На полувремето на мача Видима-Раковски-Левски (1:2) част от “синята” агитка издигна транспарант със следния текст: „ИЦО И ЛЮБО – ВИНАГИ ЕДНИ ОТ НАС”. През декември месец миналата година надписът имаше малко по-различно съдържание: „СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ИЦО И ЛЮБО”.

Кои са Ицо и Любо? Ицо Стоичков и Любо Пенев, Ицо Хазарта и Любо от „Те”, Ицо Гърбов и Любо Нейков или пък Ицо-Стоте манекенки и Любо Лежанката...

Спокойно, левскари – сектор “Б” никога няма да издигне плакат в защита на Стоичков и Пенев, пък, ако ще, турско да стане...

Според родната полиция Ицо и Любо са „замесени в столичния наркотрафик и уж командвали „синята” агитка от “София-Запад”.

След кратка справка установихме, че пак миналата година при обиски на фенклуб „Левски-Запад” са открити пакетчета с амфетамин. Тогава по думите на столични прокурори пък Ицо, чийто прякор е Исуса, дори имал собствен офис във фенклуба?!

Горе-долу по това време е заведено и дело за престъпна група от 11 души за разпространяване на дрога и побоища, а в ареста с обвинения са прибрани 6-има: Свилен Николов, Цветан Миленов-Църи, Владимир Иванов, Васил Христов, Асен Китанов-Психото и Васил Бекиров. Пуснати за издирване бяха следните имена – Христофорос Аманатидис-Таки, соченият за негов „лейтенант” Христо Вартерян-Ицо Исуса, Любомир Костадинов, известен като Любо Младежа, и Александър Пацов.

Тогава, най-вероятно под въздействието на същия сценарий, се намериха фенове на Левски, които издигнаха свастики само месец, след като собственикът Тодор Батков обяви, че няма да позволи на наркодилъри да го изнудват. След като уволни Дани Боримиров, адвокатът е бил заплашван няколко пъти по телефона. Хора от криминалния контингент го съветвали да върне Боримиров, за да не се стигне до нови ексцесии по трибуните. Бесен на атаките, собственикът на „сините” изригна с думите: „Няма да се поддам на натиска на наркодилърчета. Всички са добре дошли на стадиона, но нека не го превръщат в арена на престъпления.”

Известно е, че през последните години Батков превеждаше определени суми по сметките на София-Запад, за да му пазят стадиона, в един момент обаче финансовото кранче логично спря.

Всъщност „София-Запад” не за първи път воюват с Тодор Батков. Преди три години привърженици за малко да прекратят мача на Левски с грузинския Сиони от предварителния кръг на Шампионската лига. Тогава само намесата на Наско Сираков спаси положението. Абсурдно или близко до абсурда, такива поне са писмените факти. Стресиращ обаче се оказва криминалният оттенък в един иначе чисто футболен аспект!

Откъде накъде във футбола постоянно ще се намеква или директно ще се говори за политическо, престъпно или мафиотско влияние?! В крайна сметка това е спорт, просто една игра, а в идеалния случай – 90-минутен феърплей. Наивно или не, така е, така би трябвало да бъде. А дали Ицо и Любо са несправедливо нарочени момчета, които в действителност силно милеят за „синия” отбор, или са представители на престъпна или каквато и да е било извън футболна организация, това не би следвало да става обект на фенски разправии и разделения. Защо прочутите с екзалтираността и предаността си ултраси на Левски взимат инициативата в моменти, в които тя изглежда чуждо право – например полицейско?! Заради идеята вандализмът да секне от раз! Заради едната фенска чест! Или просто „за спорта”?! Мачът не е свършил, все ще разберем...

Изглежда обаче, че водите в родния футбол са всъщност по-мътни, отколкото си мислим. И броят на тези, на които им е писнало от добре режисирани събития, се увеличава. Групичката хулигани, които се събират в сектор „Б” и от край време създават проблеми не само на полицията, но и на „синия” клуб, има нужда от крайна спирка – от каквато се нуждаят спешно и аналогичните луди дружини на всички останали футболни отбори у нас. Не е нужно да си луд футболен фен, за да те вербуват да продаваш дрога в квартала си! Достатъчно е и само едно голо желание. И в двата случая всеки има право на личен избор – нека обаче спортът не служи като ефектен параван! 
АНЕЛИЯ ПОПОВА/БЛИЦ