Лъчезар Танев днес става на 50 години. Настоящият мастит мениджър е роден на 1 октомври 1963 г. в Плевен.Започва кариерата си в местния Спартак, с който дебютира в “А” група. Играе там от 1979 до 1983 г., преди да акостира в ЦСКА. За плевенчани има 38 мача и 6 гола.

С червената фланелка записва най-силните мачове в своята кариера. Остава на “Армията” от 1983 до 1989 г. и за кратко през сезона 1991/1992 г. Останалите спирки в кариерата му са португалският Шавеш, испанският Сабадел, Локомотив (София) през 1992-1993 г. В Локо записва 19 мача и 3 гола. Шампион е с ЦСКА през 1987, 1989 и 1992 г., носител на купата през 1987, 1988 и 1989 г. В “А” група има 223 мача и 72, както и 23 мача и 2 гола в европейските клубни турнири. Той е полуфиналист в турнира за КНК през 1989 г. С 25 мача и 5 гола в националния отбор. Танев е един от лидерите на “лъвовете” в европейските квалификации през 1986-1987 г. Може би най-впечатляващите му изяви с националната фланелка са в двата мача от кампанията срещу Белгия.
KAMATA_1.jpg

Блясъкът на славата
На 9 ноември 1986-а, на стадион “Крал Бодуен” в Брюксел пред 33 000 зрители спираме “червените дяволи” – 1:1. Пиер Янсен открива резултата в 48-ата минута, но в 62-ата младият Лъчезар Танев изравнява. Само 4 минути по-рано той е влязъл като резерва на мястото на Петър Александров. Може би най-добрият мач в кариерата на мустакатия нападател е ответния срещу Белгия.
На 23 септември 1987 г. бием “червените дяволи” с 2:0 на “Васил Левски” пред 60 000 зрители. Наско Сираков нанася първия удар (19), а Лъчо (в 70-ата минута) отбелязва феноменален гол, може би един от най-красивите в историята на националния тим. Танев прави 20-метров рейд, финтира един, втори, трети защитник и нанася удар. Вратарят Пфаф избива, но при добавката Лъчо поразява целта. След срещата изпадналата във възторг публика пее с пълно гърло "Мила Родино!", а героите коленичат на терена.
Голмайсторът е на върха на славата си. Твърд титуляр в националния отбор е, водещ стрелец на ЦСКА. Финишира сезона 1986/1987 с 28 гола за първенство.  Всички предричат отлично бъдеще на талантливия Танев. Именно край на него се изграждат големи футболисти като Любо Пенев, Христо Стоичков и Емил Костадинов.

Кошмарът
Точно в най-неподходящият момент обаче идва нещастието. Тежка контузия го вади от строя за около година. Инцидентът става по време на дерби с Локо (Сф) през септември 1987 година - само четири дни след великолепния мач срещу Белгия. Танев изскача сам срещу вратаря на “железничарите” Николай Донев. Топката е дълга. Вратарят ляга на земята и я хваща. В момента, в който нападателят го прескача, за да го предпази, поглежда надолу. Вижда, че стражът изпуска топката. “Стъпих на земята и имах желание да тръгна към изпуснатата топка. Направих ротационно движение. Коляното ми не издържа, разказва потърпевшият. - Получих скъсана предна кръстна връзка на дясното коляно. Преди години такава травма се смяташе за много тежка. Операциите бяха доста по-сложни, отколкото съвременните. Днес такива интервенции се извършват чрез артроскоп. Като футболист бях в ръцете на местните медицински екипи. Не искам да се връщам назад и да упреквам някого. Но българските медици загубиха около три или четири месеца само за да ми изяснят диагнозата. Контузията стана през септември, а операцията - през януари следващата година. През този период продължавах да тренирам. Но никой у нас не беше сигурен, че предната кръстна връзка всъщност е скъсана. Аз тогава натрупах прекалено много мачове и тренировки. Когато главата не е свежа, реагираш по неадекватен начин. Имаше физическа и ментална умора, лоши терени, новите типове обувки с продълговати бутони. Чрез тези бутони цялата ротация отива право в коляното.” Танев е опериран в Германия при д-р Аренд в клиниката на Динамо (Берлин), но никога вече не е същият на терена.

Футболен агент
След края на футболната си кариера основава мениджърската агенция "Танев" и през през 1994 г. става първият лицензиран мениджър в България. Той е единственият, депозирал лицензионната такса от 200 000 евро във ФИФА, като негови съдружници в „Танев, Сираков и ко“ са Наско Сираков и Васил Божков. Впоследствие обаче Танев изкупува дяловете им през 2000 г. и става едноличен собственик на дружеството. Малко преди това Сираков обявява, че ще напусне за да се спре със спекулациите, че първенството се решава в офиса на агенцията. От нея се оттегля и Стойне Манолов. Самият Танев пък предпочита да търси своите нови партньори в Испания. Той дори се сдобива с испански паспорт и се мести да живее на Иберийския полуостров със семейството си - съпругата си Петя и двете им деца. Продължава да си сътрудничи успешно с един от най-големите в бранша - Хосе Мария Мингея, мениджър на звезди като Христо Стоичков и Ривалдо. Испанецът се ползва със сериозна репутация в цял свят и Лъчо не крие, че се учи от него.
Лъчезар Танев е един от основателите на фирмата BEAB General Consulting. Тя е създадена през 2001 година, със седалище в Барселона. Техни по-големи клиенти са клубове като Еспаньол, Виляреал, Селта (Виго), Барселона, Уигън, Мидълзбро, Алмерия, Леванте, Атлетико (Мадрид), АЕК (Атина), Арис (Солун) и още много други. Сред представляваните от фирмата играчи са Жoан Капдевила, Виктор Васкес, Жорди Гомес, Антонио Калво, Раул Баена, Игнасио Скоко и много други. Танев стана кум на Мартин Петров и доведе Мингея от Испания на сватбата на национала.

Успешните делки на нашия пазар са десетки. ЦСКА продава Стилиян Петров в Селтик, Мартин Петров в Сервет, Милен Петков в АЕК и Тодор Янчев в Трабзонспор, благодарение на връзките на бившия си футболист. Танев има участие и в трансфера на Георги Пеев в Динамо (Киев), тъй като халфът има договор с агенцията му. Именно с Жоро е свързан един от най-шумните скандали в края на 2000 г. След световната квалификация Дания - България (1:1) през октомври младежките национали Георги Пеев и Емил Гъргоров подписват предварителни договори с Хосе Мария Мингея. Двамата обаче сключват контракти без знанието на Николай Гигов. Той разбира два дни по-късно и реагира бурно. Локомотив сезира ФИФА, а Чавдар Цветков напада Лъчезар Танев с обвинението, че е бил посредник между Мингея и двамата национали. Няколко дни по-късно Гъргоров и Пеев прекратяват отношенията си с Мингея. На свой ред Танев контраатакува. "Ще съдя Локо (Сф) за пропуснати ползи." В емоционално интервю Лъчезар по-късно признава, че към “червено-черния” клуб има огромни сантименти най-вече заради Георги Берков, и никога не би му навредил. Легендарният треньор извежда Локото до шампионската титла през 1964 г. и до Купата на Съветската армия през 1982-а. Белия орел, както с обич го наричат феновете на тима от работническия квартал “Надежда”, е близък роднина на Лъчо.

Танев помага и за трансфера на Мариян Христов в Кайзерслаутерн. Пак той осъществи продажбата на Александър Александров-Кривия, който пое към турския "Коджаелиспор", както и още много трансфери. Има, разбира се, и провали. Милен Петков например беше разкарван като панаирджийска мечка из куп отбори от Албиона - Селтик, Саутхемптън и Нотингам, без да се стигне до сделка. Танев обаче спазва обещанието си към халфа и успява да го уреди в Гърция. Мениджърът докара и много футболисти от чужбина в България, двама от които оставиха следа в “Левски” - шотландецът Джон Ингълс и сърбинът Предраг Пажин.
Държи правата на куп национали - Димитър Иванков, Чавдар Янков, Мартин Петров, Стилиян Петров, Владимир Манчев, Ивайло Петков, Георги Иванов-Гонзо. Именно трансфера на “синия” идол от „Левски“ в Рен за повече от четири милиона евро през 2002 г. се превърна една от най-големите сделки в историята на българския футбол. Владо Манчев пък бе продаден в Лил срещу 2,3 милиона долара.

Спорт и музика
Юбилярът е запален фен на хубавата музика. Той е може би най-добрият футболист сред певците у нас, и най-добрият певец сред футболистите. Любопитно е, и че може да свири на пиано. Пее без проблеми евъргрийни, песни на "Бийтълс". Емблематичен за българската естрада остава дуетът му със звездата Маргарита Хранова. Двамата изпяха хита“Хей, приятелю”, който дълго време оглавяваше музикалните класации в края на 80-те години на миналия век. Танев постоянно участва и в благотворителни прояви. Има висше образование от Националната спортна академия на България. Той е истински полиглот – владее испански, португалски, английски и руски език. Лъчезар Танев е женен ча чаровната Петя. Двамата имат деца – дъщеря Теодора и син Георги. Бившият нападател спазва от време на време диета. Сутрин яде само плодове, пие чай, хапва салата от зеленчуци. Преди няколко години всички приятели на мениджъра бяха изненадани, когато го видяха без емблематичните му мустаци. Във футболните среди се шегуват, че той дал обет да обръсне мустака, след като заработи първия си милион в бранша.
KAMATA_2.jpg
И накрая даваме думата на трима от най-близките до сърцето на мениджъра хора:
“Две думи са достатъчни - честен и отговорен!Това е Лъчезар Танев. Ако се срещнете с него, веднага ще разберете, че в работата си е истински професионалист, а в живота извън футбола - интелигентен, сърдечен човек.“
Борислав Михайлов,
президент на Българския футболен съюз, рекордьор по участия в националния отбор на България

"Имам двама футболни бащи. Единият е Хосе Мингея, а другият - Лъчезар Танев. Сега работя заедно с г-н Танев. Изключително коректен човек!“
Христо Стоичков,
един от най-популярните футболисти в света, носител на "Златната топка".

“Когато беше футболист - харесвах много играта му на терена. Сега като мениджър и футболен деятел Лъчезар Танев на практика показва защо футболът е велика игра, а футболистите - световни любимци. Футболът трябва да е доволен, че за неговото име работят хора като Лъчо"
Красимир Балъков,
футболен мениджър и треньор, един от най-добрите играчи на Щутгарт и Спортинг (Лисабон) за всички времена

БЛИЦ честити юбилея на Лъчезар Танев и му пожелава здраве, любов, пари и успехи!