Йордан Лечков е отказал да помогне за осъществяването на проекта по изграждането на статуята на Христо Стоичков на стадион "Българска армия". Това стана ясно от изказване на Бисер Митков от фенклуб "Червена чета Радецки". Той е член на Инициативния комитет за статуята на Камата.

Представителят на "Червени сърца" Костадин Петков пое ангажимент сдружението да дари между 6 и 8 хиляди лева. Те ще бъдат набрани от продажбата на книжките за Христо Стоичков, в които са подбрани материалите за неговия юбилей. Говорителят на "Сектор Г" Павел Маринов пък заяви, че ще стегне фенклубовете и ще се опита да събере средства от организациите.

"Много хора, юридически лица и заможни фигури ни обещаха, а не изпълниха после поетия ангажимент. Доста сме разочаровани от отношението на господин Йордан Лечков. Той неочаквано отказа да ни подкрепи. Все пак е ръководител в БФС. Ние даже не сме му искали пари, а подкрепа - да отправи призив. Но ни отговори: "Стоичков е милионер, нека сам си плати статуята!". Което не е нормално отношение. Отказа ни и една фирма, на която Стоичков е рекламно лице. Известна национална фирма. Първо обеща да ни помогне, после отказа", разказа пред "Тема Спорт" Бисер Митков.

"Не успяхме да завършим проекта до 20 май по три причини - първата е, че не събрахме търсената сума от 60 000 лева, но това не е основна причина. Господин Ганчев предложи да плати остатъка, след като приключи дарителската кампания. Този ангажимент е актуален и към този момент. Втората причина да не се справим е, че леярите на статуята казаха, че не могат да успеят в рамките на поставения от нас срок до 20 май. Третата причина е, че са налице административно-бюрократични процедури, свързани с общината и министерствата на културата и спорта. Те се преминават бавно и изискват доста време. Затова решихме да удължим срока. Към настоящата дата сумата, която е събрана, е 14 765 лв. - около една четвърт от предварително предвидената. Разходите са - 10 000 лева към Костадин Ненов, който е скулпторът. Те са дадени за изпълнението на първата част - статуята е готова само на ниво "глина". Трябва да се оформи и после да се лее. 1800 лв. сме платили на Любен Бонев, който предложи проект за статуя, но той не бе одобрен от Христо Стоичков. Това са направените разходи. В сметката има 2965 лева. Продължаваме кампанията и се надяваме скулптурата да е готова до рождения ден на ЦСКА през май 2017 година", добави Митков.

"Благодарим на всички дарители - частни лица, фирми и фенклубове. Искам да отлича мениджъра Емил Данчев, който помогна с голяма сума. Също така и актьора Герасим Георгиев, който дари 1000 лева, макар да призна в ефир, че е фен на Левски. Няколко фенклуба ни помогнаха - от Видин, Разград, Харманли, Димитровград, Чикаго и от "ЦСКА Акционерите", каза още членът на Инициативния комитет по изграждането на статуята на Стоичков.