Мачът на столетието, с който Черноморец 1919 отбеляза стогодишнината от своето основаване, влезе в историята. Над 2000 души по трибуните не се уплашиха от дъжда и аплодираха мощно своите любимци от различни генерации на „акулите“, както и някои от най-големите звезди на националния отбор по футбол, голяма част от които – герои от САЩ`94, пишат колегите от "Кота Спорт".

Преди мача публиката възнагради с овации талантливите деца и юноши от школата на клуба, които проведоха импровизирана открита тренировка, а по същото време едни от най-отдадените на каузата „Черноморец“ играчи от недалечното минало, ръководители и спонсори получиха златни значки и грамоти от първия вицепрезидент на БФС Йордан Лечков и от Антон Попов.

Златна значка получи и кметът на Община Бургас Димитър Николов, а той върна жеста като подари на клубния президент на „акулите“ Костадин Марков почетен плакет.

Поздравителни адреси до клуба изпратиха от Община Бургас, Министерството на младежта и спорта и от Народното събрание.

Но когато на терена излязоха двете звездни селекции, за да загреят за мача, трибуните буквално избухнаха.

Старши треньорът на легендите на Черноморец Димитър Димитров – Херо започна ударно мача с респектираща единадесеторка в състав Любомир Шейтанов, Стефан Трайков, Нено Ненов, Стоян Ненов, Стоян Пумпалов, Радостин Кишишев, Ангел Стойков, Пламен Крумов, Николай Русев, Петър Жабов и Емил Ангелов.

Треньорът на звездите на националния отбор Иван Вутов заложи на Пламен Николов, Емил Кременлиев, Елин Топузаков, Цанко Цветанов, Ивайло Йорданов, Златко Янков, Александър Александров, Петър Михтарски, Георги Иванов, Даниел Боримиров и Дончо Донев.

Резултатът беше открит майсторски от Петър Жабов, а 2:0 за „акулите“ направи след брилянтна многоходова комбинация Стефан Трайков. Дончо Донев намали резултата за „лъвовете“. Преди почивката дъждът стана проливен, но за сметка на това през втората част головете заваляха като порой.

Появилият се в игра Захари Сираков вкара за 2:2 и върна окончателно легендите на националния отбор в мача, а неизтощимият Светослав Петров покачи на 3:2.

Наставникът на Черноморец Димитър Димитров направи няколко бързи смени и ходовете му дадоха резултат. След няколко поредни атаки на домакините Емил Тодоров буквално разпиля „националната“ защита и елегантно преодоля за 3:3 вратарят на гостите Стоян Колев.

През втората част в игра за „акулите“ се появиха Николай Калушев, Радлев, Иван Тенев, Стефан Миндов, Георги Бъчваров.

За „лъвовете“ с пълни сили се включиха Стоян Колев, Захари Сираков, Светослав Петров, Станислав Ангелов, Гошо Гинчев и Иво Кьосев.

Единственият жълт картон в срещата беше показан от главния арбитър Георги Виделов на приказливия водещ на шоуто Красимир Калудов заради неуважителни коментари към футболно съдийство. А за да се наслади в пълна степен на мача, в едни момент съдията на мача поиска авторитетно стол и седна край тъч линията.

Този мач прибави още една страница в едновековната история на Черноморец. А тези над две хиляди души под сините сините знамена на стадион „Черноморец“ показаха на цяла България, че отборът им е по-жив и по-силен от всякога.