Халфът на Литекс Христо Янев даде интервю за официалния сайт на клуба. Той говори ден, след като отборът бе пуснат във ваканция.

-Г-н Янев, как оценявате сезона? 
-Не стартирахме убедително. Напротив. Отпадането от БАТЕ бе разочароващо. Но след това можем да сме абсолютно доволни от постигнатото.
 
-Продължавате ли да твърдите, че Литекс не се бори за титлата и играе мач за мач? 
-Това, че сме първи, трябва само да ни радва и мотивира. Трябва да играем мач за мач, за да запазим позицията си. Не бива да си променяме начина на мислене. Нито пък да си поставяме твърде високи цели, които могат да ни повлияят на представянето.
 
-Първото място не задължава ли тимът да се пробва да стане шампион? 
-Не виждам нищо лошо, че сме на първо място. Това е добър стимул за всеки играч да дава максимума от себе си в следващите мачове.
 
-Как ви се отрази отпадането от турнира за Купата на България? 
-Не ми е приятно, че отпаднах срещу ЦСКА на „Българска армия”. Имахме реалната възможност да ги отстраним, въпреки че ЦСКА е сериозен отбор.
 
-Защо се стигна до загубата на „Българска армия”? 
-ЦСКА ни вкара гол от никакво положение. Попадението разби играта ни. Не можахме да се организираме до края. Позволихме на противника да проведе опасни контри след ваши грешки. През първото полувреме мачът бе различен. Имахме положения, нямахме шанс.
 
-Освиркваха ви на „Българска армия”, въпреки че сте играл в ЦСКА и в един момент бяхте любимец на сектор „Г”?
 -Феновете отиват на стадиона да подкрепят собствения си отбор. Дават всичко от себе си, за да победи отборът им. Разбирам феновете на ЦСКА. Оправдавам ги. Няма за какво да им се сърдя.
 
-В началото на сезона бяхте резерва, но за кратко се превърнахте в един от най-важните футболисти на Литекс. На какво се дължи това израстване? 
-Отдавам го на факта, че не бях играл една година официални мачове преди да дойда в Литекс. Имах нужда от две, три срещи, за да си върна самочувствието. Имах и нуждата да бъда сложен на позицията, на която мога да бъда полезен на отбора. И оттам нататък всичко си дойде на мястото. Чувствам се най-добре в средата на терена, когато аз играя с топката и вземам решенията. Тук е моментът да кажа, че всички се държаха добре с мен и ме предразположиха да дам най-доброто от себе си.
 
-Мнението ви за нивото на първенството? 
-Смея да твърдя, че в някои мачове се получи доста качествен футбол. В нашите срещи срещу ЦСКА, Локо (Сф) и Черноморец имаше много хубави неща. За отбелязване е също малкото публика по стадионите, заниженото ниво на ЦСКА и Левски, както и изравнените възможностите на останалите отбори. Затова шампионатът е доста интересен. Всеки се бори за точка и може да я спечели.
 
-Кои са конкурентите на Литекс за първите места? 
-Левски и ЦСКА винаги са основните фаворити, но ние разполагаме с добри единици. Ако успеем да запазим сплавта между опитни и млади играчи, които имат голям потенциал, можем да запазим мястото, на което се намираме в момента. Ще е трудно. Всичко завиди от нас.
 
-Представянето на кои отбори като цяло бихте отличили?
 -В началото на сезона ЦСКА ми направи добро впечатление – с агресия, със скорост в играта. Респектираха всички останали тимове. И показаха, че не случайно са ЦСКА. Няма как да не отбележим и, че Литекс играеше изключително красив футбол.
 
-Кое пречи повече на българския футбол - липсата на играчи или липсата на треньори? 
-Може би и двете. Въпреки че виждам доста млади и талантливи момчета. Мога да спомена по две имена от всеки отбор. В Литекс работя с такива – Ивелин Попов, Пламен Николов, Георги Миланов. Във водещите отбори се дава възможност на младите и това е добре. Но може би в България има още какво да се желае при работата с талантите. Това е мое мнение. Трябва потенциалът им да се доразвива.
 
-Какво си пожелавате за Коледа? 
-Да сме живи и здрави. Това е най-важното Да се случват повече положителни събития във всеки аспект. Нека търсим положителното, така нещата ще вървят по-лесно.