„Стара Загора има една от най-качествените и интелигентни публики в България“, обърна се министърът на младежта и спорта Красен Кралев пред пълните трибуни на стадион „Берое“, където се игра демонстративният мач между Дриймтима на Барселона и отбора на Христо Стоичков.

Министърът беше специален гост на двубоя и заедно с кмета Живко Тодоров отправи обръщение към запалянковците и футболистите на почивката между двете полувремена.  

„Добър вечер, европейски град на спорта! Добър вечер, европейска публика на спорта! Благодаря ви, че сте тук, за да изразите огромното си уважение към един велик българин, към Ицо. Неслучайно той избра Стара Загора за това шоу. Той избра Стара Загора заради вас! Защото знае, че градът има една от най-качествените и интелигентни публики в България, която да аплодира това голямо шоу между някои от най-великите български футболисти и легендите на Барса“, каза Кралев.

Той приветства жителите на Стара Загора, че са довели децата си на стадиона, за да попият от магията на Стоичков и останалите големите футболисти на терена. Кралев посочи, че великите спортисти стават велики личности тогава, когато продължат да се занимават активно с любимата си дейност след края на състезателната си кариера.

„Виждаме, че децата на Стара Загора са тук, на този стадион, за да попият от магията на тези велики българи. Благодаря Ви за това, че доведохте децата си да се насладят на магията на Ицо. Вярвам, че от тях ще дойдат нови велики футболисти. Те не са имали възможност да ги гледат, когато са били активни състезатели, но нека сега се насладят на това голямо шоу. Благодаря ти, Ицо, за това, което правиш за българските деца. Завинаги си един от нас, завинаги си в сърцата на старозагорската публика и в сърцата на българския народ“, добави министърът.

Демонстративният мач в Стара Загора бе спечелен от българския отбор с 3:2 след хеттрик на Димитър Бербатов. За легендите на „Барселона“ вкараха Дани Гарсия и Стоичков, който игра по едно полувреме и за двата отбора.

Зрителите имаха възможност да видят на терена някои от най-известните футболисти от България и Европа в последните години като Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Мартин Петров, Красимир Балъков, Емил Костадинов, Йордан Лечков, Наско Сираков, Петър Хубчев, Ивайло Йорданов, Даниел Боримиров, Георге Попеску, Хулио Салинас, Мигел Надал, Яри Литманен, Сержи, Албер Ферер и др. За приятелите на Стоичков игра Гошо Гинчев – съветник на министъра на младежта и спорта. Треньори на отбора бяха Димитър Пенев, Христо Бонев и старозагорската легенда Петко Петков. В шоуто участваха и други изтъкнати футболисти от града като Ивко Ганчев.

На мача присъстваха легендите на българския спорт Валентин Йорданов и Любо Ганев, както и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Специална почит бе отдадена на починалите големи наши футболисти Георги Славков и Аян Садъков. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров подари на Стоичков маска от тракийско време, за да му напомня за мача в града. 

В часовете преди двубоя министър Кралев посети заедно със зам.-кмета на Стара Загора по спортната дейност Красимира Чахова, телевизионната водеща Гери Дончева, главния експерт на ММС за областта и майстор на спорта Илия Илиев и главния експерт в Община Стара Загора за спорта Петко Крумов специалната фотографска изложба за житейския и спортен път на Стоичков. Тя се намира в парк „Пети октомври“ до пешеходната зона на централния булевард в Стара Загора.

Министърът разгледа експозицията от 61 уникални кадри на известния спортен фотограф Бончук Андонов, който е събрал в снимки знаменити мигове от кариерата на Стоичков в „Хеброс“, „Марица“, ЦСКА, „Барселона“ и националния отбор, както и от юбилейния двубой за 50-ата годишнина на звездата на 20 май 2016 г. в София.

Преди това Кралев изненада учениците от дом „Българка“ в Стара Загора, в който живеят деца, лишени от родителски грижи. Министърът им подари спортни екипи, топки за футбол, баскетбол и волейбол, както и комплекти за игра на бадминтон. 

„Днес с Вас поставяме предсрочно началото на Европейската седмица на спорта. Искам да спортувате, да растете здрави и много сериозно да се отнасяте към учебния процес в училище“, обърна се министър Кралев към децата. Възпитаниците на дом „Българка” също бяха на шоуто между „Дрийм тийма” на „Барселона” и отбора на Христо Стоичков.