За мача Левски-Лудогорец министър Кралев заяви, че от години не само в България има проблем с футболното хулиганство, който трябва да бъде решен.  По думите му, законът срещу футболното хулиганство, който депутатите подготвят в парламента, трябва да влезе максимално бързо в сила.

“Нашите специалисти от Национална спортна база са разработили един софтуер за лицево разпознаване”, коментира Кралев и обясни, че софтуерът е толкова добър, че към него проявяват интерес както от МВР, така и от страна на Гърция и Кипър, където е бил представен на спортно изложение преди дни. 

“Надявам, че чрез този софтуер много лесно ще се идентифицират провокаторите по стадионите. Имам големи очаквания към закона срещу футболното хулиганство. Когато стадионите се оборудват с необходимата апаратура и камери и има работеща законодателна рамка за борба с футболните хулигани, резултати ще има”, категоричен бе Красен Кралев. По думите му, докато дойде време да домакинстваме Европейско или Световно първенство по футбол, тези проблеми ще  бъдат разрешени.

Относно мача Левски-Лудогорец спортният министър заяви, че е имало провокация и съответната санкция - жълт картон.  По думите му, вероятно и ПФК Левски ще понесе наказание.

“Дисциплинарната комисия показва, че досега мери еднакво в такива случаи. Въпреки че Моци е провокирал подобна реакция, не би трябвало толкова емоционално феновете да подхождат, но знаете в края на мача вече адреналинът е малко в повече”, каза Кралев в сутрешния блок на bTV. По думите му, МВР и за в бъдеще трябва да има важна роля в охраняването на футболните срещи и това е записано в новия закон за хулиганство.

За срещата между спортните министри на Гърция, Румъния, Сърбия и България в Солун Красен Кралев обясни, че чрез подписания Меморандум е положено реалното начало на процеса за обща кандидатура за домакинство  на голямо футболно първенство.

“Още няма издигната кандидатура, но за първи път се подписва официален документ, който изразява намеренията на четирите държави да кандидатстват заедно за световно и европейско първенство. Ние сме наясно с всички предизвикателства и обема от работа, който трябва да свършим. Нашата работа е да анализираме внимателно възможностите на тези държави и да препоръчаме на нашите правителства вариант, който е възможно да реализираме”, каза той.

Министър Кралев допълни, че неговото лично виждане, което смята, че се споделя от колегите му министри, е че по-подходящата кандидатура е за домакинство на Европейско първенство по футбол.  Той обясни, че разликата в изискванията за двете първенства са големи  и коментира, че за домакинство на Световно първенство са нужни 16 стадиона в четирите държави, а за Европейско  - 10.

“За Световното трябва да имаме един стадион с капацитет 80 хил., два с капацитет по 60 хил. и 13 стадиона с капацитет 40 000 души. За европейското трябва да изградим един  стадион с капацитет 60 хиляди души, два за 50 хиляди души, три за 40 хиляди, и четири по 30 хил. души. Важно е какво наследство оставяш и дали тези стадиони ще се използват след първенствата – това е и основен критерий и според ФИФА и УЕФА”,  каза Красен Кралев и изтъкна, че България няма намерение да изгражда стадиони с капацитет над 40 000 души. По думите му, той ще настоява да имаме два стадиона с влагане на възможно най-ниската възможна инвестиция.

“Можем да изградим два стадиона с капацитет 30 хиляди души и един за 40 хил. – това може да е новият Национален стадион в София”, каза той. Според спортния министър е много важно новоизградените стадиони да се използват от футболните отбори по места и трябва да има такава уговорка преди да започне да се строи. “Няма как да построим стадион, а пък местните отбори да играят на друг терен”, подчерта Красен Кралев.

Относно новия стадион на ЦСКА в Борисовата градина Кралев коментира: “Водили сме разговори, ние сме плътно зад тях за този проект. Водил съм разговори и с Община София. На сегашния терен на стадиона може в рамките на тези очертания да се вдигне нов стадион. Ще има проблем с паркирането, но мисля, че Общината предвижда в близост до парка да бъде направен паркинг, който стадионът ще може да използва. Аз съм оптимист, защото пак повтарям, тези съоръжения, които са стари, трябва да се съборят. На тяхно място трябва да се изградят нови. Не виждам пречка – нито е високо строителство, нито ще застраши зелената площ. Аз мисля, че трябва да вървим в тази посока”.

Министър Кралев коментира европейския шампион по щанги Божидар Андреев с думите, че наблюдава развитието му откакто е станал министър и победите му са очаквани. “Това е  един изключително талантлив български спортист, който още на предните младежки олимпийски игри доказа, че може да бъде част от световния елит”.

Красен Кралев заяви, че Министерство на младежта и спорта не разполага с жилища, които да дава на спортисти. Това е решение на Общините.

Спортният министър обясни, че в основата на противоречието между треньора на Божидар и федерацията не стои само апартаментът: “Конфликтът възникна през 2016 г., когато Федерацията искаше Божидар да води централизирана подготовка, както всички останали. Той и неговият треньора искаха да му се плати сума за подготовка и те отделно да си я водят. Когато има такова принципно решение на федерацията, всички се готвят централизирано, а не по клубовете. Това трябва да се спазва. Представете си каква щеше да бъде дисциплината и реакцията на останалите спортисти, ако се направи такъв прецедент. В този случай трябваше да се уважи решението на федерацията”.

Според Кралев този проблем вече е решен: ”През лятото Божидар започна да води централизирана подготовка с останалите. През другото време треньорът му ръководеше неговата подготовка, както всички останали правят. Веднага дойде резултат с титлата. Мисля, че още през есента той беше на много малко от спечелването на медал от световното първенство. Божидар е много силен и аз мисля, че има шанс за медал на Олимпиадата”.

Относно спортните успехи: “Много съм доволен от начина, по който започна тази година. Никога не сме започвали толкова силно. Обикновено знаете, че годишно имаме при мъжете по един медал от световно. Сега започнахме със сребърен медал от СП на Владо Илиев. Имаме Европейска титла в зала в тласкането на гюле. Имаме европейска титла в биатлона на Красимир Анев. На европейското по борба отново затвърдихме силното представяне. Бях там през цялото време. Дълбоко вярвам, че имаме много по-голям потенциал, отколкото този, който реализирахме. Защото имаме един дебютант като Миглена Селишка на първенство от такъв ранг, която веднага се класира за финала и спечели сребърен медал. Секунди преди края водеше в резултата и можеше да вземе титла. В женската борба и при класиците може да сме спокойни. В художествената гимнастика  ансамбълът ни спечели злато в многобоя, сребро на 3 обръча и 2 чифта бухалки. Катрин Тасева взе бронз в многобоя и още 3 медала на отделните уреди. От години художествената ни гимнастика е на ниво и тези успехи не са изненада. Ивет Горанова взе бронзов медал от европейско първенство по карате”.