АНКЕТА: ЦСКА или Левски? Как ще завърши дербито в неделя?

ЦСКА приема Левски в поредното дерби на Националния стадион „Васил Левски“. Предишният двубой между двата тима бе на 21 октомври 2017 година, когато завърши наравно 2:2.

От миналото дерби през октомври до сега и в двата отбора настъпиха известни промени в състава. Любопитното е, че и в ЦСКА, и в Левски напуснаха по почти равен брой футболисти. От есенния състав на „червените“ ги няма петима, а на „сините“ – шестима, играчи.

Фактите показват, че по-важните играчи, които са си тръгнали между двете дербита, са от Борисовата градина. Напусналите петима футболисти имат общо 37 титулярни двубоя за „червените“, докато тези, които напуснаха „Герена“, имат общо 25 титулярни срещи.

Започваме с титулярния ляв защитник на ЦСКА Антон Недялков. Той бе един от лидерите на тима, но бе продаден на американския Далас. „Червените“ така и до момента не успяват да намерят стойностен негов заместник в лицето на Жеферсон Телеш. Недялков записа участие като титуляр в 19 от 20-те двубоя през есента.

Густаво Кулма също напусна „Армията“. През есента той записа 15 мача (9 като титуляр) и 2 гола за ЦСКА и не бе толкова силен, както през предишния сезон (30 мача/7 попадения). Въпреки това Кулма също бе част от основния състав на Стамен Белчев.

Кевин Меркадо записа 7 двубоя като титуляр в общо 15 мача, в които се появяваше на терена. Договорът му за наем от Гранада обаче изтече и не бе подновен.

Следващият напуснал е Кевин Кубемба, който бе със статут на резерва на Каранга. Той имаше сериозни проблеми с адаптацията и не използва дадените му шансове. Въпреки това нападателят записа 12 мача като резерва и вкара само 1 гол срещу Витоша Бистрица.

В Левски безспорно най-големият отсъстващ е Жуниор Мапуку. Въпреки че не бе титуляр в повечето двубои – 7 пъти бе в стартовия състав, Мапуку игра в 19 двубоя и се отчете с 6 гола. Да, не вкара в кой знае колко важни мачове (отбеляза хеттрик на Пирин, на Славия, на Дунав и отново на Пирин), но бе важна част от нападението. И до този момент Мапуку е най-резултатният нападател за Левски, въпреки че напусна, заедно със Серджиу Буш – двамата имат по 6 гола (защитникът Давид Яблонски е с най-много попадения – 8).

Димитър Пиргов записа 9 мача, като титуляр бе и в 9-те и също бе важна част от защитата на Левски. Той обаче игра до 15 септември, но след това Ейолфсон го измести от титулярния състав.

Останалите четирима напуснали – Мики Орачев, Александър Любенов, Георги Ангелов и Симон Сандберг нямаха почти никакъв принос към титулярния състав.

Младокът Георги Ангелов започна като титуляр в началото на сезона при Николай Митов, но след четири мача в стартовия състав след това бе забит на пейката. Александър Любенов записа мач и половина, след като влезе като резерва в дербито с Лудогорец заради изгонването на Божидар Митрев, а след това бе титуляр срещу Ботев Пловдив. Сандберг пък не записа нито един мач през есента за „сините“ поради контузия, а след това напусна.

Кои от есента ги няма в състава на ЦСКА сега:
Антон Недялков – 19 мача, 19 мача като титуляр (през есента)
Кевин Кубемба – 12 мача, 2 мача като титуляр, 10 влиза като резерва, 1 гол
Густаво Кулма - 15 мача, 9 мача като титуляр, 2 гола
Милчо Ангелов – 3 мача, 3 мача като резерва
Кевин Меркадо – 15 мача, 7 като титуляр, 1 гол

Кои от есента ги няма в състава на Левски сега:
Жуниор Мапуку – 19 мача, 7 като титуляр, 6 гола
Димитър Пиргов - 9 мача, 9 мача като титуляр
Мики Орачев – 8 мача, 4 като титуляр
Александър Любенов – 2 мача, 1 мач като титуляр
Георги Ангелов – 4 мача, 4 мача като титуляр
Симон Сандберг – няма мачове