФС. Неумението на футболните хора да създадат ясна организация и коректно описани правила, по които да протече първенството.

- Два кръга преди края вие бяхте на трето място. Нарушен ли беше феърплеят в последните кръгове?
- Разбира се, че беше нарушен. Поведението на футболния съюз не е ли нарушение на феърплея? И не само тяхното. Ние бяхме единственият отбор, категоричен съм в това, който игра честно през целия сезон. Единственият! И дори и при тази ситуация ние се представихме блестящо. Когато поех Черноморец през миналото лято, в нито един момент не е станало дума да се борим за евротурнирите. Целта ни беше просто да играем добре. Да сглобим боеспособен отбор. И мисля, че го направихме. Точно това е моята гордост. Всички специалисти в България признаха, че играем добър футбол, качествен. Че събрахме отлични футболисти. Класирането в челото на таблицата беше само един бонус. Просто едно доказателство, за това, че сме си свършили работата. Мен това ме радва, че успях да се справя.

- След като не се класирахте за Лига Европа се наложи да прекратите договорите на част от по-опитните футболисти, за да намалите разходите. Щеше ли да се стигне до тук, ако бяхте влязли в зоната на евротурнирите?
- Вижте, финансовите проблеми на Черноморец не дойдоха от това, че не сме се класирали в Европа. Върху отбора тежат стари дългове, които трябва да се изчистят. Това е причината сега да работим при ограничен бюджет. В предишните години са се харчили много пари и сега се плаща тази цена. А какво щеше да се случи, ако ни бяха допуснали до Лига Европа? Честно казано едва ли нещо щеше да се промени. Нивото на българския футбол е такова, че дали участваш в евротурнирите или не, няма особено голяма разлика. Идват мачовете, играеш първи кръг, втори кръг и отпадаш. С подобно представяне няма нито един отбор, който да може да забогатее, да изкара пари или да обезпечи съществуването си. Тъжно е, но е така. Ние не умеем да печелим пари от Евротурнирите.
ДРАГОМИР АНТОНОВ/БЛИЦ