Йордан Лечков даде обширно интервю за dsport и Дарик радио. Той направи разкрития за БФС, Конгреса и заяви, че има футболисти в националния отбор, които не са получавали заплати от клубните си тимове вече пет месеца.

Лечков е категоричен, че всички взети решение от БФС до този момент са нелегитимни и отново подчерта, че и не е подал оставка си, защото случилото се след България - Англия 0:6 по негови думи е "изнасилване посред бял ден".

 „От първия ден съм ви казал моята позиция и оттогава си стоя на нея. Нещата, които се случиха, мисля че е ясно на всички, че трябва да гледате Устава“, започна Лечков.

„Аз не бих се концентрирал върху делото за вписването на Касабов в Регистъра, защото беше отдавна. Така или иначе имаме насрочен Конгрес. Както се обърнах към съда за вписването, така съм подал жалба до администрацията на БФС за разглеждане на целия казус. Трябва да се концентрираме върху правилата. Дори да са лоши, те трябва да се спазват. Затова към днешна дата твърдя, че неправилно беше поискана оставка и неправилно подадена“.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

„Точно така е. Всички решения на БФС до този момент са нелегитимни. Затова тогава призовах да се концентрираме върху Устава. Когато се нанесе слон в стъкларски магазин, се получава така“, заяви той.

„Казвам ви, че имаме решение на Върховен съд. Ако се сещате за казуса Порточанов преди това. Има ред, по който трябва да се иска извънреден Конгрес. Подразбира се от Устава, че ако 1/3 от футболните клубове искат извънреден конгрес, тогава се свиква такъв. Може да го няма написано, но то се подразбира“.

„Именно едно ръководство не може да има по-малък мандат от четири години. Ако целият Изпълком си беше подал оставките, тогава можеше по същия ред 1/3 от клубовете, които гласуват за президент, да поискат Конгрес и пълен мандат. За оставките мога да говоря за себе си. Ако някой от вас ми покаже писмо с изрично мое желание и подпис, че се отказвам да съм временно изпълняващ.. Такъв е редът. Подписал съм се на присъствен лист, а не на писмен отказа. Тогава още казах на колегите, че няма да подам оставка, защото това е изнасилване посред бял ден“, смята членът на Изпълкома.

„Ще видите кои подадоха оставка и кои не, като ви предоставя стенограмата. Не искам да нападам колегите. Ние сме доста незащитени, а сме независима федерация. Ние се самофинансираме, а това беше груба намеса в организацията ни. Ние сме под шапката на ФИФА и УЕФА“.

„Когато ФИФА и УЕФА пратиха човек за проверка, с нашите ходове предотвратихме да не бъдем извадени от всичките състезания на националните отбори. Това беше заплахата, защото се третираше като държавна намеса в независима организация“, споделя бившият национал.

„Въпросът е под какъв натиск Боби Михайлов подаде оставка. Доколкото дочувам той си е подал оставката заради шестте гола на Англия срещу България, а всички помните защо си подаде оставката. Затова казах преди малко, че е изнасилване посред бял ден.

Как искате да имаме футбол? Онзи ден на мача с Швейцария, имаше петима футболисти в нашия отбор, които от месеци не са взимали заплати. Това ново ли е за вас? Каква вина има БФС за финансовото състояние на клубове? Какво може да се направи, когато срещу нас излиза един футболист, който струва повече от целия ни национален отбор? Как можем да се равняваме с Швейцария? Обирам негатива аз. Преди десет години казах, че нямаме класни играчи. Всички почват да повтарят, че липсва класа. Аз от 10 години го говоря“.

 „Вече 21 година Йордан Лечков дава от семейния си бюджет пари за развитието на детско-юношеската школа. Продължаваме да поддържаме терени. Аз мога да говоря за себе си. Не мога да говоря за другите.

„Трябва да спомена, че под мое ръководство с Краси Балъков, на 95% бяхме подготвили една програма, която трябва да се представи и заедно с държавните органи да поставим началото на развитието на българския футбол. Програмата е готова и мога да ви я предоставя. Когато трябваше да я представим на държавното ръководство, ни беше поискана оставката“.

„Колко пъти съм Ви казвал, че Борислав Михайлов е действащият президент? Не го чувате за първи път. Към днешна дата е така“, каза още Лечков.