Пъргав като антилопа и с убийствен поглед на черна пантера, която с невероятна лекота се справя с жертвите си. Той не е консуматор, а брилянтен нападател, който може сам да си създаде положение или да изведе фамозно свой съотборник на стрелкова позиция. На "ти" е с техниката, а повечето му отигравания принуждават и неговите врагове да ръкопляскат. Ето това е роденият на 21 февруари 1986 година Гара Дембеле. В Левски най-после откриха истинския футболист-мечта. Някои побързаха да го сравнят с Гонзо, а самият Георги Иванов даже обяви, че Гарата бил по-добър от него.
Дембеле отбеляза цели 9 гола за Левски в 6 официални мача. Броят на попаденията му е равен на тези, които вкарва в предишните си два тима – гръцкия Пиерикос (4 от 23 двубоя) и Локомотив Пловдив (5 от 14). Както е тръгнало, скоро французинът с малийска кръв в жилите ще задмине и общия брой на головете в цялата си кариера до преминаването на “Герена”. Изненадващо или не, но те са само 15. Освен споменатите 9 Дембеле забива само още 6 точни изстрела, 3 докато е в “Б” отбора на Оксер и отново 3 във втородивизионния Истър.
Ако погледнем визитката му, ще ни направи впечатление, че Дембеле никъде не е оставил следа. Напротив. Престоят му в Оксер, където стартира неговата кариера, е плачевен. Гара си пада по живота, загърбва тренировките и влиза в пререкания с треньорския щаб. Трагедията е още по-пълна, когато през пролетта на 2007 година е пратен под наем в датския Орхус – играе едва в три мача и не отбелязва нито един гол. Да не говорим за просташкия начин, чрез който пропилява златен шанс да заиграе в Лацио. Докато е на проби при “орлите”, Гарата се напива като донски казак и изнасилва американска студентка, след което адвокатите му го спасяват от решетките.
През лятото на 2008 година Гара вече е в гръцкия Пиерикос. Там започва изключително силно с три попадения, но постепенно формата му спада, а попаденията се изпаряват.
Оттам насетне българският фен знае историята на Дембеле. През този януари той се озова в Локомотив (Пд). Стартът отново беше силен – 5 гола в 14 мача, но впоследствие Гара свали гарда, предпочете да вилнее из пловдивските дискотеки вместо на терена. Да вкарва в кревата вместо във вратата. Отдаде се на гуляй и жени. Така, както е направил и на гръцка територия...
Гонзо обаче забеляза брилянтните му качества и го привлече в Левски. Но преди да се стигне до подписването на договора, провежда дълъг разговор с него. Разговор, в който спортният шеф на “сините” набива в главата на Дембеле само едно: “Отдай се само на футбола, остави другото на страна. Ти трябва да развиеш таланта си до краен предел. Сториш ли го, ще спечелиш. В противен случай – ще загубиш”.
Засега Гарата блести и всичко върви по план. Въпросът е дали страхотният нападател ще надмогне себе си, дали ще изпълни дузпа на оргиите и чашката в името на кариерата, славата и парите. Или историята от Гърция и Пловдив ще се повтори. Защото, ако Дембеле наистина е нов човек, тогава уникалният му талант ще заблести още по-ярко, което неминуемо ще доведе до негов бомбастичен трансфер в Западна Европа след година-две. Та вероятно и по-рано... Но не е ли успял да вкара гол на пороците, така както го направи срещу ЦСКА и Локо (Сф), Гарата ще затъне отново в някоя пета глуха.
Паралелно Дембеле ще трябва да проведе битка и със славата, която красиво, но и зловещо вече се е спуснала над него. Позволи ли й да го превземе, нападателят ще изгори бързо-бързо като болид над футболния хоризонт.
Всъщност тук на ход са и “синьото” ръководство начело с Гонзо и Ясен Петров. Тяхната мисия не е толкова да учат Дембеле на футбол, а да му помогнат в борбата със самия него и със славата. Успеят ли, устремът на Гара няма да секне след някой друг кръг, а ще се превърне в перманентност.Левски в момента прилича на златотърсач, който е открил рядък черен диамант. Диамантът не бива да бъде изпускан. Нужно е да го шлифоват, след което довчерашната му цена от 200 000 евро ще скочи поне до 2 милиона.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ