През зимата Радостин Кишишев се прибра след 8,5 години престой в Англия и подписа с Литекс. Тогава много хора бяха скептично настроени относно формата и моментните възможности на бургазлията. Той обаче ги опроверга напълно. Кишишев бе сред най-добрите през пролетния сезон на миналия шампионат, който приключи със спечелването на Купата на България.

35-годишният дефазивен халф продължава да прави добро впечатление с желанието, което показва, както на тренировка, така и на мач. Четири дни преди началото на първенството, в което Литекс за пореден път е сочен като основен претендент за титлата, Кишишев даде интервю за клубния сайт. Халфът говори за шансовете на ловчанлии в "А" група и Лига Европа. За загубения мач от Левски за Суперкупата с 0:1, националния отбор и кариерата си в Англия, която го превърна в символ на постоянство и професионализъм.

- Г-н Кишишев, забравихте ли загубата от Левски?
- Забравихме я. Поне аз. Това е отминал мач. Не можахме да я спечелим тази прословута Суперкупа. Но гледаме напред. Шампионатът започва. Най-важното е да побеждаваме там.

- Каква бе причината за провала?
- Защо трябва да има причина? Винаги има отбор, който е победител. За съжаление в онзи мач това бе Левски. Ние не успяхме да отбележим гол, което е най-лошото. Ако не вкараш, как да спечелиш? Няма смисъл да търсим причина кой е играл по-добре. Или кой по-зле. И Левски, и Литекс бяхме под обичайното ниво. Ако бяхме отбелязали първи, вероятно щяхме да бием. Беше мач на надлъгване.

- Дори с двама човека повече Литекс не успя да изравни?
- Не е задължително да победиш тим, който е с по-малко хора. Виждал съм много подобни срещи. Гледали сме как тим, който от 2-ата минута е с човек по-малко, бие. Проблемът е, че не успяхме да създадем сносни атаки. Някак бяхме изчерпали идеите как да победим Левски.

- Загубата от Левски може ли да се отрази негативно в психологически план върху вас и съотборниците ви?
- Абсолютно не. Това бе един мач, в който се играеше за една купа. Сблъсъкът с Левски бе просто първият официален мач за нас. Това не бе грешна стъпка. Напротив – загубата трябва да ни мотивира и да ни подготви за шампионата. Който ще бъде доста труден. Много отбори имат претенции за титлата и класирането в евротурнирите.

- Готов ли е Литекс за атака на титлата?
- Смятам, че е готов. Въпросът е просто да решим проблемите с контузиите. Необходимо е треньорът да разполага с всичките налични футболисти. Ако това стане, Литекс е готов за първите две места.

- Първите две, или първото?
- Първото. Предполага се обаче, че ще имаме сериозна конкуренция. От сега няма как да прогнозираме точно какво ще стане. Ние просто ще се борим за титлата. Това е ясно.

- С кой вътрешен проблем трябва да се преброите, за да бъдете в играта до последния момент?
- Тайни няма да издавам. Факт е обаче, че има с какво да се борим. Факт е, че и нямаме достатъчно силна подкрепа от публиката. Вярно, има определен брой хора, които идват на мачовете в Ловеч и пътуват, но това не е достатъчно. Трябва да се преборим с този сериозен проблем по някакъв начин.

- Как виждате основните конкуренти – ЦСКА, Левски, Черно море и Локомотив (София)?
- Това са добре балансирани отбори. Имат си собствени проблеми и те. Конкурентите ги очакват слаби мачове. Ще имат кризисни моменти в различни периоди. Това е неизбежно. Но въпреки това, смятам, че ни чака едно много интересно първенство.

- Кой отбор ще е изненадата на първенството?
- Евентуално Черноморец с организацията, която правят. Те може да са изненадата, ако влязат в първата четворка.

- В петък е жребият за Лига Европа. Пука ли ви кой отбор ще се падне за съперник на Литекс?
- Лично аз смятам, че няма значение кой отбор ще ни се падне. Така или иначе той трябва да бъде отстранен. Хубаво е да се избегнат отборите от по-силните първенства. Но какъвто и да е противникът, Литекс трябва да спечели. Силен, слаб – няма значение. Трябва да използваме шанса си, който ни се отвори в Лига Европа. До тогава ще сме изиграли три официални мача. Ще сме на по-добро ниво. Ще сме под пара, а не както срещу Левски. За Суперкупата напрежението ни бе сковало. Нямаше го футболният ритъм. Той е много важен.

- До къде стигат силите на Литекс в турнира Лига Европа?
- Зависи колко победи ще направим. Трудно ми е да ви кажа сега. Когато отборът започне да играе като един, когато влезем в разгара на първенството, ще мога да ви кажа дали ще имаме възможност да бием в Европа. Сега не мога да направя прогноза. Изиграли сме само един официален мач. И то за Суперкупата. Амбициите са едно. Желанието – друго. Мотивацията и моментното състояние – трето. Просто ни трябва серия от победи. Не трябва да лъкатушим.

- Шест месеца играхте в България след 8,5 години в Англия? Какво е мнението ви за българския футбол?
- Слаби млади футболисти. Абсолютно нищо не излиза от школите. В това съм 100 процента убеден. Само един, два отбора мислят и обръщат внимание на школите. Футболните шефове мислят само за утре. За следващия мач. Нямат дългосрочна стратегия.

- Споделяте ли мнението, че българския футбол е слаб?
- Не, в никакъв случай. На мнение съм, че липсват добри треньори. И добри организатори.

- Мнението ви за Станимир Стоилов?
- Може би най-добрият треньор в България. Ако не е най-добрият, конкурира се с някого за първото място. Не случайно е национален селекционер. Хората, които са го избрали, имат по-добър поглед върху българския футбол от мен.

- Той ви реанимира за националния отбор?
- На тази възраст мога само да помогна в някакъв момент. На тези години не мога да бъда постоянна величина в националния отбор. Това, че се представих добре в предишните два мача, не значи, че в следващите два въобще ще играя.

- Вие сте на 35 години. До кога ще играете сериозен футбол?
- Като гледам какви таланти бълва българския футбол, мога да играя сериозен футбол поне още четири пет години.

- Усещам ирония в думите ви?
- Да, абсолютно сте прав.

- Съжалявате ли за нещо? Какво не постигнахте във футбола?
- Не съм от супер талантите, които мечтаят за полуфинали и финали в Шампионската лига. За моите скромни качества, доволен съм за това, което постигнах. Е, ако не бяха някои хора, можеше да постигна доста повече. Но когато зависиш от други личности, така се получава. Но не се оплаквам от това, което съм постигнал.

- Какво точно имате предвид?
- Бях подчинен. Бях работник в Нефтохимик. Просто работодателите ми тогава не ме пуснаха да изляза по-млад в Европа. Имаше възможност да заиграя в голям европейски клуб.

- Накъде върви световният футбол?
- Много е комерсиален. Това, че Реал е дал 90 милиона евро за Роналдо е нормално. Тези пари има къде да се избият. Реклами, артикули и т.н. Харизмата на футбола не се губи. Напротив. Просто и във футбола е като в живота – по-голямата риба изяжда по-малката.