Порядките в най-ниската футболна дивизия - Пиринската Бундеслига, продължават да удивляват не само родните фенове, а и чужденците. Холандският запалянко Йорис ван Дуин, който живее в България, публикува в интернет страницата си снимка и материал, озаглавен "Магаре на стадиона... Добре дошли в българския аматьорски футбол!"

Чужденецът описва впечатленията си от обстановката по трибуните при гостуването през миналия уикенд на лидера Пирин в Крупник на местния "Левски". "Орлетата" спечелиха двубоя с 2:0, което бе седмата им поредна победа от началото на сезона.

Любопитният разказ на холандеца, публикуван в "Струма":

"Футболът в България не е първото нещо, за което се сещаш, ако си истински футболен фен. Но с приятеля ми не гледаме мачове заради играта, а заради атмосферата около самите двубои. След два домакински мача за Пирин (Благоевград), който играе в четвърта дивизия на българския футбол ("А" окръжна), беше време да гостува. Четвърта дивизия" Да. Но това не казва нищо за историята. Играчи като Димитър Бербатов и Станислав Манолев са започнали своите кариери в Пирин, а до миналата година отборът е играл в елита. Но тогава той банкрутира и е изхвърлен в четвърта дивизия. Тъжно, но поне все още има футболен отбор в Благоевград.

Играчите от първия отбор до един се местят в други отбори и фактически вторият отбор става представителен. И засега тимът се справя добре, спечелил е всички мачове в тази група. Логично е да се очаква, че ще се качи в трета дивизия ("В" група). Но да се върнем на мача. Пирин гостува на "Левски" в Крупник. Селцето се намира на 20 километра от Благоевград. Около 20 фенове на Пирин се събраха в центъра на Благоевград, а ние карахме с тях до малкото село.

Когато пристигнахме, не видяхме стадион наоколо. Имаше старинна порта, която ми напомняше за кадри от миналото. На "стадиона" някои неща ми направиха впечатление. Първо: нямаше седалки, само камъни. Стоиш прав. Няколко фермери, които стояха на хълма от другата страна на игрището, си правеха "парти с барбекю". Отделно, теренът дори не заслужаваше да се нарече футболно игрище. В Холандия ние казваме на това картофена нива.

Но най-запомнящото се нещо беше магарето на игрището. Магаре на терена. Да. Добре, за да съм честен, не стоеше на терена, но зад вратата, където си вършеше работата... пасеше трева. Не-ве-ро-ят-но. Добре дошли в българската четвърта дивизия! Така че поне имахме на какво да се посмеем. А мачът? Той беше скучен и завърши с победа на Пирин с 2:0. Но всъщност това беше последното нещо, заради което дойдохме. Всичко беше заради нещата около футбола - като магарето, като "стадиона" без седалки. Тези неща ме правят пристрастен към футбола."