Спортният министър Красен Кралев бе част от церемонията по тегленето на жребия за 1/4-финалите от турнира за Купата на България. Той коментира двойките, а също така и думите на шефа на съдиите Йордан Сталев, че има рефери, които са заплашвани.

"Мисля, че се получи интересен жребий. Два големи сблъсъка между равностойни отбори. Единият Лудогорец – ЦСКА, а другият е Ботев – Черно море. Винаги мачовете между Ботев и Черно море са криели особен заряд, защото двата тима са горе-долу равностойни с лек превес на единия или другия през годините. Получава се добър футбол. Двата тима са от последните носители на Купата на България от последните няколко години, така че може би единият от фаворитите за спечелване на Купата ще излезе именно от тази двойка. Другият от Лудогорец – ЦСКА може би, да", коментира Кралев.

"Има много време до април месец. Тогава първенството ще бъде вече в плейофната фаза. Много е важно как ще протече подготовката на отборите, защото много често се случва пролетното състояние да няма нищо общо с есенното, така че засега трудно може да се направят прогнози. Видяхте, че двубоите между тези отбори в двете двойки бяха много оспорвани по време на шампионата. Приключиха с минимални победи на единия от двата отбора. Така че аз мисля, че ще бъдат много равностойни срещите за радост на феновете и всички любители на футбола. Интересен жребий. Аз изтеглих Черно море. Ботев е домакин, а много малко отбори биха си пожелали да са гости на Ботев. Но това е интересното, магията във футбола в турнира за Купата – не знаеш какъв жребий ще ти се падне. Виждаме, че двата най-големи фаворита за Купата трябва да се срещнат още на четвъртфиналите. Не мисля, че ще ми се разсърдят във Варна. Жребий си е, такъв какъвто е. Не вярвам, че някой може да го предопредели. Да се мобилизират, да играят, да радват феновете. Това им е задачата. Интересна Купа ще се получи", каза още спортният министър.

"Полемики за съдийството имаше и в предишните двубои между Черно море и Левски. Бяха в другата посока обаче. Така че не бива да се спекулира. И съдиите грешат. Не вярвам да е било тенденциозно. Нито в полза на Левски в предишните мачове, нито в полза на Черно море в последния. Грешки се допускат. Надяваме се да няма грешки този път. Има много мачове, които протичат безпроблемно, въпреки че има много голям заряд в тях, много битка, много спорни положения. Мачовете протичат безпроблемно, надявам се този да е един от тях. Но не бих се ангажирал с твърдение, че във всички срещи между двата отбора е имало тенденция в съдийството.

Аз съм близо до футбола повече от 20 години. Желанието ми е футболните ръководители хубаво да внимават какво говорят. Защото да хвърляш така в пространтвото някакви тези, някакви обвинения, които не са доказани, прилича малко по-скоро на запалянковщина, отколкото на професионализъм. А тези хора все пак някои от тях са собственици на клубовете, други са президенти, трети са изпълнителни директори. Това нещо влияе. Влияе на съдиите, влияе на вас журналистите, влияе на хората. Едно е да отиваш на мач предубеден, че еди кой си съдия имал някаква обремененост или история в мачовете с някой от отборите, и да отиваш да гледаш с предубедени очи. Друго е да имаш по-различно отношение и да знаеш, че дори да бъркат съиите, няма тенденция. Виждаме, че всеки мач в Шампионската лига, в европейско и световно първенство се допускат грешки. Но там никой не говори за тенденция, а тук сами си го правим. Сами хората във футбола започват да говорят за тенденция, да обвиняват съдиите. Съдиите се притесняват, бъркат. Да, виждам, че не са на висота тази година отсъжданията на реферите, но грешки се допускат и в другите големи първенства", каза още Кралев.

"Не са водили разговори с мен нито Сталев, нито Михайлов, въпреки че много често се виждам с Михайлов, обсъждаме съвместните си действия в областта на футбола. Не сме имали възможност да говорим на темата съдийство, за да знам кои са хората. Но винаги могат да получат съдействие от моя страна при защита на правата на реферите", завърши министърът на спорта.