ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Собственикът на Локомотив (Пловдив) Христо Крушарски обясни пред футболната общественост защо се отказа от борбата за президентския пост в Българския футболен съюз. Както вече стана ясно, бизнесменът обяви подкрепата си за Михаил Касабов, след като по-рано бе казал, че ще умува до 29 февруари дали да подаде документи за своя кандидатура за конгреса на 15 март.

"В България обичаме да се оправдаваме, но решението го взех доста трудно. Този конгрес се разводни, ще има разпределение на гласовете и изборът ще се обжалва и ще продължава да се точи. Второ, в разговорите, които водех с моите опоненти, стигнах до Михаил Касабов, защото е немски възпитаник, знам го от времето на Иван Славков, знам му възможностите. Някои ще кажат какво е направил - едно е да си президент, друго е да си вице. Той ме убеди с това, че няма да има такива като мен в Изпълкома", коментира Крушарски в Пресклуб "България".

"Срещата ми със Стилиян Петров продължи час и половина. Дойде в 8:30 часа сутринта, питах го "Защо не си ти?". Той ми отговори, че е поел ангажимент към Бербатов, не знам си какво... Ако беше той кандидатът, щях да подкрепя него", каза босът на Локо (Пд). 

"Накрая пет човека ще оспорят конгреса и няма да се получи нищо. Това е една от причините да се откажа. Така или иначе пуснах до четирите основни институции на България искане от 50 клуба за разглеждане Закона на спорта и разделяне на футбола от данъците, които бетинг компаниите плащат. От десетте милиона, които държавата взима от бетинг компаниите, ако заделят 20% ще е друго. Селският футбол ще получи пари, за един селски отбор по 20 000 лева - не за ядене и пиене, а за транспорт, играчи. По 50 000 лева за "В" групите, нали правите сметка. На Втора лига по 300-400 хиляди лева и на Първа по 1 милион. Това ще е добре за клубовете. Правим група от юристи и ентусиасти, които ще гонят подобрение на Закона за спорта. Без намеса на държавата нищо няма да се случи. Без помощ от държавата нищо повече не мога да направя, освен да кърпя", продължи бизнесменът.

 Топ Коефициенти Всеки Ден за Всички Мачове!

"Обикалях, срещах се с хората, видях какви са проблемите. Политическите сили не проявяват интерес. Конгресът не е толкова интересен за политиците. За тях е интересно, когато някой спортист има медал, да отидат да се снимат. Колко плащам данък аз на година на печалбата? 15%. Това са Х лева, отиват. Аз давам за спорта. Имаме двойно данъчно облагане. А какво е за нашата държава, ако отдели 1% за спорта. Сега по радиото казаха за параолимпийците - срамота е, извинявайте. Девет медала има детето, а събира пари на просия. Ако има държава, да седне и да каже “Не ми трябва спорт”, ключът и чао. Ако няма спорт, тези малки деца на какво ще се научат? Какъв мъж ще стане или девойка? Аз няма да оставя да не свършат нещата докрай. “Не” е отговор, но ще искаме да знам защо е “не”. Ако намалим администрацията малко… От парламента получих отговор. От министерството на спорта, дето е отсреща, няма никой. Ще събера добри юристи, ще им платя, няма да е безплатно. Вече имам разговор с бетинг компаниите, и те имат своите юристи и почваме да работим. Нещата ще станат по един или друг начин. Ако искате да ходим по света, да играем, да се снимаме и да предаваме, трябва да работим в една посока - говоря на журналистите. Обединението прави силата! Ще събера всички клубове и спортове и ще постигна резултата", обясни Крушарски.

"Мишо Касабов ми каза, че Стилиян от Англия няма как да управлява. Ще ги покани - които приеме, приеме. Законът за спорта е най-важното, за да не се говори след пет години пак същото. На футбола му трябва много малко, за да тръгне нагоре. На мен не ми достигат 400-500 хиляди лева. От началото. Ако държавата откликне и тръгне да помага с този милион, ще скочим две нива нагоре. Какво значи ниско данъчно облагане? Ако съм финансовият министър аз, ще си направя точна сметка колко ми трябва за държавата и ще кажа: "За спорта ще отделим 1 лев и ще облекчим всеки, които си дава парите в спорта с 1%". Но няма да кажа, че не става. Има какви ли не данъци. Вчера един колега ми каза нещо за ДДС-то - правене на дарение към спортна база за тенис. Човекът събрал 2 милиона от дарители и ще прави базата до стадион "Локомотив", тенис кортове. Питал, те му казали, че ДДС от 500 000 лева не може да го вземе неговото дружество. Къде отиват тези пари тогава? За спорта може да се намерят пари", добави той.

"Познавам се добре с Наско Караиванов, но не виждам промяна в ПФЛ. С Румен Вълков сме колеги от "Кремиковци", и в АФЛ не виждам промяна. С Мишо Касабов си говорихме как ще вкара немските закони при нас. Христо Бонев предизвика първия разговор с него. Бонев му каза: "Мишо, ти можеш да го направиш, но трябва да си изчистиш схемата". Веско Балевски също - те са от близкия му кръг, те са му повлияли да тръгне да се бори. Не съм. Аз имам толкова постове, че не мога да се оправя. Боже мой, ще искам и пост в БФС...", отсече Крушарски. 

"Видяхме се преди мача с Пазарджик с Бонев. Говорихме, обменихме мисли, но ви казах - ако беше Стилиян Петров, да. Той показа с разговора, който водехме, че има потенциал и можеше да бъде обединителната фигура. Гаранция. Ако Мишо сега не успее да ги обедини, ще се получи като досега. Твърдата ръка трябва да е от първия ден", добави Крушарски. 

"Кой е от Пловдив? Гонзо?! Беше добър футболист, но за мен не може да бъде добър ръководител. За мен не, не знам каква е тази инициатива. Гонзо няма административен опит, това неговото да управляваш футболните отбори не е административен опит. Гонзо e работил при мен, видял съм, усетил съм, затова си имам такова мнение. Касабов каза, че ще покани опонентите, които той прецени, това си е негов избор. Стилиян е поел ангажимент към Бербатов и не иска да нарушава дадената дума. На Бербатов ще му изяде главата - ще остане вечният кандидат. Мога да ви кажа как ще свърши конгресът: 30%, 30%, 40%. Вие може да си направите сметката за кои са тези проценти", каза още бизнесменът.

"Стилиян Петров може да пребори и мен, не е сладкодумен. Как мога да те убедя, ако не съм сладкодумен? Човекът има дар слово и ме убеди. Човекът е постигнал неща в живота, след футбола. Другите си харчат парите след футбола и чакат някъде службичка, за да се изхранят. Чакам да видя след конгреса какви ще са заплатите на футболната централа, знаем какви са заплатите в България. Ще следя това и ако надуша нещо, ще ви го кажа веднага. Повече от 7000 лева заплата на президент не трябва да има. Моята заплата е 20 000 лева, с нея си покривам пътуванията, гостите. Миналата седмица имах гост, който дойде с трима човека, от личната ми заплата си посрещам гостите. Трябва да има отчетност и контрол", каза още Крушарски. 

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!