100 000 лева и лихвата върху тази сума от юли 2007 г. насам трябва да плати БФС на художника Петко Петков, реши Софийският градски съд.

Петков е автор на емблемата на централата, информира "24 часа". Според съда съюзът е бил длъжен да плати по договор въпросната сума на художника за използването на знака. БФС трябва да го обезщети и с 5 хил. лв. за причинени морални вреди и да покрие направените от него 7 731 лв. съдебни разноски. БФС ще обжалва.

На 21 ноември 2003 г. тогавашният президент на футболния съюз Иван Славков възлага с писмо на едноличната фирма на художника "Зариан-5" да направи проект на емблема.

На 10 март следващата година е сключен договор, според който Петков предоставя за ползване емблемата на съюза срещу 100 хил. лв. Условието е те да бъдат изплатени, ако спрат поръчките за рекламни материали от БФС към Петков.

Произведението му е вкарано в регистър на агенция по авторско право получава и сертификат за него. Договорът е подписан от изпълнителния директор на БФС Стефан Капралов, който според съда има правомощия за това.

Петко Петков работи с БФС от 1992 г. - първо с рекламни агенции, а по-късно директно. До есента на 2005 г. не е имал проблеми. Винаги изпълнявал поръчките качествено и в срок. Специални похвали получава покрай европейското първенство в Португалия през 2004 г.

През ноември 2005 г. се сменя властта в БФС - Борислав Михайлов идва на мястото на Иван Славков. Поръчките към Петков спират и съгласно договора БФС трябва да му плати 100 хил. лв. - за направените инвестиции и правото да използва знака.

"От съюза така и не дадоха обяснение защо спират поръчките, не посочиха никакви основания", заяви пред "24 часа" Петков. Пращал писма, опитвал се да изясни ситуацията, но от съюза нямало отговор. Поръчките не били подновени, съюзът продължавал да се кичи с емблемата, макар и във видоизменен вариант. И Петков се принудил да заведе дело чрез адвокатите си Бистра Господинова и Таня Радинова, което спечелил на първа инстанция.

Съдът приема за основателни претенциите му. Според експерт одобрената на конгреса емблема е същата като тази от сертификата. Съдът смята, че е доказано авторството на Петков. Вещо лице заявява, че БФС използва емблемата му, макар и във видоизменен вид, на сградата на ул. "Иван Асен" в София, в сайта на съюза, в УЕФА и Уикипедия.

Съдът не приема доводите на ответника, че Петков на практика е копирал емблемата от 1994 г. Експертите са категорични, че единственото сходство между знака и емблемата на Петков е в надписа "Български футболен съюз". /БЛИЦ