Електронното футболно първенство в България набира все по-голяма скорост. БЛИЦ припомня, че проектът, който бе анонсиран през юни от БФС, вече влезе в експлоатация след старта на новия сезон. Високите технологии почти изместиха хартиените носители и облекчават работата на всички – клубове, съдии и дежурни делегати на мачовете.
 
Данните от мачовете в “А” група се събират в базата данни на уебсайта на електронното първенство. Всеки футболен клуб разполага с I-Pad, получен от футболната ни централа, чрез който изпраща информацията. Администраторите на отборите въвеждат в системата стартовите състави и резервите за двубоите. Чрез мобилното устройство своята работа вършат и четвъртият съдия, и дежурният делегат. Така в реално време в БФС пристигат всички статистически данни, свързани с мача. Делегатът пък описва на секундата за евентуални ексцесии или нередни неща по трибуните и терена.
 
“Всичко е много удобно и практично. Нужно е само да имаш елементарна компютърна грамотност. В момента работим и по новия вариант – модернизирания, и по стария – чрез хартиен носител. Но последният ще отпадне след Нова година, когато изцяло ще залагаме на съвременната система чрез I-Pad-ите. Доволни сме и няма как да не похвалим БФС и УЕФА за проекта”, заявиха пред БЛИЦ представители на няколко футболни клуба от “А” група.
 
Така вместо да хабят десетки листи, на които да пишат ръкописно, делегати, администратори и съдии ще работят далеч по-облекчено и практично.
 
Източници от БФС пък съобщиха, че след 1 януари 2015 година най-вероятно и картотекирането на футболистите ще бъде извършено чрез новия метод на работа.