Последните политически събития в България и протестите, които са всеки ден, обединиха кръвни футболни врагове. Привържениците на “Левски” и ЦСКА, “Ботев” (Пловдив) и “Локомотив (Пловдив), Славия и Локомотив (София) обявиха своята гражданска позиция.

На 22.02.2013г. в София се проведе заседание на Сдружението на българските фенклубове, което обсъди широк кръг въпроси, включително и актуалната обстановка в България. Организацията изпрати до медиите своята позицията относно различни спекулации с участието на фенове в гражданските протести.

Ето и цялото обръщение на Сдружението на българските футболни привърженици към българския народ:

Предвид динамичната обществено политическа обстановка в страната през последните няколко седмици и като отговор на обичайните манипулации на общественото мнение и насаждането на омраза и недоверие в обществото към футболните привърженици от институции, медии, „анализатори” и други самопровъзгласили за „специалисти” по футболни и всякакви обществени и политически въпроси личности, бихме желали да заявим пред гражданите на Република България следното:

Привържениците на футбола в България са преди всичко български граждани и български патриоти и се интересуват, вълнуват и участват във всички значими обществени събития в страната по своя воля и по свое убеждение. Никой не може да накара футболните фенове да защитават каузи, в които не вярват, никой не може да ги мотивира да вършат или да не вършат определени действия, нито партии, нито лобисти, нито клубни собственици. Категорично желаем да заявим, че сред футболните среди са едни от най-активните в гражданско и социално отношение организирани общности в страната, които публично са критикували пороците на сегашния политически и икономически модел много преди всички останали български граждани да имат куража да сторят това, които са били непокорни и неподатливи на внушения дори в най-тоталитарните времена отпреди 1989г. Затова призоваваме тези, които искат да омаловажат народния гняв и народното недоволство, което се изля по улиците и площадите на страната през последните няколко седмици, да не търсят обяснение, оправдание и извинение в средите на футболните фенове.

Уверяваме всички граждани, че за момента нито един фен-клуб в България не е действал организирано и не е призовал членовете си за активно участие в гражданските протести, защото ако това се случи, със сигурност ще стане по забележим и впечатляващ начин. Призоваваме всички представители на различни държавни институции, общественици и медии да се въздържат от каквито и да е обидни и обобщаващи квалификации по отношението на участие на футболни фенове и ултраси в събитията от последните месеци, защото обиждат нашето лично достойнство, нашето добро име и заблуждават обществото.

Сдружението на българските футболни привърженици призовава всички свои членове и привърженици да се включат активно в поредната битка на българския народ за повече свобода, демокрация и социална справедливост, както и да участват във всички граждански и инициативни комитети в различните селища на страната, които ще консолидират позицията на обикновените хора за така дълго чаканата политическа промяна, която да доведе до национално съгласие и благоденствие. В критичен момент, когато доста самозванци и активирани провокатори ще размиват и отслабват остротата на справедливото народно недоволство, футболните фенове могат да дадат една голяма представителност на общественото мнение, тъй като техните естествени лидери говорят от името на стотици, дори хиляди български граждани. Сдружението окуражава всички свои членове и съмишленици да застанат на предна линия при предстоящите обществени дебати, да заявят участие в обществени квоти за контрол на институциите, както и да издигнат кандидатури на уважавани лидери във фен-средите като независими кандидати в предстоящите избори.

Бихме желали да обърнем внимание на сегашните и бъдещите управляващи политици на България към факта, че хората във фен-средите са с изключително висок процент на гласуване на всички видове избори: парламентарни, местни, президентски и за европарламент, и тази активна гражданска позиция е именно следствие на патриотичния дух и ценностите типични за българските футболни привърженици. Българските фенове не продават гласовете си, така както не продава любовта си към своя клуб и своя отбор, така както никога не биха продали България за всичките пари и изгоди на света. Затова, ние българските футболни привърженици заявяваме някои от нашите най-важни идеи и принципи, с които не бихме направили компромис и не бихме ги простили на никоя политическа партия, и на никоя политическа личност. Чрез любовта си към футбола, и към отборите и клубовете, които подкрепяме, ние ще се борим за:

1. Съхранение на историческата памет и националната идентичност на българския народ. Никога и по никакъв начин няма да приемем пренаписване на българската история, омаловажаване на страданията и героизма на българския народ и заличаване на спомена за исторически личности и събития. Всеки, който ще се опита да политизира и търгува с тези основополагащи принципи ще срещне нашия сериозен отпор.

2. Съхранение на традиционните семейни и християнски ценности, на вековните традиции и богатото културно-историческо наследство във всичките му проявления като начин на живот, материална и духовна култура, манталитет. За нас всяко дете ще се развива като пълноценен човек, ако расте в семейна среда с майка и баща, баба и дядо, с училище, което учи на родолюбие. Всякакви опити да се превръща която и да е сфера от социалния живот в България в опитно поле на социални експерименти и социално инженерство в дух на мултикултурност и мултисексуалност ще се сблъска с нашето организирано противопоставяне.

3. Предоставяне на българските деца и на младите хора на качествено образование и здравеопазване, и развитие на техния потенция чрез спорт и изкуство. Ще застанем зад политики, които ще осигурят достъпа на децата и младите хора до модерни спортни съоръжения, до запалването им към спорта и футбола като форма на възпитание и развитието им като пълноценни личности.

4. Недопускане на съществуване на нито една социална, професионална или етническа общност, която да бъде над или извън закона, и да бъде фаворизирана за сметка на останалите български граждани. В тази връзка желаем да заявим, че не се интересуваме какви внушения се отправят по тази линия към български власти, нито колко влиятелни са тези, които накараха българските институции да имат двоен стандарт и да поддържат безвластие вече близо 24 години. Ние футболните привърженици ще бъдем един обществен гарант това повече да не се случва.

Писмото е подкрепено от:

1.Елена Ваташка, Председател на сдружението

2.Димитър Ангелов, „Национален клуб на привържениците на ЦСКА Армейци 1948”

3.Владимир Владимиров, Национален клуб на привържениците на “Левски”

4.Евгений Петров, Фен-клуб на “Ботев” (Пловдив)

5.Костадин Славов, Председател на фен-клуб на Локомотив (Пловдив)

6.Александър Мечев, Председател на Национален фен-клуб на Берое (Стара Загора)

7.Румен Първанов, Председател на фен-клуб на Локомотив (София)

8.Борис Маринов, Председател на фен-клуб на Славия

9.Венелин Русанов, Председател на фен-клуб на Етър

10.Стефан Сиврев, Зам.председател на фен-клуб на Лудогорец (Разград)

11.Николай Тодоров, Председател на фен-клуб на Нефтохимик

12.Констани Капчин, Председател на фен-клуб Пирин СС (Благоевград)