Наставникът на Ред Бул Залцбург Хууб Стевенс може да се похвали с победи над български съперници не само като треньор, но и като футболист на националния отбор на Холандия.

Бившият защитник Стевенс изиграва своя 18-и и последен мач за “лалетата” на 4 септември 1985 г., когато холандският тим побеждава България с 1:0 в контролна среща.

Тогава настоящият треньор се появява на почивката като резерва на мястото на Ерни Брандс, а единственото попадение за тима воден от Лео Беенхакер е реализирано от нападателя на Аякс Роб де Вит.

Холандия – България 1:0
(контролна среща)

1:0 Роб де Вит (81)

Холандия: Ханс ван Брьокелен, Бен Вайнстекерс, Ерни Брандс (46-Хууб Стевенс), Адри ван Тигелен, Вили ван де Каркхоф, Франк Рийкард, Михел Валке, Рууд Гулит (46-Симон Тахамата), Вим Кифт, Марко ван Бастен, Роб де Вит

България: Илия Вълов, Илия Дяков (75-Атанас Пашев), Красимир Коев, Георги Димитров, Петър Петров, Радослав Здравков, Аньо Садков (Аян Садъков), Пламен Гетов (58-Христо Колев), Живко Господинов, Костадин Костадинов (46-Руси Гочев), Божидар Искренов

Хееренвеен, “Абе Ленстра” – 13 000 зрители
Съдия: Арон Шмидхубер (ФРГ)

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ПРЕДИ ЛЕВСКИ – РЕД БУЛ ЗАЛЦБУРГ
* Двата клуба се срещнаха за първи път преди две седмици и Ред Бул спечели с 1:0. Това бе и първият сблъсък на Ред Бул с български съперник. Левски два пъти е бил домакин на австрийски съперници и в редовното време побеждава Аустрия (Виена) и Щурм (Грац). В мача с Щурм от втория кръг на купата на УЕФА през сезон 2002/03 се бият дузпи и австрийският тим побеждава с 8:7
* Левски загуби последните си четири домакински мача от груповата фаза на европейските турнири. „Сините” не успяха да отбележат гол в последните три от тях, а са допуснали средно по три попадения на мач.
* Това е вторият мач на Левски в Европа след оставката на сръбския треньор Ратко Достанич. В момента начело на тима е спортният директор Георги Иванов-Гонзо, а функцията на треньор се изпълнява от Антони Здравков.
* Треньор на Ред Бул Залцбург е холандецът Хууб Стевенс, който спечели купата на УЕФА през 1997 г., когато бе начело на Шалке 04. Австрийският отбор е третият за последните три години в кариерата на Стевенс, който през последните два сезона бе начело на Хамбургер и ПСВ Айндховен.
* Под ръководството на Стевенс Хамбургер елиминира Литекс за купата на УЕФА в първия кръг на сезон 2007/08 след успех с 1:0 като гост и с 3:1 като домакин.
* Левски е на два гола от своето попадение № 250 в европейските клубни турнири. Днешният мач ще бъде под № 174 за „сините” в Европа.
* За момента Левски е един от трите отбора, които още не са вкарали гол от старта на груповата фаза на Лига Европа. Другите два са румънските Тимишоара и Стяуа.
* Франц Шимер от Ред Бул Залцбург е футболистът извършил най-много нарушения от началото на груповата фаза на Лига Европа. Срещу него са свирени 14 нарушения.