Популярният не само в България, но и в Европа мениджър Лъчезар Танев направи много интересен коментар пред БЛИЦ във връзка с интервю на Румен Чандъров. Пред колегите от Спортал собственикът на Септември заяви, че португалски клуб се опитва да отмъкне без трансферна сума Калоян Костов, който днес навършва 16 години.

„Регламентът на ФИФА позволява на играчите да преминават от един отбор в друг в рамките на Европейския съюз, като навършат 16 години. Ако български играч откаже да подпише на 16 години с клуба си в България, който го е изграждал, той може да отиде във всяка друга държава в ЕС. И да подпише договор – включително и професионален с подписите на родителите си“, разясни Лъчо Танев.

При този сценарий има регламент на ФИФА, който обяснява каква компенсация се плаща в случая на българския отбор за формирането на играча. Практиката в повечето случаи, когато говорим за големи европейски клубове, показва, че стремежът им е да постигнат споразумения с клуба, който е изграждал футболиста срещу компенсация, по-голяма и в някои случаи доста по-голяма от това, което показва регламентът на ФИФА. Тоест – по този начин се показва едно уважение към по-малките клубове затова, че формират играчи в най-трудните години – между 12 и 16. Такъв е казусът с играча на Септември“, добави футболният агент.

Winbet - победата е емоция! (18+)

„Бях посредник при интереса на Ювентус към Калоян Костов и те като голям европейски клуб първото нещо, което направихме, беше да се срещнем със Септември и г-н Чандъров и след това с бащата на Калоян. По всичко изглеждаше че той имаше вече други поети ангажименти към друг клуб, без да уведомява Румен Чандъров и Септември.

Къде е проблемът? Проблемът е в неморалното отношение на някои европейски клубове и посредници, които търсят контакт с юношите няколко месеца, преди да навършат 16 години, В много случаи подписват договори с предна дата, която отговаря на навършени 16 години.

По този начин се ограничават в плащането на компенсацията, регламентирана от ФИФА и облагодетелствани финансово в случая са фамилията и особено посредникът.

Това общо взето са хора шарлатани, появили се наскоро в България. Тях изобщо не ги интересува, че нашите клубове също трябва да получават достойна компенсация за това, че в трудни години отделят средства за изграждане на млади български футболисти“, завърши Танев.