Днес  60-годишен юбилей чества бившият футболист на пловдивския Ботев Марин Бакалов. Той ще бъде запомнен с рекордните 454 мача в „А“ група, които дълги години бяха недостижими за неговите наследници по зелените терени. Едва миналата година

този рекорд бе надминат от Георги Илиев,

на когото принадлежи сегашното най-високо постижение от 461 мача в Първата професионална лига на България.

Роденият в Асеновград халф бе един от ключовите футболисти на Ботев (Пловдив) в един от най-силните периоди на тима под ръководството на Динко Дерменджиев, а после и на Иван Глухчев. Тогава Бакалов бе в състава заедно с играчи като Зехтински, Костадинов, Пашев и Ботев бе фактор във футболното първенство на България. С фланелката на „канарчетата“ той игра от 1980 до 1989 г. и още няколко пъти през 90-те години на миналия век. През първия си сезон спечели Купата на Съветската армия през 1981 г., когато Ботев се наложи над Пирин с 1:0. Бакалов участва в исторически мачове на отбора – при победата над Барселона с 1:0 за Купата на носителите на купи през 1981 г., както и при триумфа над мюнхенския Байерн с 2:0 в същия турнир през 1984 г., когато

баварският колос бе на прага на елиминирането.

Играта му се отличаваше със спокойствие и хладнокръвие, имаше верен поглед върху събитията на терена, а и опитът му помагаше да се намесва решително в трудните моменти.

През 1989 г. Марин Бакалов премина в редиците на ЦСКА, където изкара две години. Беше в състава при историческата победа на армейците с 5:0 над Левски и четирите гола на Христо Стоичков. През 1990 г. стана шампион, както и носител на последната Купа на Съветската армия. През 1991-1992 г., от 1993 до 1995 г., през 1997 г., както и 1998-1999 г. той отново обличаше фланелката на любимия си Ботев. Опита късмета си в португалския Шавеш, а после отново се завърна в Пловдив, където игра в местните Спартак и Марица. Гастролът му в тетевенския Олимпик бе последван от последно завръщане в Ботев, където приключи и кариерата му.

Макар и халф, той нерядко бележеше голове и

има на сметката си 72 попадения в „А“ група.

Записа и три участия в националния отбор, като дебютът му бе на 28 октомври 1981 г. – 0:3 срещу Бразилия. След края на състезателната си кариера Бакалов беше треньор на пловдивските Ботев и Спартак, както и на бургаския Черноморец. В определен период бе президент и спортно-технически директор на Ботев (Пловдив).
РУМЕН ПАЙТАШЕВ