Легендата на ЦСКА Аспарух Никодимов винаги има какво да каже за любимия си отбор. Потърсихме Паро след първия мач на “червените” срещу Дери Сити в турнира Лига Европа, за да коментира представянето на отбора и състоянието му. Ето какво каза Аспарух Никодимов пред агенция БЛИЦ:

-Г-н Никодимов, доволен ли сте от победата на ЦСКА над Дери Сити?
-Резултатът не е толкова лош. Все пак е турнирен мач и в последните няколко години стана така, че навън вече се играе доста по-лесно. Надявам се на нашите да им бъде по-леко, да вкарат един гол и да решат нещата в своя полза. Не трябва да забравяме обаче, че ирландците са корав народ и не се предават.

-Вие имате опит от сблъсъци с такива отбори?

-Още помня двубоите с Гленторан през есента на 1981 година. Тук ги бихме с 2:0 и си викаме: “А, готови са, няма да имаме проблеми”. И какво стана. Като отидохме там ни биха с 2:0, айде продължения, та едва се отървахме. Нататък мачовете са познати – отстранихме Ливърпул и играхме полуфинал за КЕШ с Байерн (Мюнхен).

-Хареса ли ви играта на ЦСКА срещу Дери Сити?
-Малко мудно и тромаво играят, няма комбинации, няма голови положения. Като влезе Саидходжа нещата се пораздвижиха. Някои от тези момчета обаче за първи път играят на такова ниво, нямат опит, нямат и минута в Европа и изглеждаха доста стреснати.

-Да, но за ЦСКА има ли оправдания при евентуален провал срещу тим като Дери Сити?
-Вижте сега, от ЦСКА остана само името. Всички лежат на стари лаври и на постигнатото през годините. Проблемът е, че сегашните играчи не са име, те само носят червената фланелка. Трябва доста да се потрудят, за да стигнат някакво ниво.

-Хареса ли ви някои от сегашните играчи в състава на ЦСКА?

-Племенникът на Лечков не е лош, нахакан е. Той вече е на 26 години, трябва да е достатъчно опитен, а в случая не е. Тодор Тимонов също е добър, но играе прекалено самостоятелно, а вече отмина времето на индивидуалните препускания по терена.

-Как ви се вижда Любо Пенев като треньор, има ли бъдеще?

-Като футболист бе изключителен професионалист. Това че няма опит в треньорската кариера нищо не означава. Никой не е започнал с моя опит например. Любо вече е на 43 години, а според мен на тези години трябва да си понатрупал стаж и да почнеш да обираш плодове от работата си.
Не всичко обаче зависи от треньора. Той може да ги тренира перфектно, но като няма качествени играчи нищо не става. Работата на един треньор зависи много от финансовите и човешки ресурси, с които разполага.

-Любо направи дебют в Европа, помните ли вашия?
-Играхме срещу Динамо (Киев) през есента на 1979 година за купата на УЕФА. Отпаднахме още в първия кръг, но тогава бяха други времената, срещахме грандове още в началото.

-Преди мача на ЦСКА срещу Дери Сити имаше проблеми около картотекирането на Тимонов...
-(прекъсва ме). Чакай, чакай. Цяла седмица, а и повече слушам за това момче. Ми то нещата не са уредени от страна на БФС. Тези хора там са против българските отбори, а трябва да са един незабележим орган, който да помага, а не да пречи. Лошото обаче е, че тези, които взимат решенията, гледат само за своето благо, а не за доброто на нашите отбори.

-Май хората на Боби Михайлов не са ви симпатични?
-Тук не става въпрос на мен кой ми е приятен. Изпускаме пореден цикъл за голямо първенство, а годините минават. Бербатов и Мартин Петров остаряват, те няма да играят до 40 години. И все не успяват да се класират на Европейско или Световно. Четвъртите в света се изкараха най-великите. Ето, оставихме ги да управляват, гледаме им работата. Но май вече е време да си ходят. Част от тях приказват, че в България нямало добри треньори и затова футболът ни върви надолу. Искам да им зададете следния въпрос: “Кой ги създаде тях като футболисти, ако не е имало добри треньори?” Нас ни отстраниха, изкараха ни дърти и некадърни, а те какво правят. Ние поне се класирахме всеки път на световно първенство, а сега националният не може да стигне до никъде. В турнирите сме имали такива успехи, че сега е невъзможно да бъдат повторени.

-Липсва ли ви футболът, няма ли да се завърнете в голямата игра?
-Ако ви кажа, че не ми липсва, няма да ви излъжа. Поуморих се. Ето, сега си почивам на вила в едно селце близо до морето и не се оплаквам.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ