Вчера беше 17 ноември, специален ден за българския футбол. На тази дата през 1993 година великият Емил Костадинов ни класира за световното първенство в Щатите, след като матира Франция на „Парк де Пренс“ с двата си фантастични гола за крайното 1:2.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

На 17 ноември 1968 година Левски посича ЦСКА със 7:2. Тогава става една от най-големите измами в историята на българския футбол. За автор на първия гол, с който „армейците“ откриват резултата, е посочен Петър Жеков. Всички вестници това пишат на другия ден. Така остава и в историята. Голмайстор за 1:0 е Жеков.

На някои места срещаме, че след удар на Жеков топката рикоширала в Иван Вуцов и влязла във вратата. Нещо, което също е далеч от истината. Истината е следната.
 
Във втората минута Петър Жеков подава на Димитър Марашлиев, който се опитва да си нагласи топката за удар. В същото време Стефан Аладжов бърза в желанието си да изчисти, но съотборникът му Иван Вуцов го изпреварва и праща топката във вратата си – автогол и 1:0 за ЦСКА. Незнайно защо като автор на гола е записан Жеков, който даже и не отправя удар по посока вратата на "сините".

Измамата наистина не е умишлена. Просто журналистите, отразявали мача през онези години, са се заблудили. По  телевизията коментаторът също обявява Жеков за голмайстор. Единствено в кинохроника, посветена на историческото 7:2, дикторът твърди, че това е автогол.

БЛИЦ напомни за този случай, когато Мартин Камбуров задмина Петър Жеков по брой голове в елита. Защото реално попаденията на големия голмайстор са 252, а не 253. Този гол не бива да бъде приписван на бате Петьо. Днес припомняме за случая, защото вчера се навършиха 53 години от мача. И е редно Жеков, който винаги е говорил истината и е апелирал за нея, най-после да си признае публично, че голът не е негов. Кадрите го доказват.