Популярният не само у нас футболен мениджър Лъчезар Танев коментира пред БЛИЦ края на трансферния пазар в Западна Европа и в България. Не подминахме и една от горещите теми на лятото, свързана със събитията в ЦСКА. Той се съгласи да коментира дали наистина има задкулисно влияние в "армейския" клуб и направи интересно разкритие как Лудогорец се е разминал с голям европейски талант. Също така Танев призна, че е предрекъл какво ще се случи със Стипич в ЦСКА. 

Г-н Танев, как премина трансферният прозорец за вашата агенция?
-Като всеки път беше напрегнат. Доста усилия положихме. Бих го определил като средно добър. Продължихме договора на аржентинския вратар Пауло Касанига с Жирона за още две години. Бяхме посредници при трансфера на Икер Браво от Леверкузен в Удинезе. Със собственика на италианския клуб Джино Поцо поддържаме отлични отношения.  Посредничихме и при преотстъпването на нападателя Арнаут Данжума от Виляреал в Жирона, както и при продажбата на младия Алмена от Жирона в Ал Кадисия (Саудитска Арабия).  Талантливият вратар на Септември Александър Андреев подписа с Жирона и се представя много добре.

-А на българския пазар?
-Някои наши футболисти подписаха нови договори с настоящите си клубове. Единствено съжалявам, че Симеон Василев се контузи тежко. Имаше два отбора със сериозен интерес към него, но сериозната травма го лиши от трансфер.

-Като стана дума за България, заговори се, че имате участие в селекцията на ЦСКА и едва ли не действате зад кадър?
-Мисля, че е крайно време да се сложи край на спекулациите. Това, че познавам хората, ръководещи клуба, не означава, че имам толкова силно влияние.

Истината е, че дълго време
с ЦСКА не работих добре

Още по времето на Гриша Ганчев нямахме кой знае колко допирни точки на професионални ниво с подчинените му. Да, сега през лятото с моя син предложихме на ЦСКА футболисти, но поради една или друга причина не се получи. Или бяха скъпи, или треньорът, имам предвид предишния, ги отказваше под различен предлог.  Затова винаги съм смятал, че във водещите клубове последната дума по селекцията трябва да има клубът, а не треньорът. Което не значи, че селекцията не трябва да бъде съобразена с мнението на наставника.  В момента нямаме в отбора нито един играч, който да представляваме или който да е подписал с наше посредничество. Тези, които пускат бомбастичните новини за голямо мое влияние в ЦСКА, са далеч от реалността. Така че – по-спокойно по тази тема.

-Споменахте предишния треньор. И тук имаше слух – че сте участвали в избора на Стипич.
-Хайде и тук ще ви кажа истината. В личен разговор с ръководството на ЦСКА на 3 юни разбрах, че Томислав Стипич поема отбора. Казах на босовете да ми дадат едно денонощие, за да събера информация за Стипич. Това, което се случи с него, не беше изненада за мен. Защото информацията ми за Стипич не беше положителна. Още тогава предупредих ръководните фактори в ЦСКА. На следващия ден, 4 юни, Стипич беше официално обявен за треньор на ЦСКА. Вижте, в живота е необходимо да има доверие. Във футбола е същото. Ако няма доверие, нещата няма да се получат. Нека не звучи самохвално, но аз 30 години съм в този бизнес. Мисля, че имам порядъчна репутация в Европа, а и не само. Мога до 48 часа да взема точна информация за почти всеки треньор и играч, защото хората ми имат доверие и ми казват истината.

-ЦСКА дълго време беше пасивен на пазара и се активира в последните дни?
- Трансфери, като последните в ЦСКА в последната минута, са като ези и тура. Понякога уцелващ, но има и голям шанс да сгрешиш. Това са паник-трансфери. Времето те притиска. Да, дошъл е нов треньор. Видял е слаби позиции и бърза да запълни многото дупки в отбора, но рискът остава. По моя информация, а тя е сигурна,

прекалено много пари са
платени на Ботев Пловдив
за Джеймс Ето’о

Дано ме опровергае момчето с играта си. Това е типичен пример за паник-трансфер. Може да уцелиш, може и – не.

-Коментирахте Стипич, а какво ще кажете за назначението на Томаш?
-Най-после му дойде редът. Радвам се, че е треньор на ЦСКА. Бил съм мениджър на Томаш, познавам го добре. Сериозен, амбициозен и вече е подготвен да води такива отбори като ЦСКА. Знаете ли как ще познаете дали един треньор работи добре. Важно е дали отборът му има стил. Вижда ли се стилът, значи е работено.

-Участие в трансферите на Левски имате ли?
-Не. През настоящото лято – нямам.

-А в Лудогорец?
-Да, там имах. Пипа го преотстъпихме на Бургос с агента на играча. Всичко стана в 11 часа вечерта, преди да се затвори пазарът. Искам да благодаря на Димитър Божкилов, който е главен скаут и главен координатор в Лудогорец. С него се работи бързо и професионално. Агентът на Пипа ми е приятел, италианец, който живее в Барселона. Убедих ги, че е по-добре момчето да отиде и да играе в Бургос, макар, че ще загуби пари. Между другото ще ви кажа нещо, за което много съжалявам. Лудогорец беше много близо през месец май до подпис с изключителен талант. Това е Икер Лосада, който беше в Расинг Ферол с 9 гола и 7 асистенции. В крайна сметка разградчани не го привлякоха. Месец и половина след това Бетис закупи Лосада. Такива играчи трябва да търсят българските отбори. А Лудогорец можеше да си го позволи…
Паралелно искам да апелирам нашите отбори да си имат повече доверие и да се осъществяват повече вътрешни трансфери. Това ще стимулира развитието на футбола. Но ние сме недоверчиви, мнителни като, така е и във футбола.

-Кажете няколко думи и за националния отбор, който няма загуба при Илиан Илиев. В четвъртък и в неделя България стартира участието си в Лигата на нациите с мачове срещу Беларус и Северна Ирландия?
- Бих добавил и младежите. Нека не забравяме и тях. Ако младежите, както в първия мач срещу Полша навън, играят така и сега – нещата ще се получат. Смело твърдя, че това бе най-добрият мач на национален отбор на България, без значение дали са юноши, младежи или мъже. В представителния тим има сериозно събуждане. Нямаме толкова таланти, но това може да се компенсира с правилна игра, тактика и себераздаване.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ