Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Лятото е в разгара си и отново най-актуалната тема в “А” група е кои отбори ще получат лиценз. От няколко месеца Лицензионната комисия проверява клубовете и пише препоръки към тях. Идва обаче времето, в което ще стане ясно дали елитната ни дивизия няма да се редуцира на принципа на естествения подбор. Проверка на БЛИЦ установи, че над половината от отборите в “А” група имат дългове и финансови затруднения. Повечето от тях обаче няма да имат спънки с лиценза, тъй като успяха да разсрочат плащанията. Със сериозни проблеми остават 3 отбора, но реално само Локо (Сф) е със застрашен лиценз.

 Това е състоянието на отборите в “А” група:

 Лудогорец няма никакъв проблем с получаването на лиценза. В Разград всичко се плаща навреме и до последната стотинка. В клуба се инвестират милиони, подобрява се базата, изгражда се детско-юношеска школа. На този етап Лудогорец е образец за правилна политика.

 ЦСКА от години прави всевъзможни врътки, за да оцелее. Водят купища дела, само и единствено с цел да отдалечат падежа на изплащането на дълговете. Преди няколко месеца успяха да разсрочат задълженията си към държавата, като увеличиха активите на фирма “Титан Спорт” и по този начин обезпечиха дълговете си. На опашка пред касата обаче стоят бившият треньор Павел Дочев, куп настоящи и бивши играчи и служители на клуба. Въпреки това “червените” най-вероятно ще си получат лиценза и тази година.

 “Левски" също няма да има проблем с лицензирането. През зимата клуба погаси голяма част от дълговете си, благодарение на парите на ВТБ. Дори и бившият треньор Станимир Стоилов прибра част от сумата, която “сините” му дължаха. Сега Левски има минимални задължения, които няма да повлияят върху лиценза.

 Черноморец има сериозни задължения, но успя да ги разсрочи и те няма да окажат влияние върху лицензирането.

 Проблемите на Литекс не са свързани с лицензирането, а с неяснотата около бъдещето на клуба. На този етап ловчанлии със сигурност ще получат лиценз, но не е ясно какви пари ще има за следващия сезон.

 Локо (Пд) определено няма да има проблеми с лицензирането. Клубът няма сериозни задължения, най-вече заради правилната му трансферна политика. Взимат свободни агенти, които след време ги продават срещу добри суми.

 Ръководството на Черно море също може да е спокойно за лиценза си. Варненци нямат сериозни задължения.

 Славия от години води правилна финансова политика. Намалени заплати, премии обвързани с конкретни резултати. Белите със сигурност не са застрашени за бъдещето си в “А” група.

 Миньор (Пк) има финансови затруднения, но въпреки това едва ли ще трепери за лиценза си. Клуба успя да разсрочи повечето си дългове, което е основно изискване, за да гарантира бъдещото си в “А” група.

 След държавната намеса Берое вече е спокоен за бъдещо си. Дълговете са оправени, базата се подобрява и няма да има проблем с лиценза.

 Монтана също няма да трепери. Клубът успява да балансира разходите и приходите си и не затъва в дългове. Проблемът пред клуба е с какви пари ще разполага за следващия сезон.

 "Ботев" (Враца) повече трябва да се притеснява за следващия сезон, отколкото за получаването на лиценза. Клубът има сериозни задължения - най-вече към футболистите си, но те няма да окажат влияние върху решението на БФС. Причината е, че те са натрупани в последните месеци, а футболния съюз следи дълговете до края на април. Реално към април имат малки задължения, които лесно ще бъдат покрити, ако клубът успее да обезпечи съществуването си и през следващата година.

 Бъдещето на Локо (Сф) е обвито в сериозна мъгла. Клубът може да изпадне в несъстоятелност, има сериозни дългове към държавата и към бивши и настоящи играчи и служители. Ако БФС не си затвори очите, не е ясно точно как Локомотив ще получи професионален лиценз. “Червено-черните” вече бяха предупредени от футболния съюз, че не отговарят на няколко от основните изисквания за лицензиране и получиха отсрочка за да коригират положението си. Времето им обаче изтича.

 Етър има финансови трудности и стари задължения, но ръководството успява да ги разсрочи. Има сериозни шансове да получи лиценз.

 Пирин (Гоце Делчев) почти сигурно ще получи лиценз. Отборът няма големи дългове, но проблемът е със състоянието на базата. БФС обаче едва ли ще погледне толкова стриктно. Най-вероятно шефовете на Пирин ще направят като Светкавица през миналата година – две кофи боя, една ограда, и ще покрият изискванията за материална база. След лицензирането не е изключено отборът да се премести в Благоевград.

 След краха в ерата Димитър Христолов сега “Ботев” (Пд) е един от най-изрядните клубове. Няма дългове и без проблем ще получи лиценз.