Литекс обяви Красимир Балъков за треньор на отбора от новия сезон. За легендарния български футболист това е втори тим от "А" група, на когото той застава начело.

Треньорската му кариера в България започва от средата на сезон 2008/09. Тогава е назначен за наставник на Черноморец, който след есента заема девето място. Отборът завършва шампионата седми с 43 точки след 11 победи, 10 равенства и 9 загуби. Головата разлика е 41:37.

Вторият му сезон начело на бургазлии е по-успешен. "Акулите" финишират пети, като на полусезона са четвърти, на само точка от тройката. Черноморец вкарва 44 гола и допуска 29 за 51 точки след 15 победи, 6 равенства и 9 загуби.

Третият сезон на Балъков в "А" група започва с нулево равенство с Академик (София), но още във втория кръг отборът бие с 2:1 ЦСКА в София. На полусезона Черноморец завършва четвърти с 28 точки заради по-лоша голова разлика с третия Локомотив (София). За 15 мача тимът е вкарал едва 12 гола и е допуснал 7 при 7 победи, 7 равенства и 1 загуба.

Кариерата си на треньор той започва като асистент на Феликс Магат в Щутгарт от 2003 до 2005. След това води швейцарските Грасхопър и Санкт Гален, за да пристигне в Бургас като част от сериозния инвестиционен проект на Черноморец. Напуска заради различно виждане на бъдещето със собственика Митко Събев. След това поема за кратко Хайдук Сплит и Кайзерслаутерн. След два месеца начело на лаутерите е уволнен (края на сезон 2011/12), тъй като отборът изпада във Втора Бундеслига. От тогава Балъков не е упражнявал треньорската професия.

Баланс на Балъков като треньор в "А" група: 60 мача, 29 победи, 16 равенства, 15 загуби; ГР: 79:54