Привърженици на "Левски" ще основат тръст с цел финансово влияние върху клуба. Това стана ясно днес по време на Актуално студио "Дерби". Инициатори на идеята са журналистите Васил Колев и Добри Кожухаров, Боян Райчев и известният привърженик Петър Димитров. Те са недоволни от сегашното управление на клуба и затова създават сдружението на привържениците. То е по подобие на английските клубове. Тръстовете не искат да управляват, а само да влияят с влагането на средства, които се събират чрез годишен членски внос.

Тръстът ще носи името „Синя България”. В скоро време той ще има сайт, в който подробно ще бъде обяснен начинът на членуване, вноските и пр. До Нова година ще бъде изработен устав, след което предстои законовото учредяване и набирането на членове.

Целта на феновете на Левски е да участват в управлението на родния гранд чрез придобиване на акции, обясни неформалният лидер на инициативния комитет Васил Колев. По този начин техният глас ще се чува.

"Дори и да се събере една скромна сума от около 1000 лв., то с нея ще може да се платят таксите на истинските таланти от школата, чиито родители нямат възможност", обясни Васко Колев.

"Въпросът е да се избистрят приоритетите за това, къде да отиват събраните пари", подчерта той.

Колев попита къде са около 200-те акционера на "Левски". И защо те не търсят сметка на клуба. Той недоумява как така Тодор Батков поставя цена от 12 милиона, при положение че клубът няма капитал – нито като отбор, нито като стадион, а потенциалната загуба е 5 млн. годишно.

Петър Димитров пък даде идеята да се създаде дублиращ отбор на "Левски", който да участва в „Б” група, като в него да играят отхвърлените от „Герена” талантливи момчета. Издръжката му би струвала 500 000 лв. годишно – сума, която инак се равнява на 16 месечни заплати на Жоао Силва на „Герена”.

Добри Кожухаров заяви, че клубът в момента се управлява по аматьорски начин.

Боян Райчев, който се занимава с маркетинг, пък е направил проучване, че от 3 години "Левски" не е правел задължителния по закона годишен финансов отчет. Всички се обединиха около мнението, че финансирането на клуба в момента не е прозрачно.

Председателят на Националния клуб на привържениците на "Левски" Владимир Владимиров и говорителят Димитър Байлов подкрепиха идеята.