Популярният и извън България мениджър Лъчезар Танев беше потърсен за коментар от БЛИЦ във връзка с бурните събития в ЦСКА. Лъчо е не само бивш футболист на „червените“, но и легенда – носил е капитанската лента, ставал е три пъти шампион на страната, четири пъти е вдигал националната купа и три пъти тази на Съветската армия. Полуфиналист в КНК през 1989 година.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

-Г-н Танев, как ще коментирате ситуацията в ЦСКА, свързана с оставката на Стойчо Младенов и неговото недоволство, че не участва пряко в  селекцията. Вие сте дълги години във футболния бизнес. Каква е практиката в Западна Европа при селектирането на играчите?
-Дали последното решение ще е на треньора или на спортния директор, при всички положения всеки трансфер трябва да бъде обсъден и коментират между наставник и ръководство. Защото ако един треньор не няма информация за даден футболист или не го одобрява, каква е ползата играчът да бъде привлечен в отбора и да се харчат пари за него. Защото явно няма да играе…
Аз съм на принципа последната дума да е на ръководството на клуба – било президент, било спортен директор,  като би трябвало те да имат ясна концепция и визия за развитието на отбора. В треньорския занаят има голямо текучество. Треньорът обаче задължително трябва да взима участие в селектирането. Не може да бъде оставен настрана. Той води тренировъчния процес, той води мачовете и е  необходимо да е наясно с какви играчи ще разполага. На Запад в повечето страни, ако някой измежду треньор или спортен директор не е съгласен за привличането на даден футболист, той не се взима. Просто трансферът не се осъществява. Нужно е единомислие. Там хората са коректни, без голямо его, което да им пречи да седнат на масата и да решат съвместно кой играч да се вземе. Това в България е проблем.

-Какво трябва да се случи в ЦСКА?
-В ЦСКА трябва да има по-класни играчи. Трябва да има критерий. Тези, които избират футболистите, явно нямат достатъчно критерий. Нещо не се прави както трябва. За мен освен потенциала на треньора много важно е качеството на играчите. И смятам, че с възможностите, които има ЦСКА, мога да се вземат по-класни играчи, които да доведат отбора до шампионската титла. Харчат се доста пари за голям брой посредствени играчи, а могат да се харчат същите средства за по-малко на брой, но по-качествени играчи. И те би трябвало да правят разликата. Друг е въпросът, че не е лесно в България да се доведат качествени футболисти с амбиции.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ