През тази седмица на стадион „Георги Аспарухов“ се появи нов играч, който не подписа договор, а ще се опита да впечатли треньора Станислав Генчев, след което може да му бъде предложен постоянен контракт.

„Полузащитникът Баръш Калайджи ще изкара пробен период с представителния тим на Левски. Той е роден на 30 август 2005 година в германската столица Берлин. Юноша на местния Унион, като се е състезавал за отборите до 15 г., до 17 г. и до 19 г. на клуба. Калайджъ е част от националния отбор на Турция до 19 години“, бе информацията, която сините дадоха за младока. Но кой е той и какво е довело до пробния му период на „Герена“.

Баръш Калайджи е смятан за един от големите таланти на Унион Берлин и е основна заслуга за класирането на тима на третото място в младежката Бундеслига – вкарва шест гола и прави седем асистенции, като е част и от участието на столичани в Младежката лига на УЕФА. Дори попада и в групата на мъжкия тим за последните кръгове от сезона. В края на кампанията сериозен интерес към него има от страна на турските грандове Галатасарай и Фенербахче. Клубовете от Истанбул се опитват да се възползват от отказа му да подпише нов договор с Унион и дори през май се смята, че е сигурен нов за Чим Бом, но това така и не се случва, а няма индикации за проблем с контузия или нещо подобно, като в крайна сметка Калайджъ изненадващо се озова в Левски, където ще изкара пробен период.

Очаква се окончателното решение на Станислав Генчев да стане ясно през следващата седмица. Треньорът и неговият щаб искат да се запознаят подробно с качествата на 18-годишния халф. Калайджъ действа в ролята на плеймейкър, като на „Герена“ има голям избор за позицията зад нападателите, но ако турският играч очарова наставника на сините, то със сигурност ще бъде привлечен, като може да се смята за инвестиция за бъдещето, пише "Тема Спорт".

Баръш Калайджи не е бил обект на интерес само от турските грандове, но и на тимове от Бундеслигата, Серия А и Ла Лига. Става въпрос за Щутгарт, Фиорентина и Виляреал. Халфът хваща окото на бившия нападател на швабите Марио Гомес по време на турнира Mercedes-Benz JuniorCup през тази година и той го предлага на клуба. Унион губи гинала именно от Щутгарт с 0:1, но Калайджъ е избран за Играч на напредварата. Награда, която през годините са печелили играчи като Йозуа Кимих, Маркъс Рашфорд, Лерой Сане и Нури Шахин. Но желанието на Гомес не е изпълнено. В този период се говори и за засилен интерес от страна на Фиорентина и Виляреал. Във Флоренция обичат да привличат млади таланти, на които да им се дава път, обаче и това не се осъществява. Това кара и турската футболна асоциация да се задейства и да изпрати повиквателна на халфа за селекцията до 19 години. Калайджъ играе в контролата срещу Йордания (3:0) през януари, но в крайна сметка не е взет за Европейското първенство в Северна Ирландия.