ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Дебютантът в националния отбор Димо Кръстев даде интервю пред управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов за новия ни подкаст БЛИЦ Live. Разговорът беше проведен в Ларнака часове след победата на България с 2:0 над Кипър, в която Димо игра отлично, въпреки че получи контузия.

-Димо, как се чувстваш след своя дебют за националния отбор?
-Чувствам се добре. Получих обаче травма и не знам колко време ще отсъствам от игра.

-Ти получи ритници, разбиха ти устата, след това бе изнесен на носилка, но въпреки това остана на терена около 80 минути. Каква нощ изкара след тези удари?
-По-скоро съм щастлив, защото това беше една моя детска мечта да дебютирам за мъжкия отбор на България. Бях развълнуван след мача и ми беше трудно да заспя. Именно чувството, че съм дебютирал за националния тим, ми помогна да забравя болката от получената контузия и ритниците.

-Как се стигна до дебюта ти за националния отбор?
-Ден преди мача дойде при мен помощник-треньорът и ме попита дали съм готов да взема участие в срещата с Кипър. Отговорих му, че съм готов. След тренировката и по-скоро след вечеря той пак ме извика и ми съобщи, че ще бъда титуляр. Каза ми още да не се притеснявам и да се подготвя.

-Коя беше първата мисъл, която ти мина през главата, когато ти  казаха, че ще започнеш мача?
-Първо се усмихнах и бях много радостен, защото чаках този момент от дълго време и се трудих. Това ме зарадва, а и дебютът ми зарадва моето семейство, което е винаги до мен.

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

- Какво ти казаха твоите родители и по-специално баща ти Николай Кръстев, който е бивш футболист и е известен у нас?
- И той не очакваше, че ще дебютирам. Баща ми има опит, преминал е по този път и ми даде нужните указания. Вдъхна ми увереност, преди да изляза на терена.

-Дадоха ли ти кураж твоите съотборници, които са доста опитни?
-Да, помогнаха ми. Много съм благодарен на Петко Христов и на Антон Недялков, че през целия мач ме подкрепяха и окуражаваха на терена.

-Какви са твоите първи впечатления от селекционера Младен Кръстаич?
-Него не го интересува на каква възраст си, а дали имаш необходимите качества. За него не е проблем да пусне и много млади момчета в мъжкия тим на България.

-Събрани сте доста млади таланти, с някои от които си играл при младежите. Смятате ли, че може да класирате България на европейско или световно първенство?
-Защо не. Дай Боже един ден да се случи това. Както ти каза, има много таланти и това е пътят според мен – да се налагат младите. Ние трябва да сме бъдещето на България и дано някой ден върнем родината ни там, където й е мястото на големите футболни форуми.

-Сравнително млад излезе извън пределите на България и заигра в един от реномираните италиански отбори Фиорентина. Как преживя аклиматизацията от България към Италия?
-Когато отидох във Фиорентина, бях на 16 години и ми беше доста трудно в началото без семейството ми. Но аз от малък мечтаех да отида в чужбина, където знаем как се работи. И когато имаш цели, няма как, трябва да се приспособяваш към новата обстановка. Със сигурност след много желание, старание и подкрепа от моето семейство успях да се аклиматизирам във Флоренция и вече нямам проблеми с езика и с живота в Италия.

- Като сравниш темперамента на българите и италианците, които са по-общителни?
-Италианците са много топли и гостоприемни хора, помогнаха ми много за адаптацията, когато пристигнах във Флоренция.  Подадоха ми ръка да се интегрирам сред тях още на първия ми ден там.

-Ти отбеляза  първия си гол за Фиорентина срещу Торино в Примаверата. На кой от грандовете мечтаеш да вкараш гол?
- На Ювентус. Много е голямо съперничеството срещу Ювентус и искам един ден да се разпиша във вратата на „старата госпожа“.

-Дали скоро време ще дебютираш за първия отбор на Фиорентина?
-Надявам се треньорът на мъжкия тим на Фиорентина Винченцо Италиано да има нужда от подкрепа, така че аз винаги съм готов. Винаги давам максимума от себе си, тренирам с мъжете и дай Боже един ден да дебютирам за представителния отбор.

-Какъв е животът ти извън футболния терен, когато се прибереш вкъщи?
-Нормален. Когато имаме задължения с кондиционния треньор, за да поддържаме телата си, след това се прибирам в апартамента. Понякога излизаме с приятелката ми в центъра на Флоренция и така прекарваме времето заедно.

- А какво беше ежедневието ти по време на разгара на ковид-кризата? Това съвпадна с твоето преминаване в италианския тим.
-Беше много труден период и за щастие успях да се върна навреме в България, защото рискувах да остана в Италия затворен в една стая 7 месеца. Така че се върнах при моето семейство и когато отмина ситуацията, се прибрах в Италия и продължих тренировките с Фиорентина.

-Коя забрана от ковид-мерките беше най-трудна за теб?
-Със сигурност невъзможността да практикувам работата си, да играя футбол всеки ден и да се забавлявам. Наистина много боли, когато си затворен и когато не може да  правиш това, което обичаш най-силно.

-Какви мисли ти преминаваха през главата, когато виждаше новините за многото починали вследствие на пандемията?
-Най-много страх чувствах заради близките ми, защото всеки момент можеше да се случи нещо и с тях. Гледаш новини, чуваш и виждаш за доста тежки случаи и започваш да се питаш дали това няма да се случи и в твоето семейство, тъй като рискът беше много голям. Но най-важното е, че моето семейство се размина с всичко това и всички бяха здрави. И когато се възвърна животът, всеки продължи да прави това, което обича най-много.

-Ти какво обичаш да правиш най-много извън футбола?
-Да гледам футбол.

-А други спортове харесваш ли?
-Баскетбол. Освен това се събираме с приятели да играем „Плейстейшън“.

-А чел ли си книги и дали си се впечатлил от някоя реплика или фраза?
-Да, чел съм книгите на Златан Ибрахимович и на Лео Меси. Повече се ориентирам към книги, свързани с футбола, защото ме научавам много неща и това ме вдъхновява.

-Коя е най-вдъхновяващата за теб световна спортна звезда?
-Харесвам много Майкъл Джордан – легендата в баскетбола. Гледах неговия филм, който много ме вдъхнови. Много държа да приличам на него и да преодолявам спортното напрежение най-вече.

- Коя черта у Майкъл Джордан най-много те впечатли?
-Спортната му злоба. Той има такава и не може да губи.

-А забелязал ли си как злобата в България става причина за ненужна агресия, която води до много престъпления?
-Вече не забелязвам тези неща, защото съм си затворил очите. Гледам своя път и не обръщам внимание на злобата.

-Какъв е смисълът на човешкия живот?
-Да създадеш семейство, защото това е смисълът на живота.
 Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Оператор: Калоян ГЕНЧЕВ
Монтаж: Антон ТОНЧЕВ