Собственикът на Локомотив (Пловдив) Коко Динев даде интервю пред официалния фенсайт на клуба lportala.net. Ето какво сподели босът на клуба:

-Г-н Динев, какво става с Локо?
-Последните събития в клуба и отбора не са от най-приятните, но това е нормално за една голяма организация като Локомотив, с която са свързани много хора. За мен неприятностите дойдоха от тази нелепа загуба от Монтана. Ако бяхме победили, нямаше да ги има катаклизмите. Първата задача, която си поставих, когато поех клуба бе да останем в “А” група. След поражението от Монтана нещата се усложниха, но нищо фатално не се е случило. Аз продължавам да вярвам, че ще се спасим. Вярвам в отбора и в прякото му спортно-техническо ръководство.

-Вярвате ли, че отборът ще запази мястото си в “А” група, тъй като предстоят мачове срещу най-трудните съперници - Миньор, Литекс, Славия и Локо (Сф)?
-Да, вярвам и дано тази моя увереност се пренесе у момчетата. Нашият отбор в никакъв случай не е по-слаб от лидерите. Просто имахме малшанса да тръгнем от изключително лоша позиция и да играем всеки мач като финал. Това напрежение нямаше как да не избие нанякъде. След срещата с отбора в Банско обаче съм убеден, че лошите дни са зад гърба ни, защото видях че в момчетата има хъс и желание за победи. Смятам, че за изпадане изобщо не трябва да става дума. Ако сме концентрирани, не виждам как ще загубим някой от предстоящите мачове до края на първенството.
 
- През зимата направихте може би най-добрата селекция в “А” група. Защо се стигна до този момент, черно-бялата общност да трепери да не изпадне?
- В началото на пролетния полусезон направихме серия от много добри мачове. Може след тях да е настъпило успокоение сред част у играчите. Може някои да са прегорели от напрежението. Факт е, че хубавото, което направихме до голяма степен бе заличено срещу Монтана, защото този мач беше от ключово значение. Ако бяхме ги победили, те нямаше да са сигурни в оцеляването си. Сега вече са се спасили и имам информации, че ще играят приятелски срещу другия ни противник за оставане в “А” група Локо (Мездра). Чува се, че пък след това Мездра ще пуска на Сливен и нас ще ни дадат курбан. Това няма как да стане, разбира се. Локомотив е клуб с традиции и голяма подкрепа и не вярвам на наш гръб да успеят разни дребни тарикати. Ние ще докажем, че може да се оцелее в “А” група по честен начин.

- Локо не игра нищо още в мача срещу Мездра, който задължително трябваше да спечели. Още тогава не се ли усъмнихте, че нещо не е наред?
- Да, усъмних се, разбира се. Реших обаче да не правя драми и да оставя отборът сам да се оправи без да се намесвам. Може би трябваше да реагирам по-рано, за да не се стига до конфузията срещу Монтана.

- Хубаво е, че вярвате, че Локо ще се спаси. Готов ли сте обаче с план, ако се стигне до изпадане?
- Не искам да мисля за изпадане. И никой в Локомотив не искам да мисли за изпадане. Фактите обаче говорят, че опасност има и трябва да сме готови да реагираме при всякакви обстоятелство. За да успокоя феновете ще кажа, че съм помислил за всичко, но нека сега всички да съсредоточим усилията си да останем в А група. И оттам нататък да погледнем по-нависоко.

- У феновете има тревога, че може да си тръгнете, ако отборът изпадне. Има ли такава опасност?
- Категорично не. Аз не съм човек, който бяга от отговорност. Още лятото можех да зарежа Вихрен, когато изпадна и да поема Локомотив, който финишира на 6-о място. Дългът ми ме остави в Сандански. Там направихме нов отбор, който играе добре в първенството на Западната “Б” група. Не съм свикнал след себе си да оставям бурени. С Локомотив плановете ми са дългосрочни и не зависят пряко от класирането. Ще остана в Локомотив, докато чувствам подкрепата на феновете. Въпреки последните неудачи на отбора аз
усещам, че привържениците ни са зад мен и това ми дава увереност да продължа напред.

- Одобрявате ли поведението и думите на Наджи Шенсой?
- Всеки сам носи отговорност за поведението и думите си. Наджи Шенсой бе назначен със задачата да остави Локомотив в “А” група. Едва след края на сезона ще му дам оценка. Относно скандалите, моето мнение е, че Наджи не е бил разбран правилно. Думата, която е използвал не е била в прякото си значение. По-скоро е искал да каже, че подозира някой в мърлящина към професионализма.

- След мача с Пирин обаче той каза, че Пирин е велик клуб, а след мача със Сливен, че Локо никога няма да бъде голям клуб. Споделяте ли мнението му?
- Малко се преекспонират нещата. Става въпрос за два отделни случая и нека не вадим думите от един контекст и да ги влагаме в друг. Двата клуба са абсолютно несъизмерими като традиции, постижения, обществена подкрепа и всичко останало. Който не е осъзнал това си е за негова сметка.

- Не бяхте на мача със Сливен, но веднага след това се изстреляхте към Пловдив. Минаваше ли ви мисълта за кадрови промени?
- Честно казано, да. Исках обаче с очите си да се убедя как са нещата и едва тогава да взема решение. Видях, че Христо Бонев, Наджи Шенсой и Атанас Узунов имат ресурс да работят заедно и затова им гласувах още веднъж доверие. Ако трябваше да вземам кадрови решения, щях да освободя всички. Защото всички заедно носят отговорност. До този момент никой не ми беше казал, че има проблем с другия. Не ми го казаха и тогава. Това означава, че между тях конфликт няма. Ако е имало, да са ми го казали. Радвам се, че стигнахме до консенсус и вярвам, че ще се спасим от изпадане.

- Ще остане ли Наджи Шенсой треньор и след края на сезона?
- Въобще не съм мислил по този въпрос. Наджи има задачата да спаси отбора от изпадане. Едва след това ще решавам кадрови въпроси.

- Повече от четири месеца сте начело на Локомотив. През това време минахте през доста бури. Бяхте ли подготвен за всичко това?
- Да. Не забравяйте, че аз симпатизирам на Локомотив доста отдавна и знам доста неща за клуба. В общи линии бях подготвен за всичко и не съм изненадан от нещата, които се случват. Важното е доверието между ръководство и фенове да е все така здраво и да вървим напред.

- Откакто сте в Пловдив помага ли ви някой за издръжката на клуба?
- Не, но всеки е добре дошъл със своята помощ. Времената са доста трудни и не е лесно да се вадят пари за футбол.

- Ботев се радва на завидна симпатия от кмета и градската управа. Когато изпаднаха в беда те отидоха при кмета и той се отзова. Вие ще търсите ли помощ от общината и държавата за Локомотив?
- Знам, че не е лесно нито на общината, нито на държавата. Досега се оправях абсолютно сам. Щом кметът е решил, че трябва да се помага само на Ботев, си е негова работа. Още не съм имал среща с него, но се надявам и това да стане съвсем скоро. Всяка помощ е добре дошла. Аз обаче не искам да обвързвам клуба с политиката. Искам Локомотив да остане на привържениците си, а не на дадена политическа партия. Най-лесно се гради авторитет на гърба на футбола. Всеки гледа да се изпъчи напред, когато има успехи. Когато дойде време за решаване на проблеми и за даване обаче, всички се крият. Не един и два футболни проекта загинаха, защото зависеха пряко от политическите събития. Примери няма да давам, те са наблизо и са пред очите на хората. Локомотив е само на феновете и не зависи от политическата конюнктура. Ние никога няма да лазим за милостиня от силните на деня.

- Какви са плановете ви за Лаута?
- През лятото ще започнем монтирането на седалки на източната трибуна. Ще направим още няколко неща, за да може стадионът да бъде лицензиран за “А” група. Следващият етап предвижда да се покрие източната част.

- Отказвате ли се от концесията?
- Доста сложен е въпросът с концесията. Тя е била изработена в друго време. Нямаше криза, банките даваха заеми срещу далеч по-ниски лихви. Просто имаше пари в хората. Сега е трудно сам човек да направи толкова голям инвестиционен проект. Доколкото знам, градската управа е склонна да ревизираме параметрите. Това предстои в бъдещите ни разговори с общината.

- Едуард Ераносян бе на първата ви пресконференция като клубен президент. След това той се оттегли. Затворена страница ли е Ераносян за Локомотив?
- В никакъв случай. Ераносян никога не може да бъде затворена страница за Локомотив. Той е дал много на клуба като футболист. Никой не може да оспори и да му отнеме приноса за шампионската титла. Ераносян е една от най-големите фигури в клубната история.

- Може ли да се върне в близко бъдеще на работа в клуба?
- Сега не е времето да дискутираме тази тема. Отборът си има ръководство. Единственото, върху което трябва да работим сега е оставането на отбора в “А” група./БЛИЦ