Локомотив (Пловдив) победи с 2:1 Литекс в интригуващ мач от 15-ия кръг на "А" група. По този начин треньорът на "смърфовете" Емил Велев продължава да не познава вкуса на поражението, откакто пое отбора. Днес на "Лаута" Кокала сериозно приседна на шампионските амбиции на "оранжевите", които изиграха поредния си слаб мач и започват да се отдалечават все по сериозно от титлата, а дори и от местата за Лига Европа. След успеха "смърфовете" събраха 27 точки и се изкачиха на 5-ото място, докато Литекс е на 7-ата позиция с актив от 25 точки.

За селекцията на Атанас Джамбазки това беше втора поредна загуба след тази с 0:2 от ЦСКА в миналия кръг и трети пореден шампионатен двубой, в който "оранжевите" не успяват да стигнат до победата.

"Смърфовете" се представиха доста успешно днес и в по-голямата част от мача надиграваха гостите от Ловеч. Головете за Локо (Пд) във вратата на Евгени Александров вкараха Сержиньо в 43-ата минута и Базил Де Карвальо в 75-ата. Почетното попадение за гостите отбеляза Светослав Тодоров от дузпа в даденото от рефера Станислав Тодоров продължение на мача. Преди двубоя Велев коментира, че е сериозно притеснен от съдията от Шумен, но очакванията му не се потвърдиха. Тодоров се справи отлично с ръководенето на срещата, а дузпата за Литекс в края беше явна. В 91-ата минута Илия Миланов нахлу в наказателното поле на Локо (Пд) и беше повален от Валери Георгиев, което доведе до 11-метров наказателен удар, реализиран хладнокръвно от Тоди. Именно опитният нападател можеше да направи 1:1 в началото на второто полувреме, когато стреля от близко разстояние, но право във вратаря Стоян Ставрев.

През първото полувреме двубоят беше равностоен. По-чистите голови положения бяха за "оранжевит", като при малко повече шанс пред вратаря Ставрев срещата можеше да се развие по друг начин. Най-чистото положение за Литекс през първата част пропусна Момчил Цветанов, който не успя да завърши бърза атака в 24-ата минута. Секунди след това и Тиаго Мирасема имаше възможност, но и той не може да вкара. Локомотив отговори с отличен пас на Джереми Родригес в наказателното поле на Литекс, но острото центриране на французина беше пресечено от Итуа Онанга. Така се стигна до 43-ата минута, когато "смърфовете" ликуваха, след като откриха резултата. Момчил Цветанов не успя да центрира встрани от наказателното поле на "черно-белите" и след последвалата контраатака Христо Златински свали топката на Сержиньо, който преодоля Христо Янев и със силен удар от линията на наказателното поле прати кълбото неспасяемо в горния ляв ъгъл - 1:0.

Литекс започна по-добре второто полувреме и още в 47-ата минута изпусна да изравни. Том проби отдясно и подаде добре към Светослав Тодоров, който от малкото наказателно поле не успя да преодолее Ставрев. В 54-ата дойде най-спорното положение в мача. Том беше изведен зад защитата на "смърфовете", напредна и след съприкосновение със Ставрев падна на земята. Реферът Станислав Тодоров прецени, че бразилецът симулира и му показа жълт картон. След последвалите протести и Светослав Тодоров беше декориран с жълто.

Секунди по-късно отново Том се озова в удобна позиция, но ударът му бе уловен от Ставрев. В 71-ата минута бившият играч на Литекс Михаил Венков обстрелва вратата на "оранжевите", като Евгени Александров внимаваше и улови топката.

В 75-ата Базил Де Карвальо удвои преднината на "смърфовете". Даксон центрира от корнер, след което нападателят на домакините се възползва от неразчетените действия на отбраната на гостите и се разписа от близко разстояние за 2:0.

В 88-ата Мирасема пропуска да намали резултата, след като отблизо не успява да преодолее Ставрев, засичайки добър пас на Занев. В добавеното време на двубоя "оранжевите" получиха право да изпълнят дузпа за нарушение на Валери Георгиев срещу Илия Миланов. Опитният Светослав Тодоров реализира, изпращайки топката в долния ляв ъгъл под плонжа на Ставрев за 2:1. Гостите обаче нямаха време да стигнат поне до точката и така Локо (Пд) се поздрави с успеха. За "смърфовете" това беше осма поредна шампионатна победа на своя стадион в парк "Лаута". Тимът на Коко Динев не е губил точки на свой терен от месец май насам - загубата с 2:3 от "Левски" на 14.05.2011 г. 

Мачът по минути - ТУК

ЛОКО (Пд) - ЛИТЕКС 2:1
1:0 Сержиньо (43), 2:0 Базил Де Карвальо (75), 2:1 Светослав Тодоров (90+2-дузпа)
lok.jpg
ЛОКО (Пд): 12.Стоян Ставрев, 2.Джереми Родригес, 3.Валери Георгиев, 5.Юнес Бенжелюн, 4.Михаил Венков, 7.Йордан Тодоров (46-44.Любомир Витанов), 16.Христо Златински, 23.Даниел Георгиев, 10.Сержиньо (90-9.Милош Релич), 87.Даксон (84-29.Драги Коцев), 19.Базил Де Карвальо
Резерви: 1.Димитър Грабчев, 20.Борис Бисеров, 44.Любомир Витанов, 55.Мартин Кавдански, 88.Аян Садъков, 29.Драги Коцев, 9.Милош Релич
Треньор: Емил Велев

lit.jpg
ЛИТЕКС: 30.Евгени Александров, 5.Итуа Онанга, 18.Илия Миланов, 22.Пламен Николов, 3.Петър Занев, 21.Александър Цветков, 11.Тиаго Мирасема, 27.Момчил Цветанов, 7.Христо Янев, 8.Том, 9.Светослав Тодоров
Резерви: 31.Виничиус Баривиейра, 2.Костадин Малинов, 6.Максим Жос, 10.Сандриньо, 12.Селио Кодо, 14.Деян Джерманович, 19.Румен Руменов
Треньор: Атанас Джамбазки

Пловдив,
стадион "Локомотив"
Съдия: Станислав Тодоров
Жълти картони:
Валери Георгиев, Юнес Бенжелюн, Любомир Витанов (Локо Пд); Том, Светослав Тодоров, Пламен Николов (Литекс)