Сайтът на “Левски” публикува интересни факти, свързани с историята на столичното дерби със Славия. Мачът от междинния кръг на “А” група е тази вечер от 18 часа.
* Съперниците се изправят един срещу друг за 120-и път в А група. “Сините” имат 58 победи, 41 равенства и 20 загуби, при голова разлика 204-121.

Левски
*Отборът на Ясен Петров е вторият най-силен домакин в А група - 33 спечелени точки от 39 възможни. Само Литекс се справя по-добре - 35 точки в 13 мача на собствен терен.
*След загубата от ЦСКА на 26 февруари “сините” не са допускали гол на свой терен, а вкараха 11. “Левски” има най-силната домакинска атака с 30 реализирани попадения и вече в 17 поредни мача на стадион „Георги Аспарухов" неизменно бележи поне по един гол.
*Засега Славия е единственият отбор през този сезон, който “Левски” не е успявал да победи.
*Играчите на “Левски” са най-рядко фаулираните в елита - 388 претърпени нарушения. Белите са на другия полюс - правилата срещу тях са били нарушени 478 пъти (само лидерът Монтана е минал границата от 500).

Славия
*“Белите” имат една спечелена точка в последните шест мача и едва два реализирани гола. “Левски” е безгрешен в същия период - шест победи и 17 вкарани попадения.
*Повече победи от “белите” навън имат само Литекс, “Левски”, ЦСКА и Черно море, но тимът на Емил Велев не е печелил навън от първия пролетен кръг след паузата - 1:0 в Каварна. Оттогава балансът е 2 ремита и 3 загуби.
*“Белите” са реализирали 16 попадения след статични ситуации и са номер едно по този показател в елита (толкова имат и Литекс и Локомотив Пловдив). “Сините” пък са реализирали 15 попадения след подобни ситуации. Славия обаче е и лидер по инкасирани голове след статични положения с 13..
*Отборът на Емил Велев е между най-коректните в елита - 438 извършени нарушения (с по-малко може да се похвали само Сливен). “Сините” са извършили 465 нарушения.
 
Други факти
*Христо Йовов реализира три попадения в пет мача и вече има общо 112 в първенството. След още два гола той ще се изравни със Спас Джевизов и ще влезе в Топ 25 на най-резултатните футболисти в А група.
*Следващото попадение за Александър Александров ще е под номер 40 за него в “Левски” във всички турнири.
*Дарко Тасевски пък се нуждае от още едно попадение, за да събере 20 за “сините”.
*Даниел Младенов е пред 40-я си мач за клуба във всички турнири.
*Божидар Митрев е пред 50-ата си среща във всички турнири за клуба.
*Богомил Дяков е пред 170-я си мач в елита. От тези срещи 11 са за Левски, 64 - за Родопа, 12 - за Спартак Варна, а останалите - за клуба от „Овча Купел".
*Откакто записа 30-ата си победа като треньор в елита (2:0 срещу Академик), Емил Велев регистрира 5 поражения и реми. Така балансът му е 56 мача, 30 победи, 11 равенства, 15 загуби при голова разлика 85:50.
 *Велев обаче може да стане първият треньор на Славия в последните 13 години, записал сезон без загуба от “Левски”. Последният е Стоян Коцев.