Официалната биография на Христо Стоичков излиза на пазара още тази седмица – на 25 октомври, четвъртък!

На 5 ноември ще бъде презентацията на книгата, написана със съавторството с известния спортен журналист Владимир Памуков. Снимките са на доайенът в спортната фотография Бончук Андонов.

Любопитното е, че на церемонията ще присъства съдията Урисар Аспитарте, когото Стоичков настъпи по време на мач между Барселона и Реал (Мадрид), игран на 5 декември 1990 година. 


Издателство „Софтпрес“ представя
ХРИСТО СТОИЧКОВ. ИСТОРИЯТА

Официалната биография на Камата, написана в съавторство с 
ВЛАДИМИР ПАМУКОВ

400 страници лични истории за живота и кариерата на най-големия български футболист – с твърди корици и цветни снимки. 

„Настъпването на века“ 28 години по-късно:

Футболният съдия Урисар Аспитарте, настъпен от Христо Стоичков по време на превърналия се в легенда мач от 1990 г., пристига в София за представянето на книгата като свидетел на „Епохата Стоичков“ и като приятел.

 „Христо Стоичков. Историята“ не е книга само за футбола, а и за живота. В нея единственият български футболист, носител на „Златна топка“, най-после допуска публиката близо до себе си. Написана в съавторство с популярния спортен журналист Владимир Памуков – носител на наградата за спортна журналистика „Черноризец Храбър“, книгата разказва за смайващото пътешествие на едно момче от уличката на съседния блок до стохилядната сцена на „Камп Ноу“. От 25 октомври читателите ще могат да намерят луксозното издание навсякъде, където се продават книги. 

 Стоичков и Памуков работят над биографията повече от година, за да разкажат история, която ще развълнува всеки българин и всеки почитател на футбола без значение от неговите пристрастия към играчи и отбори. В книгата Стоичков и Памуков пресъздават живо и кинематографично израстването на Камата като играч, препятствията, през които преминава по пътя към успеха, и епохата – доминирания от държавата спорт, който създава шампиони, но и наказва жестоко провинилите се. По-младите читатели ще разберат любопитни подробности за живота и спорта в социалистическа България, а по-възрастните ще си припомнят златните мигове и традиции на миналото. 

„Стоичков е един от най-великите футболисти на ХХ век.“
 - Франц Бекенбауер

На страниците на луксозното издание читателите ще открият много за отношенията с приятели и врагове, разказани емоционално и без да се спестява нищо, както само Стоичков може. А включените в книгата фотографии от личния архив на Стоичков и на знаменития Бончук Андонов сами по себе си са съкровище – запечатани на лента мигове, които са като крайпътни камъни по пътя към успеха и триумфа, те ни връщат в младежкия отбор на „Марица“ през 80-те, в САЩ през 1994-та, в Барселона...

„Христо е безценен диамант, който аз упорито полирах.“
- Йохан Кройф

Авторите не са пропуснали да разведрят сериозните теми със забавни и малко познати мигове от света на Камата, които ще привлекат вниманието дори на онези, които рядко биха отделили време за футболен мач. Истинските запалянковци пък ще се радват да прочетат повече за вижданията на Стоичков за футбола и като умения, и като шанс за изява на силните и емоционални личности; за срещите му с големи имена не само на спортната сцена, а и в музиката, в политиката и в културата. 

„Стоичков е супериграч и луда глава като мен.“
- Диего Армандо Марадона

Любопитни са никога неразказаните до този момент истории – за пристигането в София, за да стане част от отбора на ЦСКА със служебния автобус на „Левски“, за първата тайна среща с Кройф в Майорка, за тихия семеен празник за двама вечерта, след като разбира, че „Златната топка“ е негова. „По някои теми за първи и най-вероятно за последен път отварям дума в „Историята“. Вярвам, че ще го оцените. Не спестих и не скрих нищо. Не се правех и на такъв, какъвто не съм. Това да не е книга за най-добрия човек, когото познаваме – такова бе и единственото изискване на Владо Памуков, преди да започна да разказвам, а той да пише. И смятам, че го спазих“, пише Стоичков в предговора на биографията. 

„Като говоря за България, първо си представям Стоичков.“
 - Пеле

НАСТЪПВАНЕТО НА ВЕКА

Биографията ще бъде представена пред медиите и личните приятели на двамата автори в началото на ноември. Специален гост ще бъде футболният съдия Урисар Аспитарте, рефер на култовия мач между „Барселона“ и „Реал Мадрид“ („Ел Класико“, както е известно дербито в Испания), състоял се на 5 декември 1990 година.   „...Ел Класико е нещо повече от мач. Гигантски сблъсък на Каталуния и Мадрид. Политическо, социално, морално, личностно и каквото там се сетите противопоставяне. Война по всички линии и точки на живота“, разказва „Историята“. 

В 39-ата минута защитникът на противниковия отбор Чендо влиза рязко и поваля Стоичков, но съдията не отсъжда нарушение. Легендарният треньор на Барса по това време – Йохан Кройф, ожесточено спори със съдията... И получава червен картон. Един от най-зрелищните моменти в световния футбол. 
„Червен картон за вездесъщия Кройф насред „Камп Ноу“! Е, тогава вече полудях и аз. Най-интересното предстоеше и аз сервирах отмъщението не студено, не горещо, а направо парещо! Настъпих съдията с пета по десния крак и съвсем не силно, но той заподскача като куцо пиле.“ 

Как реагира Барселона, какво коства на Стоичков „Настъпването на века“ и как то се превръща в крепко приятелство, ще разберете от страниците на „Христо Стоичков. Историята“.
 
„Удивителна история, искрена и откровена изповед на една световна знаменитост!“  
- Жаклин Михайлов

А през декември, в рамките на Софийския международен панаир на книгата, ще бъде организирана специална среща, на която всички почитатели ще могат да вземат автограф лично от Камата. Следете издателство „Софтпрес“ за подробности. И не забравяйте, че както казва Христо Стоичков: 

„По пътя нагоре няма нищо по-важно от семейството и от истинските приятели, които времето отсява. Бъдете верни на тях и на себе си, защото годините минават, но името остава.“

ВЛАДИМИР ПАМУКОВ
Владимир Памуков е роден на 4 февруари 1964 година в Русе. Завършва спортното училище в Русе, профил „борба“. Магистър по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и магистър на Националната спортна академия. Работи във вестник „Труд“ от 1991 година, като от 1993 година е шеф на спортния отдел на медията. 
Първи носител на наградата за спортна журналистика на името на Людмил Неделчев–Люпи и Николай Колев–Мичмана. Притежател на приза Черноризец Храбър в категорията „Спортна журналистика“ за №1 в печатните медии. Три пъти избиран за журналист на годината на „Труд“ в период, когато вестникът е с тираж над половин милион екземпляра. Отразявал е от мястото на събитието 6 летни олимпиади, както и финалите на 7 световни и 6 европейски първенства по футбол. Също и над 250 мача на националния футболен тим на България със старт на „Парк де Пренс“ на 17 ноември 1993 година. В кариерата си има интервюта с футболните величия Диего Марадона, Лионел Меси, Роналдиньо, Йохан Кройф, Франц Бекенбауер, Ромарио и стотици звезди на родния и на световения спорт. През журналистическата си кариера е автор и редактор на редица книги и фотоалбуми за известни български спортисти: „Стефка Костадинова – Да прескочиш света“, „Стоичков – Това съм аз“, „Валентин Йорданов – Всичко е борба“, „Българска слава“, „Армен Назарян – Роден победител“, „Любо Ганев – Светът отвисоко“. 
В средата на 90-те години създава серия от документални филми по БНТ за най-популярните ни спортисти: Христо Стоичков, Валентин Йорданов, Любо Ганев. В този период съвместно с Красимир Минев е автор и водещ по Канал 1 на най-рейтинговото спортно предаване в родния ефир – „Планета Футбол“. На олимпиадата в Атланта’96 коментира победния финал на легендарния Валентин Йорданов и взема първото телевизионно интервю на фамозната Стефка Костадинова след нейния триумф в сектора за скок на височина.
 Владимир Памуков заедно с Красимир Минев е автор и водещ на неделното телевизионно предаване „Код Спорт“. Стартът му е през есента на 2015 година по ТV+, като първият чуждестранен гост е Жозе Моуриньо, тогава треньор на „Челси“. Следва впечатляваща серия от интервюта със световни величия във всяко едно предаване: Паоло Малдини, Карлос Валдерама, Франко Барези, Сеп Блатер, Иван Саморано, Патрис Евра, Давид Трезеге, Карл-Хайнц Румениге, Робер Пирес, Отмар Хитцфелд, Чики Бегиристайн, Ото Рехагел, Томас Бах и други над сто популярни по цялата планета лица.

БОНЧУК АНДОНОВ
Бончук Андонов е професионален спортен фотограф, един от доайените на спортна журналистика в България. Три пъти е бил акредитиран фотограф на летни олимпийски игри (Сидни 2000, Атина 2004 и Пекин 2008), отразявал е Световното първенство по футбол в САЩ (1994), Световното първенство по футбол във Франция (1998), европейските първенства в Швеция (1992), Англия (1996) и Португалия (2004), на редица световни и европейски първенства по класическа и свободна борба. Негови са култовите кадри от гола на Емил Костадинов, отбелязан в историческия за България мач с отбора на Франция на 17 ноември 1993 година в Париж.