Капитанът на Барселона от 1992 година и носител на КЕШ Хосе-Мари Бакеро пристига на стадион „Ивайло”, за да гледа баража на Етър срещу Пирин, съобщава sport-vt.com. Това обяви главният мениджър на „виолетовите” Красимир Балъков. Бившият испански национал Бакеро се завърна в каталунския клуб през 2017 г. и сега е шеф на академията на Барса заедно с Гилермо Амор, като отговаря и за Барса "Б“. Той заедно с мениджъра Лъчезар Танев бе в основата на изпращането на Аласана Мане в Етър.

„Лас Мане е един от най-качествените млади футболисти, дойде във Велико Търново без пари, благодарение на контактите, които имам. Докарахме го чрез Лъчо Танев и Хосе-Мари Бакеро, като на мача срещу Пирин по всяка вероятност и двамата ще бъдат на стадиона. Това е още един повод да дойдат повече зрители, искаме да напълним стадион „Ивайло” и разчитаме на горещата подкрепа на публиката ни”, коментира Балъков.

Любопитен момент свързва, макар и косвено, кариерата на Хосе-Мари Бакеро с Етър в един и същ сезон за Купата на европейските шампиони през незабравимата за „виолетовите“ 1991 година. В първия кръг етърци се изправят срещу Кайзерслаутерн, като след загуба с 2:0 като гости на реванша на стадион „Ивайло“ водят с 1:0 и пропускат куп голове, но в 90-ата минута немският тим се добира до щастливо равенство 1:1.

Проклятието на 90-ата минута обаче застига Кайзерслаутерн. Следващият съперник на немците след Етър е самият “дрийм тим” на Барселона. На “Камп Ноу” каталунците печелят с 2:0, но в реванша Кайзерслаутерн повежда с 3:0. За да дойдат последните секунди на мача, когато Куман центрира от фаул и Бакеро с глава прави 3:1, с което изхвърля “червените дяволи”, а Стоичков и компания поемат по пътя към заветната Купа на европейските шампиони.

Самият Красимир Балъков пък за малко не става играч на Барселона през 1994 година. Чудесните му изяви в Спортинг и националния отбор в САЩ-94 предизвикват интереса на каталунския гранд. От Барса настояват да привлекат халфа, но Спортинг не пожелава да пусне основния си плеймейкър и каталунците вземат под наем Георги Хаджи, а Балъков година по-късно е продаден за солидна сума на „Щутгарт“.

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА
ПЪРВА ЛИГА, СЕЗОН 2017/2018 - ТЕЛЕВИЗИОННА ПРОГРАМА