Легендата на "Левски" Кирил Ивков заяви в интервю пред БЛИЦ, че не може с лека ръка да каже, че Георги Иванов-Гонзо трябва да напусне клуба. Ветеранът смята, че в този тежък за отбора момент най-нужни са Наско Сираков и Станимир Стоилов. Ивков изрази мнение, че "сините" ще се вдигнат и ще запишат само победи в оставащите 4 кръга до края на полусезона.

- Г-н Ивков, очаквахте ли "Левски" да победи ЦСКА?
- Това, което видях срещу Калиакра (б.а. - 3:2), не бях далеч от мисълта, че ще паднем от ЦСКА. Не мога да кажа, че ни надиграха. Просто демонстрираха по-голямо желание за победата и в крайна сметка я постигнаха. А и за нас е жалко, че за цял мач отправихме само един-единствен удар към вратата им. Само се блъскахме в стената и не създадохме нищо, с което да затрудним ЦСКА.

- Съдията Таско Тасков има ли вина за загубата на "Левски"?
- Не трябва да се хвърля вината върху това момче. Ние не можем един гол да вкараме, а съдията ни е виновен. Няма на кого да се сърдим.

- Трябва ли Гонзо да напусне "Левски"?
- Вижда се, че отборът не е в добро състояние. Причините не са никак малко и мога много да говоря по тази тема. Знаете, че съм служител в клуба, но това не ми пречи да казвам истината и да изразявам свободно мнението си. Не мога обаче с лека ръка да кажа, че Георги Иванов трябва да си ходи. Той не е глупав. Идол е на публиката, но може и това да проиграе. Чух го като каза, че си е подал оставката след загубата от Черноморец. Решение обаче още няма. Сигурно ще продължи да води отбора. Лошото е, че записахме поредица от слаби резултати и изостанахме много от върха. "Левски" се превърна в провинциален тим. Трябва съперниците да се съобразяват с нас, както е било винаги. Все пак ние сме "Левски", а не някой скромен отбор. Трябва да мачкаме наред, а то какво се получава - "Левски" се съобразява със съперниците. Нещо, което никога досега не се е случвало.

- Само Гонзо ли е виновен за кризата?
- Не може да хвърляме цялата вина върху Гонзо. Някъде нещо се бърка, но и аз не знам какво точно. Има време до края на шампионата, предстоят още много мачове. Сега наред е Локомотив (Пловдив). Лошото е, че ние се съобразяваме с тях, а не те с нас. Още помним какво стана последния път, когато дойдоха на "Герена". Биха ни с 2:1. Дано сега им отмъстим. Нужно е момчетата да се вдигнат и да спечелят оставащите 4 мача до края на полусезона. Ако това не се случи, просто не ми се мисли какво ще става. Тогава дори ще сме застрашени да не завършим в тройката и до последно да треперим за евротурнирите. Това не говори никак добре за "Левски". Вместо да се борим за първото място, то се мъчим да влезем в тройката.

- Възможно ли е още сега Станимир Стоилов да се завърне в "Левски"?
- Топката е в ръцете на г-н Тодор Батков. Не мисля обаче, че честото сменяне на треньорите е добре за който и да било отбор. Наистина донякъде мисля, че Мъри има място на "Герена". Приятел съм с всички. Уважавам и него, и Гонзо, и Кокала. За нито един от тях не бих казал лоша дума. Слушам изказванията на Стоилов през последните дни и от тях разбирам, че той иска да работи отново в "Левски". Знаем обаче, че Мъри върви в пакет със Сираков. Наско вече толкова време стои извън футбола, което е голяма загуба. В този тежък момент те са много нужни на "Левски".

- Да разбираме, че съветвате г-н Батков да махне Гонзо и да връща тях?
- Не, от мен нищо не зависи. Вече ви казах, че топката е в ръцете на г-н Батков. Той решава. Трябва да вземе правилното решение, защото ние, левскарите, не искаме да гледаме този отбор. Това не е истинският "Левски". Ние дори нямаме централен нападател. Аз от 40 години съм в отбора. Винаги сме имали лидер, таран, който да умее да бележи. Сега такъв липсва. А и нямаме стабилна двойка централни защитници. Трябва ни и халф, който да е нестандартен и винаги да знае как да изработи нещо различно, с което да изненада съперника и да създаде опасност пред вратата. Преди няколко месеца платиха около 400 000 евро за Сьорд Арс. Нападател, който идва от втора дивизия. Да, все пак е от холандската школа, но не одобрявам тази политика. Оказа се, че парите са хвърлени на вятъра. Както и за Тони Калво. Селекцията беше грешна, трансферите - под всякакво ниво. Явно г-н Батков е доста доверчив. Не знам кой им предлага играчите, дали са ги гледали на живо или на видео записи... Трябва да се почувства кой кара влака.

- Какъв според вас е изходът за проблемите в "Левски"? Трябва ли г-н Батков да продаде клуба?
- И аз не знам. Но определено наистина трябва нещо да се случи, за да потръгнат нещата. Аз никога не бих казал лоша дума за г-н Батков. Той дава толкова много за футбола. Не трябва да виним него за слабите резултати. А и Гонзо не е изцяло виновен. Футболистите най-много имат вина. Трябва да се стягат и да започнат да побеждават. Прави чест на г-н Батков, че никога не бави заплатите. Контактувам с много колеги от други клубове. В някои от тях положението е трагично. В "Левски" всичко е перфектно от финансова гледна точка. Най-много 2-3 дни да са ни забавяли заплати.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ