Новият спортен директор на Берое Петър Хубчев даде интервю за агенция БЛИЦ. С героя от световното първенство в Щатите през 1994 година говорихме за обстановката в старозагорския клуб и за старта на пролетния дял на първенството.
 
-Г-н Хубчев, вие сте съвсем отскоро в Берое. Каква обстановка заварихте в отбора и какво е настроението в момента преди началото на пролетния дял на сезона?
-Първото впечатление, което ми направи, е невероятният синхрон в треньорския щаб. Всички се разбират от пръв поглед. Думата на старши треньора Илиан Илиев тежи. Има настроение за работа и най-вече – отличен колектив. А, повярвайте ми, това е от изключително значение.
 
-Като стана въпрос за Илиан Илиев – как е приеман той от футболистите?
-Знаете ли, Илиан притежава едно отлично качество, което е от особено значение и помага на много треньори – не само в България, но и в света. Той е изключителен психолог. Когато трябва да се шегува с играчите, го прави. Когато е необходимо да е сериозен – е повече от сериозен. Понякога хем намаля дистанцията между себе си и отбора, хем, като се наложи, я увеличава. Играчите имат огромен респект към него. Илиан умее да влиза под кожата на футболистите и няма никакъв проблем в съблекалнята.
 
-Да очакваме ли нови имена в Берое след завръщането на Тодор Христов?
-Не. Мога да кажа, че селекцията ни е приключила.
 
-Вашето мнение за новите футболисти, които бяха привлечени?
-Всички са се включили пълноценно в зимната ни подготовка. Много сериозни момчета, които не са дошли в България на гурбет, а да докажат футболните си качества. Радващото е, че те бяха приети радушно от останалите играчи и силно вярвам, че ще помогнат на тима. Ще помогнат и на младите, защото новите притежават достатъчно опит. Силно се надявам младите състезатели, в които има огромен потенциал, да се раздадат до краен предел, да попиват всичко от по-опитните, за да преуспеят и да направят отлична кариера. На това държим в Берое – да се получи онази сплав между младост и рутина, която да движи напред състава.
 
-Какво е отношението на ръководството към клуба?
-Отлично! Босовете на клуба са големи прагматици – ежедневно се контролира всяка една стотинка, която е отделена за Берое.  Залагат на далновидна политика, след като инвестираха много пари за ремонти, за направата на терени и за детско-юношеския футбол. Това със сигурност радва многобройните и фенове на Берое в Стара Загора, които си спомнят каква прочута школа имаше тук навремето. Идеята е тази школа да се възроди, за да може градът пак да се превърне в огромна люпилня за таланти. Знаете ли, радвам се, че вече в няколко провинциални отбори се появиха хора с възможности, чиято задача е да осигурят стабилна финансова подкрепа. Така беше и в Поморие, където бях треньор. Така е и в “Ботев” (Пловдив), където босовете на тима са много амбицирани. Така е и в Стара Загора.
 
-Чака ви тежък мач на старта на пролетния дял в Разград срещу лидера Лудогорец...
-Бих казал, че ни чака тежък полусезон. Смятаме обаче да излезем с чест от сериозните предизвикателства. Искаме най-вече да играем красиво и зрелищно, за да може колкото се може повече хора да дойдат на стадиона. Омръзна ни постоянно да се говори за черно тото и за уговорени мачове. В Берое залагаме на честната игра, в която, както се казва – нека по-добрият да победи!
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ