Спортният министър на България Красен Кралев коментира състоянието на националния ни отбор по футбол. Той посочи, че е работа на БФС да анализира и да търси грешките от страна на треньорския щаб. Кралев днес посети село Черниче, община Симитли, където беше открито новопостроено футболно игрище. 

"Резултатите безспорно са слаби. Мисля, че нашият потенциал е много повече от това, което показахме през последните мачове. Аз реално смятам, че имаме много по-качествени футболисти. Вижте в младежкия национален отбор как се справят. Мисля, че там има огромен резерв, който може да се ползва още от следващата година", коментира Кралев, но уточни, че това е работа на селекционера.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Той допълни, че очаква на предстоящия конгрес да има сблъсък на концепции и идеи на кандидатите, които ще участват в избора за президент на Българския футболен съюз. Кралев пожела на всички футболни хора да изберат достойно ръководство, което да управлява мъдро футболния съюз и да не изпада в зависимости.

Той подчерта, че има добри млади футболисти и според него трябва да се работи в тази посока. "Имаме намерение. Имаме вариант да инвестираме средства в детско-юношеския футбол. Показахме през последните пет-шест години, че държавата отново погледна към футбола. Инвестирахме средства в програмите за детско-юношеския футбол. Трябва да има разработена програма, начело на която да стоят добри специалисти, които да работят по възраждането на българския футбол", допълни Кралев.

По думите му министерството е готово да инвестира, но се чакат вижданията на новото ръководство на БФС и след това ще се говори за бъдещите планове.

Кралев каза още, че ММС вече е стартирало процеса по сключване на допълнителни споразумения със спортните клубове в България, за да могат те да използват допълнителните 1,9 млн. лв., които им бяха отпуснати по “Програмата за развитие на спортните клубове за 2020 г.”. “Скоростта на получаването на средства ще зависи от скоростта, с която федерациите ще ни върнат анексите, сключени с клубовете. Надявам се, че следващата седмица ще стартира разплащането. Отзивите, които получаваме от клубовете са изключително добри, защото това е помощ, чрез която те да се възстановят от щетите, които им нанесе пандемията. Знаете, че спортът е един от секторите, които са засегнати най-много от разпространението на коронавируса. Близо два месеца бяхме затворени, не се извършваше тренировъчна дейност, има много ограничения, свързани с посещения на публика, пък и някои родители избягват да водят децата си на спортни занимания. Смятаме, че с тези средства ще подпомогнем дейността на клубовете. Освен това сме осигурили в бюджета за следващата година 6,5 млн. лв., които ще отидат целево към бюджетите клубовете. Така всеки клуб ще получи два пъти по-голяма сума от тази, която е получил за тази година", добави Кралев.