Бившият национал и бивш футболист на „Левски” - Христо Йовов, стана посланик на представителния ни отбор по минифутбол. За четвърта поредна година формация, излъчена след турнирите на Българската асоциация по минифутбол, ще представлява страната ни на европейския форум. Гръбнакът на отбора са футболисти от „Левски” (Паталеница), които спечелиха надпреварата Шампионска лига България. Европейското първенство ще се проведе в периода 21-26 септември в хърватския град Врсар.

„Всички сме играли мини футбол. Аз сега основно това правя. Много е различно от големия футбол. Пожелавам успех на момчетата. Ще бъда до тях и ще помагам с каквото мога“, заяви Йовов.

„Европейското първенство се организира от Европейската федерация по минифутбол (EMF), на която и ние сме членове. Към момента в федерацията членуват над 30 национални асоциации. В Европейското първенство ежегодно вземат участие националните отбори по минифутбол на страните членки. Надпреварата стартира през 2010 година с участието на 4 държави, а този сезон ще са 32 отбора. Надпреварата ще бъде излъчвана пряко по над 10 телевизионни канала, като ще се излъчва и на територията на България. До момента 5 поредни пъти шампион става Румъния, с които сме в една група. Румъния обаче обръща сериозно внимание на мини и аматьорския футбол, като голяма част от футболния съюз на северните ни съседи работи само в тома направление“, заяви от своя страна президентът на федерацията ни Лъчезар Паланков.

Българската асоциация няма държавно финансиране, а разчита на собствена работа и труд, както и на спомоществователи като Илия Козарев, който е генерален спонсор на националния отбор по минифутбол и на отбора на „Левски” (Паталеница).

„Надяваме се на добро представяне. Имах възможност да гледам записи на мачове на отборите от нашата група – Румъния, Сърбия и Шотландия. Ясно е, че са сериозни и действат професионално. Нашият отбор е съставен предимно от футболисти от „Левски” (Паталеница) и Чико (Бяга), които играят във В група. Всичко е на приятелска основа. Има футболисти играли професионален футбол. Средната ни възраст е 26-27 години“, заяви играещият треньор на отбора Стоил Фърцов на днешната пресконференция.